Candidatura de Barcelona per als Mundials d’Atletisme de 2019 : Servei de Premsa

Candidatura de Barcelona per als Mundials d’Atletisme de 2019

17/11/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

 

Dimarts 18 de novembre (Hotel Fairmont, 12, Avenue des Spélugues, Monte Carlo), l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, encapçala la delegació de la candidatura dels Mundials d’Atletisme de 2019 de l’Associació Internacional de Federacions d’Atletisme (IAAF), una delegació que estarà integrada pels màxims representants institucionals i esportius de la ciutat, entre els quals es troba  la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i esports, Maite Fandos; i el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau.

Com a representant del suport estatal a la candidatura, el Secretari d’Estat per a l’Esport, Miguel Cardenal, també viatjarà amb la delegació, que es veurà complementada amb representants de grups municipals (els regidors David Escudé, pel PSC, i Joan Laporta, per UpB); amb el diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona, Josep Salom, i el president de la Federació Catalana d’Atletisme, Joan Villuendas. Al front de la Federació Espanyola d’Atletisme, el seu president, Josep M. Odriozola, i el seu secretari general, José Luís de Carlos.

Durant el matí del dimarts 18 de novembre, la “Salle d’Or” de l’Hotel Fairmont, acollirà la última de les exposicions de les ciutats per defensar les seves respectives candidatures, que és el final els tràmits iniciats al mes de setembre amb la tramesa de l’”Application Form” o document tècnic de candidatura, i amb la ronda de visites tècniques efectuades al mes d’octubre per una comissió avaluadora de la IAAF.

L’ordre d’intervencions previst és primer Eugene, després Barcelona i, finalment, Doha. Cada ciutat disposarà de 30 minuts per convèncer el consell de la IAAF de les virtuts i punts forts de la seva proposta, amb 15 minuts de possibles preguntes per part de la IAAF. A les 13.00 hores, s’anunciarà la ciutat guanyadora.

La capital catalana tindrà com a punts forts el seus actius com a capital esportiva i el llegat que els Mundials deixarien a la IAAF i al món de l’atletisme, molt vinculat a un nou model de Mundials en els quals la tecnologia juga un paper clau per incrementar l’audiència presencial i virtual; l’assistència als estadis; el nombre d’espectadors a les proves, i la capacitat d’il·lusionar i involucrar els joves. La candidatura barcelonina es basa en la capacitat de la capital catalana d’atraure la innovació i la tecnologia, i la capacitat de llançar reptes a nivell internacional per millorar l’atletisme des del punt de vista de salut, alimentació, qualitat de vida, etc…

Els ponents que defensaran tots aquests punts seran (per ordre d’intervenció):

José M. Odriozola, president de la RFEA i membre del Consell de laIAAF.

Berta Castells i Noel del Cerro, atletes catalans.

Maite Fandos, tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.

Josep Miquel Piqué, director Oficina Creixement Econòmic Ajuntament de Barcelona.

Ivan Tibau, Secretari General de l’Esport, Generalitat de Catalunya.

Miguel Cardenal, Secretari d’Estat per a l’Esport.

Xavier Trias, Alcalde de Barcelona.

 

Cronologia de la candidatura de la ciutat de Barcelona

Després dels èxits d’organització aconseguits amb el Campionat d’Europa d’Atletisme 2010 i el Campionat Junior del Món 2012 (a més de la celebració a Barcelona dels actes del centenari de la IAAF), i en la línia d’augmentar i consolidar encara més el seu curriculum esportiu, la ciutat de Barcelona acorda amb la RFEA la presentació d’una candidatura conjunta davant la IAAF, un cop aquest organisme comunica (19 de febrer de 2014) l’obertura de candidatures a les seves futures competicions, entre les quals es troba la 2019 IAAF World Championships.

En data 2 d’abril de 2014, el president de la RFEA, Josep M. Odriozola va comunicar a la IAAF la seva voluntat d’ésser candidata a l’organització a d’aquest esdeveniment l’any 2019, amb Barcelona com a ciutat seu. Les altres ciutats candidats són Doha (Qatar) i Eugene (EEUU). Els dies 3 i 4 de juliol, Barcelona i la RFEA assisteixen a Mónaco al Seminari que la IAAF organitza per explicar i concretar a les pre-candidatures existents les condicions i normes per optar a l’organització del IAAF World Championships in Athletics.

En data 25 de setembre, el comitè de candidatura així format lliura a la IAAF l’Application Form o formulari de sol·licitud oficial de la candidatura. En data 14 i 15 d’octubre, arriba a Barcelona el comitè avaluador de la IAAF de la candidatura. Al llarg d’aquestes dues jornades, la ciutat i la RFEA exposen els arguments pels quals Barcelona ha de ser la ciutat triada.

Barcelona és la primera ciutat candidata en ser avaluada. Els dies 26 i 27 d’octubre va ser el torn d’Eugene (USA), i el 30-31 d’octubre, la comissió va viatjar a Doha (Qatar). Finalment, el dia 18 de novembre, la ciutat de Montecarlo (seu de la IAAF) acollirà la designació de la ciutat que organitzarà l’esdeveniment.

 

La dimensió del IAAF World Championships

El IAAF World Championships o Campionat del Món d’Atletisme de la IAAF és una competició esportiva d’atletisme de caràcter internacional organitzada per l’Associació Internacional de Federacions d’Atletisme. Està considerat el tercer  esdeveniment esportiu més important del món, per darrera dels Jocs Olímpics i la FIFA Copa Mundial de Futbol.

El seu creixent ressò mediàtic i impacte econòmic va fer que, a partir de 1991, passés de ser un esdeveniment quatrienal a bianual, sempre en any senar per  tal de no coincidir amb la celebració dels Jocs Olímpics.

 

 

Document relacionat

Barcelona defensa a Mònaco la seva candidatura per acollir els Mundials d’Atletisme de la IAAF 2019





Paraules clau

Alcalde Trias/ atletisme/ esport/