Trias: “gràcies al conveni amb l’AMB garantirem l’atenció psicosocial immediata independentment del lloc de residència de les persones afectades” : Servei de Premsa

Trias: “gràcies al conveni amb l’AMB garantirem l’atenció psicosocial immediata independentment del lloc de residència de les persones afectades”

24/02/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde de Barcelona i President de l’Àrea Metropolitana, Xavier Trias, i el Vicepresident Executiu de l’AMB, Antoni Balmón, han signat aquest matí el conveni de col·laboració i cooperació entre les dues administracions per a garantir l’atenció de les emergències i urgències socials a l’àmbit metropolità a través del Servei d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament (CUESB).

 

16425777527_8c76c611eb_z

 

Durant la seva intervenció, l’alcalde de Barcelona ha afirmat que conveni garantirà l’atenció psicosocial immediata “independentment del lloc de residència de les persones que la requereixin, entenent l’atenció d’aquestes situacions com una de les més importants a l’hora de lluitar contra l’exclusió social”. Per tant, la cobertura de les necessitats bàsiques en aquestes situacions no pot dependre d’un criteri administratiu d’empadronament.

En aquest sentit l’Ajuntament de Barcelona disposa d’un servei pioner d’atenció a les emergències i urgències socials que ofereix atenció permanent a la ciutat durant 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. A través del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona es podrà atendre a la resta de municipis de l’àrea metropolitana que vulguin formar part d’aquest conveni.

L’alcalde ha explicat que l’acord signat avui garantirà atenció psicosocial immediata, independentment del lloc de residència de les persones que ho necessitin. Trias ha destacat que la ciutat de Barcelona “treballa amb un model d’atenció integral que proporciona assistència psicològica i social en moments de gran impacte per a la persona. I a aquest model li hem de donar projecció metropolitana”. L’alcalde també ha senyalat que només a través de la feina conjunta i d’una visió metropolitana podrem fer front a les situacions de vulnerabilitat.

Actualment l’11% de les valoracions d’urgències que realitzen els professionals del CUESB corresponen a persones i/o famílies de l’àrea que per iniciativa pròpia acudeixen al Centre o bé que han estat orientats pels serveis socials mèdics, policials, etc. dels seus municipis de referència degut a la major facilitat d’atendre aquetes situacions gràcies als recurs del CUESB.

Pel que fa a les emergències, el 20% dels atesos per incidents crítics tenen el seu domicili fora de la ciutat de Barcelona.

Amb el conveni de col·laboració, l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el CUESB, cooperarà i col·laborarà amb els ajuntaments que s’adhereixin per tal d’oferir els següents serveis:

– Assessorament i orientació: dirigit als professionals dels serveis socials i policia local del municipi.

– Atenció a les urgències socials: s’activarà exclusivament fora de l’horari normalitzat d’atenció dels serveis socials de cada municipi i els dies festius i s’atendran en les següents casuístiques: abandonament; pèrdua sobtada de l’autonomia; desaparició del cuidador; maltractes; casos de risc per pèrdua de les necessitats bàsiques.

– Atenció a les emergències socials que podran ser activades les 24 hores dels 365 dies de l’any:

Emergències ordinàries: quan es produeix al municipi un incendi, inundació, explosió, desallotjament preventiu, esfondrament, etc. i convé facilitar suport emocional o social (allotjament, alimentació, etc.) a les persones afectades.

Mort traumàtica o temptativa: quan conjuntament amb els cossos de seguretat cal comunicar la notícia o fer l’acompanyament, i/o suport a les gestions derivades de l’esdeveniment traumàtic, a la família que ha patit una defunció inesperada a conseqüència d’un accident de trànsit, suïcidi, mort a conseqüència de violència de gènere, etc. També estan inclosos els casos en els que s’hagi produït una temptativa que ha produït ferits greus o fort impacte en les persones afectades.

Climatologia adversa: Quan es produeix una baixada de les temperatures o nevades i convé facilitar acolliment d’emergència a persones que pernocten a la via pública

El CUESB aportarà tots els recursos humans (75 professionals), tècnics i materials (flota de vehicles), mentre que els municipis adherits hauran e posar a la seva disposició les places de pensió/hostal i les places residencials necessàries per poder atendre adequadament a les persones afectades fins que el Centre de Serveis Socials de referència assumeixi l’atenció. Cada Ajuntament adherit transferirà a l’AMB el cost del servei corresponen, i l’AMB transferirà aquestes quantitats a l’Ajuntament de Barcelona.

L’any 2013 es va iniciar una prova pilot amb la resta de municipis del Consorci del Besòs, Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixach i Santa Coloma de Gramenet, i que ja han quedat adscrits al conveni. En el marc de la prova pilot s’han atès en el marc d’emergències i urgències socials a gairebé 150 persones. El servei ha estat valorat de forma molt positiva i necessari per a la resta de municipis.

 

Més de 20.000 persones ateses l’any 2014 pel CUESB

El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona atén a aquelles persones que han estat víctimes d’una situació d’emergència (incendi, explosió, pèrdua sobtada, etc.) o d’urgències socials (caigudes al domicili, atenció a desnonaments o desallotjaments, desaparició del cuidador, etc.).

En aquest mandat s’ha construït un nou equipament per aquest servei ubicat al carrer Llacuna, 25 que compta amb un espai d’acollida i allotjament puntual (108 places) per a persones i/o famílies que han patit una situació d’urgència i/o emergència (Servei d’Estades Breus) i amb espais adaptats per a famílies amb nens, serveis sanitaris i d’higiene, servei de rober i bugaderia, office, menjador, sala d’esbarjo, magatzem i consigna.

Durant l’any 2014 s’ha atès a 20.616 persones, 19.019 en el marc de les urgències socials, i 1.597 ateses per emergències socials.

L’increment del nombre de persones ateses per emergències és conseqüència del conveni signat amb els cossos de seguretat que va suposar la creació d’una nova unitat de suport psicològic. Aquesta unitat actua a demanda dels cossos de seguretat en accidents, morts sobtades, intents de suïcidi, etc. donant recolzament a la família, a les persones implicades que es mostrin afectades, i als professionals, des del primer moment i fins un màxim de tres setmanes, amb derivació si s’escau als serveis sanitaris . Aquest nou servei permet una atenció especialitzada d’un equip únic a la víctima, la família i l’entorn immediat durant un temps curt i la derivació posterior als serveis sanitaris.

En aquest sentit l’Ajuntament també ha impulsat recentment la creació de la Xarxa BCN Resilient que està formada pel CUESB i Grups d’Ajuda Mútua, associacions, organitzacions i institucions que proporcionen suport emocional i acompanyament a persones i famílies de víctimes d’incidents crítics.





Paraules clau

Alcalde Trias/ atenció a les persones/ CUESB/