El passeig de Gràcia estrena les smartquesines : Servei de Premsa

El passeig de Gràcia estrena les smartquesines

24/12/2014Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha posat avui en funcionament les 8 smartquesines que s’han instal·lat al passeig de Gràcia en el marc dels treballs de reurbanització de la via que es troben a la recta final, després d’ un any d’obres.

L’objectiu de la remodelació ha estat incrementar l’espai destinat als vianants i generar un espai públic d’excel·lència. L’actuació ha permès, a més, renovar l’enllumenat i adequar el clavegueram a la plataforma única, i incorporar al passeig infraestructures TIC i elements tecnològics de gestió intel·ligent i d’accés i connexió a les xarxes d’internet i telefonia mòbil, d’acord amb els criteris que estableix el nou Pla Director de les TIC.

 

El primer passeig intel·ligent de la ciutat

El Passeig de Gràcia és converteix en la primera gran transformació urbana on l’Ajuntament de Barcelona ha aplicat els criteris establerts en Pla Director de les TIC, que ha de permetre ordenar el desplegament d’Infraestructures “Smart” a tots els projectes urbans per tal de gestionar les necessitats de les persones i de la pròpia ciutat de forma eficient, de forma intel·ligent.

En concret, i d’acord amb el Pla Director d’Il·luminació, s’ha implantat un nou model d’enllumenat, eficient energèticament, gestionat punt per punt (smart-light). Aquest nou enllumenat, amb 605 lluminàries LED, potencia les zones de passeig dels vianants i actua de suport de tecnologies de gestió intel·ligent de la ciutat.

També s’ha dotat tot el passeig d’infraestructures urbanes d’informació i xarxes intel·ligents. S’han instal·lat 24 nous punts d’accés WiFi i s’ha millorat la connectivitat a internet i telefonia al nivell de servei que requereixen els usos diversos, actuals i futurs. A més s’han instal·lat 5 sensors de so, un sensor de qualitat de l’aire i un sensor de comptatge de vehicles que possibiliten una gestió activa i el control i gestió intel·ligent dels sistemes i xarxes.

 

Smartquesines interactives amb contingut i serveis d’ús ciutadà

L’Ajuntament de Barcelona i Transports Metropolitans de Barcelona han decidit dotar el passeig de mobiliari urbà intel·ligent per facilitar i millorar l’experiència del ciutadà i oferir-li informació i serveis. En concret, s’han instal·lat 8 smartquesines que se sumen a la que ja està instal·lada des de fa un any a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer de Casp.

La smartquesina compta amb una pantalla tàctil amb aplicacions de servei públic municipals i de TMB, publicitat dinàmica digital, connexió WiFi i descàrrega de les aplicacions municipals a través de codis QR i tecnologia contactless.

Ofereix al ciutadà una nova manera de consultar informació d’interès de manera fàcil e intuïtiva. A través d’una pantalla tàctil interactiva l’usuari pot consultar aplicacions com ara:

– A prop d’aquí: En funció de la ubicació de la marquesina, es mostra informació dels punts d´interès de la ciutat de Barcelona més propers.
– TMB Virtual: Permet trobar els mitjans de transport més fàcilment així com planificar la ruta i saber el temps d´espera.
– Bicing: Per saber la disponibilitat de bicicletes i estacions del Bicing en temps real. Crea la ruta més còmoda i segura.
– BCN Cultural: Permet consultar les activitats i els equipaments culturals de la ciutat de Barcelona.
– BCN Turisme: Guia per consultar de forma còmoda i ràpida l’oferta turística.
– Paisatge Urbà: Guia que convida a descobrir elements singulars del paisatge urbà de Barcelona.

Com a novetat s’hi podrà trobar la informació que l’Associació Amics del Passeig de Gràcia hi ha incorporat, amb el directori de tots els establiments i botigues que hi ha en aquesta important àrea comercial i de negoci de la ciutat.

