Trenta-sis entitats catalanes i xineses celebraran l’Any Nou Xinès a Barcelona, el proper dissabte : Servei de Premsa

Trenta-sis entitats catalanes i xineses celebraran l’Any Nou Xinès a Barcelona, el proper dissabte

17/02/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Una gran desfilada que transitarà pels carrers de l’Eixample, entre el parc de l’Estació del Nord i l’Arc de Triomf, serà un any més l’acte central de la celebració a Barcelona de la festa més important del calendari xinès, l’Any Nou. La desfilada reunirà, el dissabte 21 de febrer, més de mil persones d’un total de 36 entitats xineses i catalanes, tant de Barcelona com de Santa Coloma, Badalona i Girona, i finalitzarà amb actuacions musicals i de dansa en un escenari ubicat l’Arc de Triomf, punt final del trajecte.

Aquesta festivitat, la més important i tradicional per a la comunitat xinesa i que aquest any està dedicada a la Cabra o Ovella de Fusta, vol ser un gran esdeveniment festiu, participatiu i exemple de la cohesió i la diversitat cultural de la ciutat de Barcelona, segons el desig expressat pels seus organitzadors.

La presentació en roda de premsa de l’Any Nou Xinès, aquest dimarts a la seu de Casa Àsia, ha compat amb la participació de Montserrat Riba, secretària general de Casa Àsia, Miquel Esteve, comissionat d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Bosch, director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Chang Shiru, director de l’Institut Confuci de Barcelona, Wang Shuo, director del gabinet del Consolat General de la R. P Xina, i Lam Chuenping, en representació de les entitats xineses participants.

Montserrat Riba, secretària general de Casa Àsia, ha expressat la seva satisfacció per la celebració a Barcelona de la festa més important del calendari xinès en una iniciativa unitària i en la que hi ha col.laborat institucions i entitats xineses i catalanes. Riba ha dit “esperem que aquest any se superi la xifra de les 10.000 espectadors de l’any passat.

Miquel Esteve, comissionat d’Immigració de l’Ajuntament de Barcelona, ha agraït l’esforç de totes les part implicades en l’organització, tant xineses com catalanes i la capacitat de la ciutat de Barcelona per integrar cultures. “Junts podem construir una ciutat millor”, i ha afegit que aquest dissabte, Barcelona ha de ser una explosió de color, alegria i diversitat.

Xavier Bosch, director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, ha parlat de mestisatge en referència a la barreja d’expressions culturals entre la Xina i Catalunya que  es veuran en la desfilada del proper dissabte pels carrers de Barcelona i ha dit que “la realitat catalana també és diversa i plural”.

Chang Shiru, director de l’Institut Confuci de Barcelona, ha posat en valor la festivitat de l’Any Nou Xinès a Barcelona, una festa que l’any passat va ser noticia arreu de la Xina per la implicació de la ciutat i dels barcelonins, i ha expressat el desig de que aquest any torni a ser noticia al seu país. Per Chang “promoure la cultura xinesa en convivència amb la catalana és un fet cabdal”.

Lam Chuenping, en representació de les entitats xineses participants, ha detallat els actes de celebració de l’Any Nou Xinès que se celebren a Barcelona, i ha posat l’emfàsi en què “a la desfilada del dissabte hi participaran més de un miler de persones provinents de 36 entitats i associacions xineses i catalanes”.

 

Desfilada i rua pels carrers de Barcelona

L’acte central consistirà en una desfilada pels carrers del districte de l’Eixample, des de les 11.30 h fins a les 13.00 h, amb la participació de ballarins, lleons, dracs, màscares i altres formes pròpies del folklore xinès, que aniran de la mà dels grups de castellers, gegants i diables locals. El recorregut començarà per l’entrada del parc de l’Estació del Nord, passant pels carrers entre Nàpols i passeig de Sant Joan, fins a l’escenari situat al passeig de Lluís Companys, punt final del trajecte.

Des de les 13.00 hores, a l’Arc de Triomf el públic podrà gaudir d’un conjunt d’espectacles, amb demostracions d’arts marcials i de tai-txi, danses tradicionals i les actuacions musicals de la Barcelona Coral Àsia, grup integrat per 40 cantants de 23 nacionalitats diferents, i de Gas, un grup de rock format per catalans que canten en xinès, entre d’altres propostes.

 

Any de la Cabra o Ovella de Fusta

El 19 de febrer serà l’entrada oficial a l’Any Nou xinès, que serà el 4712 segons el seu calendari i es correspon a la Cabra de Fusta. L’Any Nou xinès, que també es coneix com la Festa de Primavera, és una de les festes més importants a la Xina i a d’altres països asiàtics de diàspora xinesa. Encara que avui dia s’utilitza el calendari gregorià, totes les festes tradicionals de la Xina es regeixen pel calendari lunar, per això cada any aquesta celebració comença qualsevol dia entre el 21 de gener i el 21 de febrer.

L’horòscop xinès associa aquest animal amb la sort i es creu que oferirà molts beneficis positius al llarg de l’any. Els xinesos també el vinculen a la terra, al creixement ia la fertilitat, així com amb la creativitat i la paciència. Es consideren Cabra o Ovella les persones nascudes el 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003 i 2015.

 

La comunitat xinesa local a Catalunya

Dels 4.500 xinesos residents que hi havia a Catalunya l’any 2000, la xifra va passar a ser de 28.000 el 2005, fins a arribar a més de 50.000 ciutadans actuals d’aquesta nacionalitat, és a dir, un 4,7% de la població estrangera a Catalunya, que ascendeix a gairebé 1.100.999 persones, segons dades de la Direcció General per a la Immigració a 1 de juliol del 2014.

El municipi amb major concentració de població xinesa és Barcelona, seguida per Santa Coloma (8.7%), Badalona (6,4%) i Hospitalet de Llobregat (4,2%). A Barcelona hi ha registrats com a residents més de 17.400 ciutadans xinesos (33.7%), que representen la tercera posició entre les nacionalitats estrangeres, després de la pakistanesa i la italiana.

A Barcelona, un 22.5% de la immigració prové d’Àsia. D’aquests, més de 17.400 persones són xineses, més del doble de la xifra que hi havia a 2004 (7.195). La majoria es concentra als barri de l’Eixample (Fort Pienc i la Nova Esquerra principalment). El col·lectiu xinès resident a Catalunya està constituït per una població jove: el 70% dels seus membres té una edat compresa entre el 16 i 44 anys. A més, el gènere està bastant equilibrat en el seu cas: 26.183 són homes, 25.602 són dones.





Paraules clau

any nou xinès/