L’Alcalde Trias afirma que l’economia social és un potent sector econòmic de la ciutat : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias afirma que l’economia social és un potent sector econòmic de la ciutat

25/02/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona fa una aposta ferma per la promoció de l’economia i la innovació social i per posar els seus valors al servei de les persones, especialment les menys afavorides. L’objectiu d’aquesta estratègia és, d’una banda, donar resposta a les necessitats laborals de les persones amb vulnerabilitat social, i, de l’altra, visualitzar el potencial de l’economia social a l’hora d’augmentar la competitivitat de les empreses de la ciutat.

 

 

L’alcalde ha presidit al Saló de Cent l’acte en el que s’ha presentat el balanç de les actuacions en l’àmbit de l’economia social impulsades l’últim any per el consistori en col·laboració amb les entitats del tercer sector. Trias estava acompanyat per la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, i la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos.

En la seva intervenció Trias ha afirmat que l’economia social, “és un potent sector econòmic de la ciutat”, crea activitat econòmica, llocs de treball i contribueix a oferir uns serveis de qualitat i a la inserció de persones amb dificultats per entrar en el mercat laboral .

L’alcalde ha insistit en la necessitat de treballar amb una estratègia compartida sector públic i privat i el Tercer Sector, que s’ha d’organitzar, tenir veu i ha de ser cada cop més professionalitzat. A parer de Trias “el Tercer Sector ha de formar part del model de ciutat que volem fer entre tots”, una ciutat que vol ser coneguda com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i també pel benestar, “tot ho fem pel benestar de les persones”, ha dit Trias, que ha conclòs la seva intervenció afirmant que “l’economia social és un sector de futur”.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha afirmat que el Govern municipal treballa per “construir una societat més justa i equitativa, sumant esforços i creant sinèrgies amb la societat per tal de crear llocs de treball i ajudar a inserir al món laboral les persones sense feina, sobretot aquelles que estan en risc d’exclusió social”. “Volem ser reconeguts com una ciutat on l’emprenedoria social i el tercer sector hi tenen cabuda i poden créixer”, ha afegit, i ha destacat que les empreses del Tercer Sector són tant o més competitives que la resta de teixit empresarial de la ciutat.

Per la seva part, la tinenta de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos ha explicat durant la seva intervenció que la XESB “aposta per promoure la Economia social, i aporta uns valors socials que donen resposta a la actual crisi social. A més, incideix en uns àmbits d’activitat imprescindibles pel desenvolupament econòmic i social, genera ocupació de qualitat i promou la innovació social”.

Part d’aquestes actuacions es duen a terme des de la Xarxa d’Economia Social de Barcelona (XESB), membre de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva. L’Acord Ciutadà aplega a 581 organitzacions de la ciutat (entitats socials, col·legis professionals, sindicats i universitats, entre d’altres organitzacions) amb 11 xarxes d’actuacions. Presidit per l’Ajuntament, és un espai de col·laboració pública i privada per promoure projectes i xarxes d’acció que permetin fer front als reptes de la inclusió social a Barcelona.

Coordinada pel consistori, a través de Barcelona Activa, la XESB aglutina les principals empreses socials i entitats sense ànim de lucre de la ciutat, com ara cooperatives, empreses d’inserció, centres especials de treball, societats anònimes laborals i les federacions que les agrupen. El 2014, la XESB ha assolit ja el centenar d’entitats membres.

La xarxa proporciona instruments per millorar les capacitats de les entitats membres, així com la seva productivitat i competitivitat en el mercat. Ofereix serveis a més de 75.000 persones amb especials dificultats d’inserció laboral mitjançant 15.000 persones implicades en els projectes.

L’últim any, l’Ajuntament i les entitats de la XESB han treballat conjuntament per incloure en els processos de selecció de les empreses persones en risc d’exclusió i en recerca de feina que han estat ateses per les organitzacions de la xarxa, i també participants en programes d’inserció sociolaboral de Barcelona. L’últim any, 49 persones en risc d’exclusió han estat contractades.

Des de la xarxa s’ha participat també en el procés d’incorporació de clàusules socials en tots els processos de licitació i contractació pública de l’Ajuntament, que des de 2013 preveuen la reserva d’un mínim del 5% dels contractes laborals per persones en risc de vulnerabilitat, entre altres quotes. En paral·lel, durant el 2014 la XESB ha realitzat 91 accions i projectes amb gairebé 3.000 participacions, i ha format 234 professionals que treballen a les entitats membre.

La XESB va col·laborar a la Fira Solidària de Nadal d’Economia Social, que va organitzar l’Ajuntament per tercer any consecutiu als Jardinets de Gràcia. En total van participar 38 entitats de la XESB durant els 12 dies de la Fira amb l’objectiu de promoure el compromís ciutadà, l’economia social a Barcelona i facilitar la col·laboració de la ciutadania amb les entitats. Durant la mostra de Nadal les entitats i empreses d’economia social que treballen en la inserció social poden exposar i vendre els productes de qualitat que elaboren.

