Barcelona compleix per primer cop tots els indicadors de transparència : Servei de Premsa

Barcelona compleix per primer cop tots els indicadors de transparència

29/01/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona compleix per primer cop tots els indicadors de transparència, un any després de la posada en marxa del projecte de Govern Obert. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va posar en marxa el projecte amb l’objectiu de situar la capital catalana al capdavant de les ciutats que aposten per la transparència, la participació i les dades obertes.

 

 

Transparency International és l’organització internacional i independent que publica l’índex de transparència de les administracions públiques (ITA), que s’ha fet públic aquest matí. Barcelona passa de la posició 34 del rànquing a la primera posició, que comparteix amb 18 ciutats més, entre elles també Sant Cugat, Sabadell, Lleida i Badalona. L’any 2012, Barcelona complia el 88,8% dels indicadors marcats per l’ITA. Ara, per primer cop, els compleix tots.

Barcelona és la ciutat més gran de l’Estat que compleix tots els criteris marcats per l’organització internacional. L’ITA avalua fins a 80 indicadors agrupats en sis àrees diferents:

– Informació corporativa municipal
– Relacions amb els ciutadans i la societat
– Transparència econòmica i financera
– Transparència en les contractacions i el cost dels serveis
– Transparència en matèries d’urbanisme, obres públiques i medi ambient
– Indicadors de la llei de transparència

 

Un canvi cultural a l’Ajuntament de Barcelona

El portal www.bn.cat/goverobert, que es va posar en marxa el febrer de l’any passat, ha permès ampliar, ordenar i agrupar tots els indicadors per conèixer amb més detall què fa l’Ajuntament de Barcelona i de quina manera treballa. El portal identifica més d’un centenars d’indicadors que ara són fàcilment consultables a través del portal, com ara el registre d’estudis i informes, el llistat de contractistes més importants, el detall dels contractes menors, els comptes de resultats i les subvencions i convenis atorgats per l’Ajuntament. Tota la informació és actualitzada, de manera que qualsevol ciutadà pot fer un seguiment de què fa i com ho fa l’Ajuntament de Barcelona. El portal també mostra les previsions pressupostàries de l’Ajuntament i l’orientació de les finances, així com també el seu grau de compliment.

El projecte de Govern Obert s’estructura a través de 3 pilars bàsics: la transparència, la participació i l’obertura de dades. Aquest darrer apartat, l’obertura de dades públiques (també conegut com a Open Data) és un recurs que també facilita l’activitat econòmica i l’emprenedoria. Actualment hi ha un total de 313 fitxers oberts a tothom que gràcies al portal Govern Obert són fàcilment consultables i reutilitzables. El portal www.bcn.cat/governobert ha rebut pràcticament 100.000 visites des que es va posar en marxa, la meitat de les quals relacionades amb la transparència.

L’alcalde de Barcelona Xavier Trias, va presentar el projecte de Govern Obert com un autèntic “canvi cultural” pel que fa a la manera de relacionar-se amb la ciutadania. Un canvi que ara es confirma, amb l’arribada de la capital catalana en el primer lloc del rànquing de transparència. Xavier Trias ha fet una aposta per una administració “que governa amb les persones” i que facilita la vida a la gent, oferint de manera clara i senzilla tota la informació relacionada.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha destacat aquest matí que Barcelona es converteix en la ciutat més gran de l’Estat que compleix tots els indicadors de transparència i ha volgut compartir aquest èxit amb tots els treballadors i treballadores de la casa i també amb la resta de ciutats que ocupen la primera posició del rànquing. “Estem fent les coses bé, però encara les volem fer millor”, ha assegurat el primer tinent d’alcalde, que ha recordat que Govern Obert és un projecte viu i que ha d’anar progressant i evolucionant.





Paraules clau

ITA/ transparència/