L’Ajuntament de Barcelona destina 1 milió d’euros a la segona fase de reurbanització dels interiors del barri de la Guineueta, a Nou Barris : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona destina 1 milió d’euros a la segona fase de reurbanització dels interiors del barri de la Guineueta, a Nou Barris

27/12/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona està executant la segona fase de les obres de reurbanització de part dels interiors del barri de Guineueta, al districte de Nou Barris. Aquestes actuacions compten amb un pressupost de licitació d’1,04 milions d’euros per actuar en 4.936 m2 i la previsió és que les obres finalitzin el proper mes de febrer.

En concret, es tracta de l’àmbit sud-est de la illa triangular delimitada per la Via Favència, el passeig Valldaura i el carrer Guineueta que s’està duent a terme per fases i que inclou l’arranjament de l’accés a l’Espai Social i Comunitari de Salut. Aquesta actuació forma part d’un projecte més ampli que ha de donar un nou aspecte a tot aquest àmbit.

La regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni “ha posat en valor que “la qualitat de l’espai públic és essencial per a la convivència entre els veïns i, per aquest motiu, estem fent aquesta important inversió” i ha afegit que “per a l’Ajuntament de Barcelona el principal objectiu d’aquestes actuacions és la d’aconseguir que els veïns tornin a recuperar aquest espai com a espai relacional entre ells”.

Una de les principals característiques d’aquesta actuació és que es creen àmbits amb vocació diferent. D’una banda, trobem l’àmbit públic al voltant del qual es disposen els espais concebuts amb una idea més pública i comunitària. Aquests espais és on s’ubiquen tots els elements urbans i d’arbrat. És on està previst que es desenvolupin els usos més cívics i també permetran la circulació de servei i emergència.

Pel que fa a l’àmbit domèstic, la disposició dels edificis provoca que entre els blocs lineals es creïn espais amb una vocació més reservada, que fins ara estava descuidada. Es transforma la configuració simètrica que tenia l’espai fins ara per una secció asimètrica que reconegui la diferència entre el davant i la part del darrere dels blocs d’habitatge. Al davant, es preveu establir unes placetes amb possibilitat de personalització i apropiació per cadascuna de les escales de veïns. A la part del darrere es preveu protegir les façanes amb arbrat i una franja de sòl més permeable.

En global, es pavimenta, s’adapta la xarxa de drenatge, s’instal·la nou enllumenat, es planta arbrat i plantes entapissants i s’instal·la la xarxa de reg associada. A més, es posa nou mobiliari urbà que inclou bancs, papereres, jocs infantils i circuit d’activitats per a la gent gran.

El paviment de base previst és d’asfalt, de microaglomerat i de betum asfàltic i acolorit en massa amb pigments d’òxid de ferro, en el mateix color i tonalitat de la resta d’intervencions al barri. En les placetes i àmbits més propers a les finques d’habitatges es col·locarà un paviment de peces de formigó prefabricat.

Es preveu la substitució de gairebé la totalitat de l’enllumenat existent per noves lluminàries amb làmpades LED emplaçades d’acord amb la nova reordenació de l’espai públic. Pel que fa a la vegetació, es proposa mantenir el conjunt de lledoners de gran valor ornamental, així com trasplantar una olivera que hi ha a l’àmbit de l’Espai Social i Comunitari de Salut. La resta d’arbrat, que està en mal estat, se substituirà  per exemplars de Jacaranda mimosifolia, Cercis canadiensis “Forest Pansy”, Podocarpus neriifolius i Acer monspessulanum.

Pel que fa al mobiliari urbà, es col·locaran bancs amb peus i braços d’alumini i llistons de fusta de pi tractat. Les papereres seran de planxa d’acer galvanitzat perforada i amb 60 litres de capacitat. Es mantindrà la font existent en aquest àmbit.





Paraules clau

Guineueta/ Nou Barris/