Gràcies als codis QR i contactless que incorporen aquestes marquesines, el ciutadà te la possibilitat de descarregar-se al seu Smartphone cadascuna de les apps que es mostren a la pantalla tàctil.

La segona pantalla, coneguda com a MUPI, es troba dedicada a la publicitat i ofereix finalitats comercials sobre un suport avantguardista. S’ha integrat en la part superior d’aquesta una funcionalitat més coneguda en l’actualitat per la majoria d’usuaris de l’autobús, és la PIU, que informa als usuaris del temps d’espera per l’arribada de l’autobús. Aquest element tant útil e indispensable pels usuaris també es troba inclòs dins de la infraestructura de la smartquesina.

Dins de la smartquesina l’usuari pot:

– Connectar-se al servei WiFi gratuït pels ciutadans “Barcelona WiFi”.
– Carregar el mòbil a través d’un dels tres ports USB que es troben integrats al costat de la pantalla tàctil.

La pantalla interactiva funciona les 24hores de dia els 7 dies de la setmana.

El cost de les 8 smartquesines ha estat de 560.000 euros

 

Recta final de les obres al passeig

La remodelació del Passeig de Gràcia ha permès la reordenació d’espais i usos, una millora general de la qualitat en els paviments, mobiliari, senyalització de la via així com l’endreça general dels serveis i el mobiliari urbà existent. L’actuació més visible ha consistit en convertir en plataforma única, amb un vial de serveis, els dos laterals del passeig, per tal de dignificar l’espai de les tercianes, millorar els accessos a l’autobús i reordenar els armaris i el mobiliari acumulat – de forma desordenada- al llarg dels anys

A més, coordinadament amb aquestes actuacions, l’empresa SABA ha dut a terme tot un projecte de millora dels accessos als aparcaments, que ha permès instal·lar ascensors, i noves baranes i rampes d’accés a aquests equipaments d’acer inoxidable i vidre.

La reforma total del passeig de Gràcia, des de l’Avinguda Diagonal a la Plaça Catalunya, executada per BIMSA, ha comportat una inversió de 8’6 milions d’euros. Se suma a la remodelació del tram dels Jardins de Salvador Espriu, des de l’avinguda Diagonal fins al carrer Gran de Gràcia, que es va efectuar amb anterioritat.

 

Restauració dels fanals d’època de Pere Falqués

Aprofitant les obres al passeig, el Departament de Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic d’Hàbitat Urbà ha dut a terme les tasques de manteniment dels famosos bancs fanals de trencadís que l’any 1906 va dissenyar l’arquitecte Pere Falqués i que es troben distribuïts al llarg del passeig.

S’ha procedit a reparar les parts de trencadís malmeses i a la renovació de pintura i elements de forja desapareguts per vandalisme o robatori així com els treballs de col·locació de les malles de protecció dels globus.

També s’hi ha fet els treballs de renovació de les instal·lacions elèctriques i de totes les lluminàries, canviant els globos i les malles i incorporant tecnologia LED.

 

Prova pilot per millorar la càrrega i la descàrrega al Passeig

A més, l’àrea de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa al Passeig de Gràcia una prova pilot a les àrees de Distribució Urbana de Mercaderies (DUM), que corresponen a les zones de càrrega i descàrrega d’aquest àmbit. Aquesta iniciativa, batejada amb el nom d’areaDUM, sorgeix com a resposta a l’objectiu d’actualitzar i millorar el sistema de gestió de les zones de càrrega i descàrrega, afavorint-ne l’ús adequat, una major mobilitat i implantant solucions a través de la tecnologia mòbil

S’ha creat l’app gratuïta areaDUM, disponible per iPhone i Android, a través de la qual els usuaris podran gestionar l’estacionament de manera més àgil, fàcil i eficient. També s’ha habilitat un sistema d’SMS pels usuaris que no disposin d’smartphone.

Paraules clau

innovació/