Nacions Unides ubica a Barcelona un centre per a promoure la col·laboració públic-privada en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents de tot el món : Servei de Premsa

Nacions Unides ubica a Barcelona un centre per a promoure la col·laboració públic-privada en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents de tot el món

25/02/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Nacions Unides ha escollit la ciutat de Barcelona per ubicar el seu Centre Especialitzat en Partenariats Públic-Privats en Ciutats Intel·ligents i Sostenibles (PPP for Cities), un centre de recerca, innovació i assessorament a les administracions públiques de tot el mon en el desenvolupament de projectes, bones pràctiques i estàndards en la gestió i planificació de ciutat a través de la col·laboració entre el sector públic i privat. La ubicació d’aquet nou centre a Barcelona, consolida  la ciutat com a plataforma de recerca i desenvolupament de noves oportunitats de mercat en el camp de les ciutats intel·ligents.

 

AZ8Q9761
Antoni Vives, tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà; Geoffrey Hamilton, Chief Cooperation and Partnerships Selection, United Nations Economic Commission for Europe / UNECE; Lluís Torrens, del Public–Private Sector Research Center de l’IESE

 

 

El Centre PPP for Cities té l’objectiu de ser un referent internacional i ajudar a projectar la imatge de Barcelona, Catalunya i Espanya com a centre d’alt valor afegit en el suport a les administracions públiques en el desenvolupament de PPPs relacionats amb la sostenibilitat i qualitat de vida a les ciutats.

Avui s’ha formalitzat a Barcelona l’establiment d’aquest centre que depèn del United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) i que compta amb el suport i la col·laboració de  l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’IESE. Precisament serà aquesta escola de negocis qui  acollirà el centre a les seves dependències i n’ostentarà la secretaria i des d’on s’assessoraran els governs de tots els països del mon que vulguin impulsar partenariats públic privats en l’àmbit de les smart cities. L’Ajuntament aporta una subvenció de  60.000€ anuals pels tres primers anys de funcionament i desenvolupament d’aquest Centre.

L’objectiu és que, a mig termini, aquest centre de referència mundial de Nacions Unides es traslladi al Smart City Campus que està impulsant l’Ajuntament de Barcelona a la ciutat com a clúster de les ciutats intel·ligents.

 

Un altre centre d’excel·lència de Nacions Unides a Barcelona

United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), a través dels seu programa de Participació Públic-Privada, té el mandat de les Nacions Unides de desenvolupar una xarxa d’International Centres of Excellence on PPP (ICoE) com a eina per ajudar als governs a desenvolupar projectes PPPs de forma eficient i sostenible. El programa  es va crear el 2012 com a resultat d’una reunió inter-regional de Nacions Unides del  2009 que va detectar la necessitat de desenvolupar estàndards, guies de bones pràctiques i formació específica en PPPs a nivell internacional.

L’Ajuntament de Barcelona juntament amb l’IESE va presentar candidatura per acollir un d’aquests centres dedicat a les ciutats intel·ligents i sostenibles. Entre els projectes presentats que han aconseguit que el Centre s’ubiqui a Barcelona hi ha el premi europeu Capital de la Innovació 2014-2016, Barcelona Institute of Technology (BIT), Smart City Campus, el projecte de gestió integrada de les xarxes de telecomunicacions de la ciutat (GIX), el sistema operatiu de ciutat (City OS) i City Protocol Society. Es tracta de projectes que exemplifiquen els models de col·laboració públic-privada impulsats per Barcelona i que contribueixen a promoure la ciutat com a plataforma de recerca i desenvolupament de noves oportunitats de mercat en el camp de les ciutats intel·ligents.

La implantació a la ciutat de l’anomenat Internet of Everything (IoE), així com la cerca de nous models de negoci i les estratègies comercials en el sector de les ciutats intel·ligents, promouen i faciliten la cooperació públic-privada, tot reforçant la competitivitat empresarial i de la ciutat a nivell internacional. Aquests han estat projectes que sens dubte han estat valorats per Nacions Unides per a establir a Barcelona el Centre.

D’acord amb les Nacions Unides, els objectius principals del CE son :

 

L’IESE, especialista en projectes de Parternariat Públic-Privats

Des de l’any 2011 el Public-Private Sector Research Center de l’IESE (PPSRC-IESE) ha establert una sèrie de contactes amb UNECE (Comissió Econòmica de les Nacions Unides a Europa) amb seu a Ginebra per establir un centre de recerca acadèmica i suport als governs en projectes de Parternariats Públic-Privats. El PPSRC-IESE compta amb una línia internacionalitzada d’activitats en PPP  i participa en el projecte europeu GrowSmarter del programa Horizon 2020 liderat per l’Ajuntament d’Estocolm i  amb el partenariat principal de l’Ajuntament de  Barcelona, recentment concedit.

El suport al projecte per part de l’Ajuntament de Barcelona, s’emmarca dins de la seva estratègia de lideratge internacional en del desplegament de les Smart Cities, en esdevenir una capital atractiva per al talent i les inversions relacionades amb activitats d’innovació urbana i l’internet of things, i de promoure la relació de la ciutat amb diversos organismes que operen en tot el món, com la City Protocol Society, l’organització del Smart City Congress World Expo i  l’acolliment de les seus de l’Institut de la Universitat de Nacions Unides sobre Globalització, Cultura i Mobilitat,  el secretariat de l’agència per l’aigua GWOPA, i  l’oficina del Programa de Perfils de Ciutats Resilients de UN-Habitat.

L’Ajuntament vehicularà la relació amb el centre a través del Barcelona Institute of Technology (BIT), fundació  municipal per a promoure col·laboracions i aliances amb empreses, universitats i emprenedors, per a articular i fomentar la innovació urbana tot desenvolupant nous models de negoci, entorns de desenvolupament de solucions urbanes i fomentant PPP, amb l’objectiu de capitalitzar el know-how de Barcelona i aplicar-lo en benefici de les ciutats i dels ciutadans.

 

Barcelona Smart City Campus

L’Smart City Campus té la voluntat de concentrar empreses, centres tecnològics i d’innovació, universitats i altres agents relacionats amb la tecnologia i la innovació urbana, per a promoure sinèrgies, generar espais de co-creació (incubadores, laboratoris), i test-beds per a solucions urbanes.

Situat al cor del 22@, integra importants peces del patrimoni industrial de Barcelona com Can Ricart, la Escocesa i Ca l’Alier. La transformació urbanística d’aquests espais en edificis intel·ligents permetrà el manteniment i la revalorització dels elements patrimonials, complementats amb noves edificacions; tot aterrant noves inversions d’empreses com Cisco o Schneider Electric, centres d’investigació de l’àmbit de les TIC, i la seu del Barcelona Institute of Technology (BIT).





Paraules clau

Barcelona Smart City Campus/ innovació/ Nacions Unides/ smart cities/ smart city/