Barcelona desplega el primer smart pàrquing de la ciutat als carrers del Districte de les Corts : Servei de Premsa

Barcelona desplega el primer smart pàrquing de la ciutat als carrers del Districte de les Corts

12/11/2014Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament ha iniciat les tasques per comptar amb el primer smart pàrquing de la ciutat, una nova tecnologia que oferirà informació on line a través de sensors i d’una aplicació per al mòbil sobre la disponibilitat de places d’aparcament en superfície de l’àrea blava o verda, càrrega i descàrrega, taxis i estacionament per a persones amb mobilitat reduïda. Aquest projecte, que s’ha desenvolupat des d’Hàbitat Urbà, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), Mobilitat i Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), s’inicia amb una primera fase de desplegament de nou mesos, a la zona compresa entre la Gran Via de Carles III, l’avinguda de Sarrià i la Travessera de les Corts.

El projecte funcionarà a partir d’un sistema de sensors que donaran informació a través d’una aplicació mòbil sobre la disponibilitat de places d’aparcament en superfície i té un cost de 140.000 euros.

 

Instal·lació en marxa per comptar amb 500 places sensoritzades

pLes obres s’han iniciat aquest mes de novembre per a la instal·lació dels sensors del sistema d’aparcament intel·ligent a les 500 places d’àrea blava, verda, càrrega i descàrrega, taxis i estacionament per a persones amb mobilitat reduïda de la zona, que estarà en fase pilot durant 9 mesos. Es preveu finalitzar la instal·lació de sensors a principis del mes de desembre, i a partir d’aquest moment també es començarà a provar entre els usuaris potencials l’aplicació mòbil per a aquest sistema i la seva integració a les aplicacions per a la mobilitat a la ciutat, fins a finalitzar el període de nou mesos, al mes de juliol.

El sistema informarà i orientarà els conductors de la disponibilitat de places d’estacionament –mitjançant una app per al mòbil- i evitarà desplaçaments innecessaris a l’hora de buscar aparcament a la zona. S’espera a més, que l’smart pàrquing contribueixi a reduir les emissions de CO2, estalviï temps i millori la qualitat de vida del ciutadà, alhora que el medi ambient i el funcionament de la ciutat.

 

Una zona del districte de les Corts amb activitat comercial i empresarial

La sensorització de les 500 places d’aparcament es duu a terme durant el mes de novembre, amb l’objectiu de millorar la informació als conductors i posar les noves tecnologies al servei dels ciutadans, en la línia del treball del Govern Municipal per esdevenir una ciutat smart, on la tecnologia estigui al servei del benestar de la gent i el bon funcionament de la ciutat.

 

 

L’smart pàrquing s’ubica en aquesta zona del districte, a la zona compresa entre la Gran Via de Carles II, l’avinguda de Sarrià i la Travessera de les Corts, perquè combina activitat comercial i empresarial i s’hi poden contrastar diferents usos, en el que serà una primera experiència a nivell de ciutat a gran escala i aplicat a un dispositiu mòbil.

El sistema, a més, se sotmetrà a una avaluació contínua per avaluar-ne les bondats i oportunitats de millora, des d’una perspectiva social, operativa i econòmica, i per valorar-ne l’escalabilitat a la resta de la ciutat, a partir d’una taula d’experts formada per membres del Districte de les Corts, l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), Mobilitat, Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), i abertis WorldSensing.

 

Un projecte conjunt amb Abertis Telecom i Worldsensing

L’empresa encarregada de l’execució del projecte ha estat Abertis Telecom, que hi instal·la la tecnologia Fastprk de l’empresa catalana Worldsensing.

Abertis Telecom forma part del grup abertis, que treballa el camp dels serveis audiovisuals i de telecomunicacions a radiodifusors, operadors mòbils, administracions publiques i cossos de seguretat i emergència. A més, desenvolupa solucions tecnològiques que optimitzen serveis municipals per al ciutadà, implementant xarxes i serveis que faciliten la gestió municipals. En aquest àmbit, Abertis Telecom desplega una xarxa de comunicacions intel·ligents que permet la connexió entre objectes desenvolupant a tot l’estat un ecosistema de l’Internet de les Coses (IoT). D’altra banda, Worldsensing, una tecnològica catalana fundada el 2008 i especialitzada en el disseny de solucions sense fils que faciliten la gestió del transit i la monitorització industrial en el sector de l’IoT (Internet de les Coses), és l’empresa propietària de la solució Fastprk, que s’instal·la a les Corts.

Paraules clau

aparcament/ innovació/ mobilitat/ smart cities/ smart city/