L’alcalde Trias afirma que la col·laboració entre la iniciativa pública i la privada és fonamental en matèria d’inclusió social : Servei de Premsa

L’alcalde Trias afirma que la col·laboració entre la iniciativa pública i la privada és fonamental en matèria d’inclusió social

14/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat en una taula rodona d’alcaldes en el marc del XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores. A més de l’alcalde de Barcelona, ha pres part a la taula Keun Kyu Lee, alcalde de Jecheon, (Corea del Sud); Ester Alder, alcaldessa de Ginebra (Suïssa); Pedro del Cura, Rivas-Vaciamadrid; i Mónica Fein, Rosario (Argentina). La sessió ha estat moderada per Salvador Cardús, sociòleg, periodista, escriptor i doctor en Ciències Econòmiques, que ha introduït diverses preguntes als alcaldes.

 

15167978694_d73ceacbdf_o

 

La primera pregunta a la que els alcaldes han hagut de donar resposta plantejava quins són els reptes de cada una de les ciutats en matèria d’inclusió social. Trias ha respost que la inclusió social “és el gran repte que tenen les ciutats avui dia” i que l’esforç dels governs ha de ser centrar-se en lluitar contra les desigualtats. L’alcalde ha explicat que a Barcelona, una ciutat que vol ser coneguda arreu com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, s’aposta de manera decidida per treballar amb el Tercer Sector i ha assenyalat que “per ser inclusiu hem de donar resposta a les necessitats de treball i d’habitatge dels ciutadans, aquesta ha de ser l’obsessió”.

Preguntat sobre si la col·laboració entre la iniciativa pública i la privada pot generar tensions i, si es produeixen, com es resolen, Trias ha afirmat que “no sempre és fàcil però s’hi ha de creure, i jo hi crec fermament”. A parer de l’alcalde, la col·laboració entre la iniciativa pública i la privada en matèria d’inclusió social “és fonamental però que cal planificar, finançar i desplegar bé la xarxa i s’hi ha de creure”. A parer de l’alcalde, l’administració pública no ho ha de fer tot i per això aposta per la col·laboració públic-privat perquè ajuda a donar millors serveis i a la creació de llocs de treball. En aquest sentit ha explicat que “el Tercer Sector és un sector que genera una gran inclusió social i permet incorporar al mercat laboral a persones que al mercat lliure tindrien moltes dificultats”.

Trias també ha explicat que Barcelona ha impulsat l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, un espai de col·laboració públic-privada per promoure projectes i xarxes d’acció que permetin fer front als reptes de la inclusió social a Barcelona. Creat l’any 2006, és una iniciativa reconeguda a nivell europeu que aplega 552 organitzacions de la ciutat i que s’emmarca perfectament en els compromisos adquirits com a Ciutat Educadora. L’alcalde també ha destacat l’extensa xarxa d’entitats, formada per voluntaris i professionals que ajuden les persones que més ho necessiten. També ha recordat que a l’Ajuntament de Barcelona s’han aprovat clàusules socials de contractació pública per crear llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social en empreses que contracten amb l’Ajuntament.

Finalment, l’alcalde ha estat interpel·lat ha exposar alguna iniciativa desenvolupada conjuntament per diferents departaments municipals, ja que per incidir en les causes i prevenir l’exclusió social, calen polítiques inclusives i transversals. L’alcalde ha afirmat que certament “l’aposta per la inclusió social és una qüestió transversal que afecta totes les àrees de govern municipal”. Trias ha posat com exemple d’aquest treball transversal el projecte “Vincles BCN”, amb el qual Barcelona va guanyar el passat mes de setembre el Gran Premi a la Innovació del Mayors Challenge de la Fundació Bloomberg, un programa dissenyat per donar resposta a l’aïllament de les persones grans que viuen soles i que volen sentir-se més acompanyades i que gràcies a les noves tecnologies podran establir un cercle de confiança amb persones del seu entorn. “Aquest és un exemple de col·laboració entre diverses àrees de l’Ajuntament” i ha refermat “si es vol fer bé, la política municipal ha de ser transversal”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ CIutats Educadores/ educació/