Servei de Premsa
18/11/2024
Alcalde Trias: “Les ciutats educadores tenim el repte de treballar per la inclusió social i fer front a les desigualtats”
13/11/2014
Temps estimat de lectura: 2 minuts
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat aquest matí que en els moments de dificultat que com els que estem vivint, “la idea de ciutat educadora és més vigent que mai” i ha afegit “les ciutats educadores tenim un gran repte: treballar per la inclusió social des d’una perspectiva integral que ens permeti fer front a les desigualtats”.
Trias ha inaugurat aquest matí el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores, que sota el lema “Una ciutat educadora és una ciutat que inclou”, se celebrarà al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona entre els dies 13 i 16 de novembre. A l’acte també hi ha participat la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau; el regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona i president del Comitè Organitzador del Congrés, Jordi Martí, el regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy; i el codirector del Comitè Científic del Congrés, Àngel Castiñeira.
L’alcalde ha donat la benvinguda a Barcelona als participants al Congrés -unes 850 persones provinents de 190 ciutats del món-. Trias, fent referència al lema del congrés, ha afirmat que “una ciutat educadora és una ciutat que inclou, que integra els seus ciutadans”, i s’ha mostrat convençut que el congrés, “preparat amb molta il·lusió”, serà de gran utilitat als membres de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores i a tots els participants i servirà per compartir experiències i coneixements per avançar en la construcció de ciutats més justes.
Xavier Trias ha destacat el paper que tenen les ciutats en l’educació: “les ciutats també ensenyen valors, a través de la planificació urbana, la cultura, l’esport, el medi ambient, la salut, l’economia, la mobilitat i la seguretat”. En el segle XXI, ha explicat, les ciutats, com a governs més propers a la gent, han d’afrontar reptes globals. “Volem ciutats que acullin la diversitat i on l’educació sigui una eina essencial per desenvolupament personal i col·lectiu al llarg de tota la vida”, ha dit Trias.
L’alcalde ha explicat enguany se celebra el 20è aniversari de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores. L’any 1990, Barcelona va presentar a totes les ciutats del món una proposta per aprofundir en la idea de ciutat educadora, i aquell any es va celebrar el primer Congrés Internacional, essent alcalde de Barcelona Pasqual Maragall, que és membre del Comitè d’Honor d’aquest Congrés i per qui l’alcalde Trias ha tingut paraules de record i agraïment. L’èxit d’aquella convocatòria va ser determinant perquè es creés l’Associació Internacional de Ciutats Educadores l’any 1994, i s’aprovés la Carta de Ciutats Educadores, coneguda també com a Declaració de Barcelona. La Carta de Ciutats Educadores s’ha consolidat, al llarg de més de dues dècades, com un instrument que estableix que la igualtat d’oportunitats és un requisit bàsic per a la inclusió social.
Paraules clauAlcalde Trias/ CIutats Educadores/ educació/