 

PISL i PROPER: reforç de l’atenció personalitzada

El Govern municipal ha tirat endavant altres iniciatives en l’àmbit sociolaboral. Així, s’ha reforçat l’atenció a persones en risc d’exclusió a través del Programa Personalitzat de Recerca de Feina (Proper), creat el 2013 per ampliar l’abast d’atenció a persones en risc d’exclusió que, fins aleshores, es prestava a través del Programa d’Inserció Sociolaboral (PISL). En total, al llarg del 2014, mitjançant aquests dos dispositius d’orientació professional i recerca de feina s’han atès més de 2.000 persones. A més, els dos programes s’han vinculat directament a les clàusules de contractació responsable en els contractes públics municipals.

Considerant les dificultats d’accés al mercat de treball per a col·lectius vulnerables, es va crear un equip tècnic dedicat a la prospecció empresarial i la detecció de vacants adequades als perfils professionals dels participants d’aquests programes, amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral. En aquest sentit, l’any passat més del 30% dels usuaris van trobar feina en un termini de 6 mesos.

 

Nova cooperativa de serveis financers

Cal destacar també la posada en marxa de Finan3. Es tracta d’una cooperativa de serveis financers per a les entitats socials de Catalunya, impulsada per la Taula del Tercer Sector i les federacions que en formen part. El desembre passat, l’Ajuntament i la taula van signar un conveni pel qual el consistori aporta 150.000 euros entre 2014 i 2016, un 37% de l’import global del projecte.

La nova cooperativa permetrà oferir assessorament expert pel que fa a finançament, habilitar un servei de consultoria i suport a noves empreses, i crear un fons solidari per donar resposta a les dificultats de tresoreria de les entitats, complementant així les garanties financeres que necessiten aportar per poder accedir a finançament bancari.

 

Fòrum d’inversió, espai de coworking i emprenedoria social

El desembre passat, Barcelona Activa i ESADE, conjuntament amb entitats de l’ecosistema social de la ciutat, van organitzar el 2n Fòrum Business & Impact Investment. La trobada estava adreçada a empreses innovadores i sostenibles dedicades a resoldre reptes emmarcats en diferents àmbits d’impacte, com ara el medi ambient, l’educació, la participació ciutadana, la inserció socio-laboral i l’accés a l’habitatge, entre d’altres. Es tractava de la segona edició d’aquest fòrum de caràcter anual.

A banda, l’Ajuntament ha donat suport a projectes que neixen de l’àmbit privat per tal d’ampliar l’ecosistema d’economia social de Barcelona. En són exemple el naixement d’Impact Hub Barcelona, un nou espai de coworking per a institucions i emprenedors socials impulsat per Coperfield for Social Good que forma part d’una xarxa de més de 54 centres a 6 continents amb més de 7.000 membres i professionals compromesos amb la innovació social i el bé comú. I també el programa Barcelona Social Business City (SBC), impulsat en col·laboració amb la cooperativa Tàndem Social per reduir l’atur juvenil i el fracàs escolar mitjançant l’emprenedoria.

 

Una vintena de projectes amb assessorament municipal

Ja aquest 2015, a finals de gener, Barcelona Activa va posar en marxa un nou programa per a emprenedors amb projectes que proposen solucions innovadores a reptes socials en diferents àmbits d’impacte, com ara medi ambient, educació, participació ciutadana, inserció socio-laboral o accés a l’habitatge, entre d’altres.

S’adreça a persones o equips amb vocació empresarial i social que vulguin posar en marxa un projecte, així com a empreses socials de recent creació que portin menys d’un any en actiu i que necessitin realitzar un pla de viabilitat, i també a entitats socials que es plantegin iniciar una activitat econòmica per generar ingressos per recolzar el seu projecte social.

La primera edició ha rebut prop de 100 candidatures, de les quals han sortit els 19 projectes participants. Es tracta d’un programa de formació, assessorament i suport per fer el pla d’empresa i la posada en marxa del projecte. Consta, a més, de mòduls específics d’emprenedoria social sobre gestió de recursos, finançament ètic o inversions amb impacte social. Els participants també tindran l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’ecosistema d’emprenedoria social per tal de facilitar possibles sinèrgies.

A més, entre tots els plans d’empresa presentats al llarg del programa se seleccionaran dos finalistes i un guanyador que rebran un premi valorat en 3.000, 6.000 i 12.000 euros, respectivament, per facilitar la creació d’aquests projectes d’impacte social. El guanyador del premi d’Emprenedoria Social comptarà amb una estada gratuïta a Impact Hub Barcelona.





Paraules clau

Alcalde Trias/ atenció a les persones/