Trias destaca que l’Ajuntament invertirà durant el 2014 gairebé 19 milions d’euros en polítiques d’alimentació : Servei de Premsa

Trias destaca que l’Ajuntament invertirà durant el 2014 gairebé 19 milions d’euros en polítiques d’alimentació

02/12/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde Xavier Trias ha visitat aquest matí el nou Centre de Distribució Solidària d’Aliments (DISA) que ha posat en marxa l’Arxiprestat de Sant Josep Oriol al carrer Comte d’Urgell, número 176, amb la col·laboració de l’Ajuntament i Càritas Diocesana de Barcelona. A l’acte han assistit el Consiliari de Càritas i Vicari Episcopal, Salvador Bacardí; el Mossèn de la parròquia de Sant Josep Oriol, Nino Rodríguez; la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos; i el regidor del Districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy.

 

 

Aquest és el quart DISA que es posa en marxa a la ciutat amb la col·laboració de l’Ajuntament. En aquests moments la ciutat disposa de dos centres de distribució d’aliments al Districte de Nou Barris (gestionats per l’Arxiprestat de Trinitat-Roquetes i Creu Roja) i dos a l’Eixample (gestionats per l’Arxiprestat de Sagrada Família i Arxiprestat de Sant Josep Oriol).

L’alcalde ha destacat que aquests centres “distribueixen els aliments d’una forma més eficaç i equitativa, en funció de les necessitats de cada família”. “En una societat sempre hi ha gent que ho passa malament, i ara més que mai, per aquest motiu hem de continuar donant resposta a les persones que més ho necessiten”, ha dit Trias.

En aquest sentit l’alcalde ha refermat l’aposta de l’Ajuntament per les polítiques socials, “augmentant en un 43% la inversió en despesa social, i destinant gairebé 19 milions d’euros en polítiques que garanteixen la cobertura alimentària durant aquest any 2014”.

Els DISA són centres de distribució d’aliments sorgits a través de l’agrupació de diferents entitats que realitzen repartiment d’aliments en un únic local. Els usuaris són derivats sempre de serveis socials, en aquest cas de l’Ajuntament i de Càritas, que, a través d’un sistema de punts que s’atorguen en funció de les persones que composen la unitat familiar, adquireixen els aliments disponibles en el centre.

L’Ajuntament de Barcelona participa amb aquests centres de distribució d’aliments a través de diferents formes de col·laboració, ja sigui amb el lloguer del local i cedint-lo a l’entitat gestora o amb el pagament de les obres d’adequació de l’espai. Trias ha assenyalat que “la col·laboració estreta amb el Tercer Sector fa que les administracions puguin multiplicar el resultat de les polítiques socials”.

Xavier Trias ha explicat que aquest és un model que va sorgir de la Taula Solidària d’Aliments, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració d’entitats socials com Creu Roja, Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Banc dels Aliments, entre d’altres, i promotors alimentaris, i que destaca per un model que permet assolir diferents objectius entre els que destaquen:

– Dignificar la recollida d’aliments de les persones en situació de risc d’exclusió social.
– Establir un sistema de cites concertades per la recollida d’aliments i evitar les cues que es poden produir en alguns punts de distribució.
– Aconseguir una major justícia distributiva millorant la distribució equitativa dels aliments.
– Preparar lots més equitatius entre els beneficiaris eliminant les diferències de lots entre entitats, i oferir una cistella bàsica d’aliments.
– Amb el sistema de punts, la persona pot triar els aliments responent a les seves necessitats. En el moment de la tria es millora l’atenció a les persones oferint ajuda per acompanyar, assessorar i fer pedagogia en referència al aliments que s’ofereixen.
– Elevar el nivell de recursos administratius, informàtics i logístics, cada vegada més necessaris per poder afrontar amb eficàcia la creixent complexitat dels processos de control de gestió.
– Permet millorar l’eficiència en el sentit que les entitats sumen els recursos de voluntariat, de transport, de l’espai del local, d’equipaments i de fonts d’aprovisionament, permetent emmagatzemar un volum més alt i més variat d’aliments (aliments secs, fresc, congelats i de caducitat propera), augmentant, si es creu necessari, la freqüència de repartiment.
– Millorar la comunicació amb les entitats unificant els diferents canals de comunicació i persones de contacte facilitant el treball en xarxa.
– Unificar el criteri de derivacions i millorar la coordinació entre Serveis Socials i les entitats d’un mateix territori.
– Facilitar la logística de distribució d’aliments en el Banc dels Aliments reduint el volum de camionetes que es desplacen des de les diferents entitats per recollir-los.

Aquesta col·laboració de l’Ajuntament a l’hora d’impulsar aquests centres de distribució respon a les polítiques emmarcades en la voluntat de prioritzar totes les polítiques que garanteixen la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones, en aquest cas de l’alimentació.

Les polítiques per garantir l’alimentació a la ciutat de Barcelona es basa en la millora dels serveis i circuits de distribució d’aliments entre la població de Barcelona que més ho necessita, la millora de la coordinació entre els Serveis Socials de l’Ajuntament i les entitats socials en matèria d’alimentació, i la disposició de recursos il·limitats per part del consistori per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques.

 

Polítiques destinades a la cobertura alimentària

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona destinarà durant aquest any 2014, 18.435.129,61 euros (el 33,04% més que l’any 2013) en polítiques d’alimentació entre les que destaquen:

– L’Ajuntament destinarà aquest any 1.050.000 milions d’euros atorgats en concepte d’Ajuts Econòmics d’Inclusió. En aquest sentit és important destacar la consolidació de la Targeta Barcelona Solidària, l’instrument que, juntament amb Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja, Sant Joan de Déu i l’Obra Social La Caixa, es va posar en marxa per tenir instrument nou per donar els ajuts econòmics per alimentació que s’atorguen a la ciutat per part dels Serveis Socials municipals i les entitats que fan atenció social. En aquest sentit, des del mes de setembre de l ‘any 2013, i fins el 31 d’ octubre de 2014 (13 mesos) hem repartit 2.339 targetes per un import de 781.280 euros.
– Pel que fa a les beques menjador, l’Ajuntament de Barcelona garanteix els recursos necessaris per tal de cobrir els 100% de les sol·licituds de beques menjador que compleixen els requisits de la convocatòria. En total, l’Ajuntament destinarà aquest curs 8.140.765,00 euros, la xifra més alta destinada mai fins ara per part del govern municipal.
– L’Ajuntament treballa en col·laboració amb les entitats del tercer sector social per enfortit totes les polítiques socials. En matèria d’alimentació, l’Ajuntament ha signat convenis i subvencions amb entitats que ofereixen serveis i accions destinades a garantir la cobertura alimentària (per exemple, i entre d’altres, Creu Roja, Càritas i la Fundació Banc dels Aliments) per valor de 768.115,00 euros.
– El Consistori disposa de 17 menjadors socials amb 1.541 places diàries i un pressupost de 3.868.907,65 euros.
– Servei d’Àpats en Companyia i Servei d’Àpats a Domicili amb un pressupost de 3.400.000 milions d’euros.
– L’Ajuntament ha augmentat en més del 100% el pressupost del berenars nutritius en els Centres Oberts, passant de 250.690 euros l’any 2013 a 543.306,90 euros aquest any. Aquest servei està dirigit a tots els nens i nenes que estan inscrits en els programes dels Centres Oberts i també aquells que participen en alguna altra activitat organitzada per aquestes entitats: reforç escolar, activitats esportives, etc. Aquesta mesura també es porta a terme durant els mesos d’estiu.





Paraules clau

Alcalde Trias/ alimentació/ atenció a les persones/