Barcelona posa en marxa tallers d’alfabetització digital a Sants-Montjuïc amb la col·laboració de voluntaris TIC per combatre l’exclusió laboral : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa tallers d’alfabetització digital a Sants-Montjuïc amb la col·laboració de voluntaris TIC per combatre l’exclusió laboral

01/12/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona està fent, al districte de Sants-Montjuïc, uns tallers de formació que tenen per objectiu reduir l’escletxa digital en els barris on s’ha identificat que la tinença d’equipament i l’ús de les TIC està per sota de la mitjana de Barcelona. Amb el programa “Acció prioritària a barris per combatre l’escletxa digital”, l’Ajuntament es marca com a objectiu que els ciutadans disposin de les competències digitals mínimes perquè no quedin exclosos del mercat laboral. La voluntat del govern és estendre aquesta formació per tota la ciutat.

Aquesta actuació s’emmarca en el Pla Municipal d’Accions per l’Impuls de la Societat del Coneixement una iniciativa municipal que aglutina una sèrie d’accions per millorar l’accés, el coneixement i les habilitats dels ciutadans i ciutadanes en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Tot aquets paquet de mesures s’emmarquen en l’estratègia Smart City Barcelona, el Govern Obert- que inclou una línia de treball de lluita contra la fractura digital-, la Capitalitat Europea del Voluntariat – ja que compta amb la participació de voluntaris TIC, i formarà part del pla estratègic de casals de barri, ja que els cursos s’imparteixen en aquests equipaments municipals.

En concret, hores d’ara, s’ha iniciat uns tallers d’alfabetització digital als barris de La Marina del Port i La Marina del Prat Vermell per afavorir l’e-Inclusió que compten amb la implicació i el suport dels voluntaris TIC d’empreses tecnològiques, en aquets cas de Vodafone i Orange. En aquests barris el 43% de la població no és usuari habitual d’Internet. En concret l’experiència s’ha iniciat amb cursos formatius que s’ofereixen als casals de barri de Can Clos, la Vinya i Sant Cristòfol amb els continguts elaborats pel Cibernàrium. El cursos s’imparteixen amb tauletes i actualment hi participen un total de 37 persones.

L’objectiu de l’Ajuntament amb aquesta mesura és evitar l’exclusió del mercat laboral de ciutadans més desafavorits socio-econòmicament, promoure el coneixement i promoure l’ús productiu de les TIC entre tots els ciutadans. Un cop s’avaluï el resultat d’aquesta experiència l’objectiu de l’Ajuntament és estendre l’experiència a d’altres associacions i espais del districte i, posteriorment, de la ciutat.

Les futures accions es faran en els barris on s’ha detectat un ús de les TIC per sota de la mitjana de Barcelona i per sota de les seves possibilitats en funció dels estudis i de la capacitat econòmica. I és que la manca de competències digitals dificulta l’accés al mercat laboral i provoca situacions d’exclusió que s’agreugen, normalment, per altres aspectes econòmics, socials i culturals. Per al desenvolupament de noves accions formatives caldrà el suport de voluntaris TIC, captats en properes campanyes, i la coordinació de les seves activitats que es faran als casals de barri, d’acord amb el teixit associatiu i amb el suport i coordinació de l’Ajuntament de Barcelona.

 





Paraules clau

atenció a les persones/