L’Ajuntament de Barcelona remodelarà i ampliarà la residència de gent gran Francesc Layret : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona remodelarà i ampliarà la residència de gent gran Francesc Layret

08/02/2015Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà, el proper mes d’abril, les obres d’adequació i ampliació de la residencia de gent gran Francesc Layret, de titularitat municipal, ubicada a la Gran Via de les Corts Catalanes 475-477, al districte de l’Eixample. L’edifici modernista va ser construït l’any 1913 per l’arquitecte Antoni de Falguera a partir del projecte redactat l’any 1908 per l’arquitecte Pere Falqués. L’edifici existent, que va ser objecte d’una reforma d’ampliació i remunta l’any, ocupa actualment PB+4 plantes.

Com a treballs previs, des de divendres 6 de febrer, i durant 5 dies es fa el muntatge d’una estructura metàl·lica/plataforma que passarà per sobre del carril lateral de la Gran Via i que ha de servir per després facilitar tots els treballs de l’obra. Això implica afectacions al lateral durant aquests cinc dies.

L’objectiu principal de la intervenció, promoguda per l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, és la rehabilitació integral de l’edifici, l’antiga Casa de la Lactància, per adaptar-la als nous requeriments funcionals i normatius per garantir un servei de qualitat als usuaris residents.

A la vegada la actuació, que firmen els arquitectes Pascual-Ausió-Puigdengolas, pretén conservar i recuperar els valors històrics de l’edifici, la Casa de la Lactància. Aquest edifici modernista, construït el 1913, està catalogat com a bé immoble d’interès local (Nivell B), que es troba inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni de l’Eixample.

La obra proposa adaptar funcionalment l’edifici a les necessitats actuals d’aquesta residència de gent gran, millorar l’accessibilitat dels diversos espais, millorar les condicions de confort climàtic i de salubritat, segons el nou CTE, així com incorporar les modificacions necessàries per garantir una correcte prevenció d’incendis. Les instal·lacions actuals no garantien una accessibilitat totalment adequada a la mobilitat dels residents de la residència, amb ús de cadires de rodes i diversos graus de dependència.

Entre d’altres millores, per accedir-hi s’incorpora un ascensor hidràulic que permet resoldre l’accessibilitat a la planta baixa i a la planta soterrani i es planteja una segona escala per garantir les possibles situacions de bloqueig en cas d’incendi. A més es situa el menjador a la planta noble de l’edifici, la plata primera, presidit per les obertures de la façana modernista per prestar un millor servei.

La intervenció també permetrà ampliar el nombre de llits gràcies a una nova planta que ampliarà i consolidarà el volum edificat amb la remunta de l’any 1986 i que no condiciona la protecció ni la recuperació dels elements de valor històric: estructura principal amb pati central, la façana original de l’edifici de 1913 i la conservació dels espais i dels elements decoratius propis de l’edifici original. A la façana a Gran Via aquest nou cos permet executar una façana reculada respecte a la façana original, d’aspecte neutre, que serà el rerefons del grup escultòric d’Eusebi Arnau i de la façana modernista.

Amb la actuació, la residència tindrà un total de 66 places, repartides en 28 habitacions dobles i 10 habitacions individuals. Actualment la residencia té capacitat per a 63 llits distribuïts en 34 habitacions. El tipus de resident és en percentatge alt provinent del Servei d’Atenció d’Urgència la Vellesa (SAUV) i per tant, amb una manca de recursos socials, familiars i econòmics important.

Les obres començaran al mes d’abril i tindran una durada aproximada de 18 mesos. Estan promogudes per l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i les executa l’empresa municipal BIMSA. Tenen un pressupost de 4.627.207,90 euros (IVA inclòs).

 

Nova residència per a Barcelona

Els residents de l’equipament de Francesc Layret, 63 usuaris, seran traslladats durant la primera setmana de març a la nova Residència El Molí, situada a Via Favència –districte de Nou Barris–, un nou equipament públic que comptarà amb 100 places per a residents i 25 de centre de dia i que s’estrenarà amb aquests residents.

Durant el primer mes, en aquest equipament s’hi acolliran només els residents de Francesc Layret i, a partir del mes d’abril, s’iniciarà l’entrada de la resta d’usuaris fins a cobrir totes les places (les 37 restants). A partir de l’1 de maig, s’obrirà el servei de centre de dia de la residència, amb una capacitat prevista de 25 places.

Quan finalitzi l’obra de remodelació de la Residència Francesc Layret, els 63 usuaris traslladats a la residència de la Prosperitat tornaran a l’equipament de l’Eixample, deixant lliures la seixantena de places de la residència El Molí, que es posaran a disposició de les persones inscrites per a ser beneficiàries d’una plaça pública de residència a Barcelona.

Les residències de gent gran són equipaments públics que s’inscriuen dins de la Cartera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, als quals es deriven usuaris amb grau 2 o 3 de dependència.

Bona part son places concertades amb l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) de la Generalitat de Catalunya. A més de tenir el requisit de complir amb aquest grau de dependència, els beneficiarishan d’estar prèviament inscrits a la llista d’espera corresponent.

 

Equipaments de titularitat municipal a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona compta amb els següents equipaments públics per a la gent gran, recursos que se sumen a l’oferta público-privada que té la ciutat:


Centres de dia per a gent gran

1. Centre de Dia Casa Bloc. Almirall Pròixida, 1 (48 places)
2. Centre de Dia Fort Pienc. Sardenya, 139-147 (30 places)

Apartaments tutelats

1. Apartaments tutelats Josep Miracle. Pl. Bonet i Moixí, 1 (32 apartaments)
2. Apartaments tutelats Pau Casals. Juan Ramón Jiménez, 4-6 1r (39 apartaments)

Residències per a gent gran

1. Residència Francesc Leyret. Gran Via de les Corts Catalanes, 477 (63 places)
2. Residència Parc del Guinardó. Garriga i Roca, 62-64 (45 places)
3. Residència Josep Miracle. Pl. Bonet i Moixí, 1 (50 places)
4. Residència Fort Pienc. Sardenya, 139-147 (137 places)Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Francesc Layret/ gent gran/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina