L’Ajuntament aprova inicialment el Pla d’Usos del Poble-sec i la regulació singular de terrasses dels carrers Blai i Blesa : Servei de Premsa

L’Ajuntament aprova inicialment el Pla d’Usos del Poble-sec i la regulació singular de terrasses dels carrers Blai i Blesa

02/03/2015



Temps estimat de lectura: 8 minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el Pla Especial d’Establiments de Concurrència Pública i altres Activitats del Barri del Poble-sec, el pla d’usos, mitjançant el qual el consistori preveu limitar els impactes de les activitats de concurrència pública en l’espai públic i evitar també la generació de molèsties acústiques en els veïns. El pla es fonamenta en tres raons d’interès general: La seguretat ciutadana, el dret dels veïns al descans, i la protecció de l’entorn urbà i per tant, la convivència ciutadana.

Es considera que hi ha dues circumstàncies que influeixen en aquests impactes acústics. Són les següents:

– La concentració (o densitat) d’establiments en cada tram de carrer o d’una plaça. A més concentració o densitat, més impacte per afluència de públic a l’entrada i la sortida dels establiments que se sumen en un mateix tram.

– Les característiques de l’espai urbà, és a dir, l’amplada dels vials. L’evacuació dels establiments de pública concurrència és més fàcil si els carrers són més amples, ja que poden acollir més gent. Per altra banda, l’amplada del carrer, o la contraposició de façanes, constitueix una caixa acústica que difon i amplifica la intensitat del soroll general a l’espai públic (el soroll de les terrasses, la sortida dels clients de dins dels establiments, l’obertura de les portes de determinat tipus de locals).

El pla regula, doncs, les condicions urbanístiques d’ubicació i emplaçament dels establiments, en base a criteris de densitats i de distàncies entre uns i altres i amb determinats tipus d’establiments que requereixen una protecció especial. És un pla restrictiu en dos sentits:

– Prohibeix les noves implantacions atenent al grau i la concentració d’establiments ja existents.

– Condiciona noves obertures d’establiments a la distància i en relació a les activitats preexistents i en funció de les amplades dels carrers.

L’àmbit de regulació del Pla d’Usos del Poble-sec inclou tot el barri, però exclou els establiments del barri situats amb façana al Paral·lel, ja que aquests altres establiments seran regulats a través d’una normativa unitària per a tota l’avinguda. Així doncs, l’àmbit de regulació és el que es mostra en el mapa:

Per altra banda, el pla divideix el barri en diferents zones i àrees en funció de la tipologia de la trama urbana, i en funció de la densitat dels establiments de concurrència pública. Les zones que es delimiten són les següents:

– Zona de tolerància primera: vials d’amplada igual o superior als 20 metres.
– Zona de tolerància segona: vials amb amplada d’entre 11 i 19,99 metres.
– Zona de tolerància tercera: vials amb amplada d’entre 7 i 10,99 metres.
– Zona de tolerància quarta: vials amb amplada d’entre 5 i 6,99 metres.

També delimita tot un seguit d’àrees d’especial tractament:

– Àrees amb alta densitat d’establiments sotmeses a especials condicions restrictives d’ordenació, en funció del nivell actual de densitat d’implantacions d’establiments: carrers Blai, Blesa, Nou de la Rambla, Vilà i Vilà i les zones properes.
– Àrees al voltant de places o de nous carrers amb prioritat per vianants:
– Àrees de concentració d’equipaments socials i culturals: plaça de Margarida Xirgu.

Pel que fa al tipus d’establiments que es regulen al pla d’usos són els següents:

– Establiments de concurrència pública:
* Exhibicions o espectacles realitzats en recintes coberts
* Activitats esportives
* Activitats musicals
* Activitats de restauració
* Activitats de jocs i atraccions
* Activitats culturals i socials
* Activitats audiovisuals
* Activitats zoològiques

– Establiments comercials:
* Establiments amb degustació
* Botigues de conveniència

– Clubs socials privats o similars:
* Entitats culturals

– Grups hotelers:
* Hotels
* Hotels apartaments
* Pensions
* Apartaments turístics

Amb aquestes condicions els establiments que queden absolutament prohibits a totes les àrees i zones de tolerància són dos: les activitats zoològiques, per una banda, i els canòdroms i hipòdroms (que s’inclouen en el bloc d’activitats esportives i recreatives en espais coberts).

Per altra banda, a la zona d’alta densitat d’establiments i de baixa tolerància (és a dir, en els carrers més estrets de 7 metres), resten prohibits la gran majoria d’establiments de pública concurrència i també nous hotels. De fet, només estan permesos gimnasos i piscines, ludoteques, museus o sales d’exposicions o congressos, i entitats culturals o d’activitats de cultura popular i tradicional.

Per altra banda, hi ha alguns tipus d’establiments que resten prohibits en gairebé totes les zones, i que només són permesos en carrers amples i en alguns casos amb limitacions de distància entre uns i altres. És el cas de la majoria de les activitats recreatives, i en concret de les que tenen component musical (bars musicals, discoteques, sales de ball, sales de festes, cafès teatre).

Pel que fa a les activitats hoteleres, estan prohibides a gairebé totes les zones, excepte en els carrers més amples d’11 metres, i en el cas de les pensions també s’admeten en les places i en carrers d’entre 7 i 11 metres d’amplada.

La resta d’activitats estan prohibides o permeses en funció de les zones i les distàncies tal com es detalla en el quadre adjunt:

 

Un pla treballat amb les entitats

L’elaboració d’un pla especial d’establiments de concurrència pública per al barri del Poble-sec, al districte de Sants-Montjuïc, va ser un dels compromisos que va adquirir el govern de Xavier Trias tan bon punt va iniciar el seu mandat. El motiu pel qual es va plantejar aquesta necessitat va ser poder abordar la problemàtica de l’alta concentració d’establiments que s’estava ja manifestant en algunes zones, sobretot en àrees que toquen al districte de Ciutat Vella, zones que es contagien de les dinàmiques d’aquest altre districte, però que en canvi, estan mancades de la regulació restrictiva del districte veí.

Així, durant el mandat, el govern de Sants-Montjuïc han promogut diferents iniciatives per tal d’anar regulant diferents aspectes d’aquesta problemàtica. Entre elles, destaca, l’abril de 2013, un decret per regular els horaris d’obertura a establiments comercials en tot el barri del Poble-sec. En concret, aquest decret va prohibir l’obertura nocturna a botigues d’alimentació de menys de 150 m2 de superfície. Es va decretar el tancament d’aquests establiments entre les 23:00h i les 07:00h.

Al mes de setembre de 2014, per altra banda, el Districte de Sants-Montjuïc va donar el tret de sortida a l’elaboració del pla d’usos, l’eina amb la qual es regula tota l’activitat de concurrència pública i altres activitats que generen impactes a l’entorn. El tret de sortida va ser la suspensió de llicències d’establiments de pública concurrència, per poder iniciar els treballs de redacció del pla. Aquests treballs, per altra banda, s’han realitzat d’una forma participada i oberta, ja que el govern del Districte ha volgut que aquest sigui un pla àmpliament consensuat. Així doncs, a la redacció d’una primera proposta per part del govern, li va seguir tot un procés de participació obert que va impulsar el Districte de Sants-Montjuïc juntament amb el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme, en estreta col·laboració amb un grup impulsor format per la Unió de Veïns del Poble-sec, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, l’Associació de Comerciants del Poble-sec – Paral·lel, la Plataforma Som Paral·lel, l’Assemblea del Barri del Poble-sec, Raons Públiques, i Alerta Poble-sec. Durant el procés de participació es van celebrar fins a tres sessions obertes als ciutadans i a les entitats, i en les quals es va debatre sobre el nou pla d’usos, però també es van recollir algunes de les propostes dels participants.

Com a resultat d’aquests debats i d’aquest procés de participació, i a petició de les entitats i dels veïns, el govern del Districte va decidir incloure en la regulació els establiments hotelers, que inicialment no s’havia previst regular amb el present pla d’usos.

A partir de la publicació en els butlletins oficials, que va tenir lloc divendres passat, s’obre un període d’exposició pública de 3 mesos per poder presentar al·legacions, i la segona fase del procés participatiu. Així mateix queden suspeses les llicències dels establiments hotelers, que han estat incorporats a la normativa, i de la resta dels establiments que seran regulats, fins al setembre de 2016.

 

Aprovada l’ordenació singular de terrasses dels carrers Blai i Blesa

Pel que fa a l’ordenació singular de terrasses dels carrers de Blai i Blesa, que també ha estat aprovada inicialment i que es troba en el tràmit d’exposició pública, ha estat fruit d’un llarg treball de negociació amb els establiments i amb els veïns de la zona. Aquesta regulació permet un màxim de 37 terrasses a tota la zona, és a dir, un màxim de 148 taules, ja que cada terrassa pot tenir fins a 4 taules. La zona queda dividida en 9 trams, i s’estableix un màxim de terrasses i de taules per a cadascun d’aquests trams, per tal que quedin ben distribuïdes al llarg de tots dos carrers, que són contigus. S’ha calculat que l’ocupació màxima de l’espai públic amb les terrasses no superarà així el 5%:

Tram 1: carrer Blai entre els números 67 i 63: 3 llicències
Tram 2: carrer Blai entre els números 61 i 49, i 70 i 50: 6 llicències
Tram 3: carrer Blai entre els números 47 i 41, i 48 i 38: 4 llicències
Tram 4: carrer Blai entre els números 39 i 29, i 36 i 28: 4 llicències
Tram 5: carrer Blai entre els números 23 i 19, i 26 i 18: 4 llicències
Tram 6: carrer Blai entre els números 17 i 13, i 16 i 12: 4 llicències
Tram 7: carrer Blai entre els números 7 i 5, i 10 i 6: 4 llicències
Tram 8: carrer Blai en el número 1, i entre el 4 i 2: 3 llicències
Tram 9: carrer Blesa entre els números 47 i 39, i 38 i 30: 5 llicències

Un altre dels punts destacats d’aquesta nova ordenació és l’horari, que també serà singular i que s’adapta a les característiques d’aquest entorn, en el qual hi viuen veïns. Tots els establiments d’aquesta zona hauran de tancar la terrassa a la mitjanit, independentment del dia de la setmana i de si és vigília de festiu o no.

L’ordenació singular també estableix tot un seguit de normatives referents al mobiliari que hauran d’utilitzar i el que no està permès. Per exemple, les taules i les cadires han de ser d’alumini o d’acer inoxidable, i amb tacs de gomes a les potes per no resultar sorollós, i l’estètica del conjunt de les terrasses ha de ser semblant. No estan permesos els paravents, però si els para-sols, que en aquest cas hauran de ser de material tèxtil i colors crus i llisos, amb suport i contrapès o ancorats a terra i no superar els límits de la delimitació de la terrassa. Tampoc es permeten els testos o les jardineres, ni el mobiliari auxiliar o els bujols. Pel que fa a la il·luminació i les estufes, s’admeten elements d’il·luminació solidaris o ancorats als para-sols, i estufes homologades, amb una potència màxima de 700 W tèrmics per metre quadrat de superfície de la terrassa. Només es permetrà una pissarra o un faristol per terrassa, amb dimensions de 0,60 x 0,60 x 1,50 metres d’amplada, profunditat i alçada, i sempre situats a dins del perímetre de la terrassa.

La normativa també estableix que s’hauran de retirar els elements de les terrasses un cop acabat l’horari de funcionament i no es podrà deixar a la via pública ni cadires, ni taules ni para-sols, ni cap element auxiliar.

Actualment, a la zona de Blai i Blesa hi ha un total de 45 bars i restaurants, però no tots tenen terrassa ni l’han sol·licitada. Només en tenen 34 d’aquests establiments, i per tant, hi ha un total de 136 taules perquè només es permet un màxim de 4 taules per terrassa.

A partir de l’aprovació de la normativa es produirà un procés transitori d’adaptació en el qual s’anirà ajustant el nombre de terrasses al màxim establert per cada tram, a mida que les llicències vigents es vagin extingint i a mida que se sol·licitin de noves.

En el cas que la sol·licitud de llicències superi el nombre de terrasses permès per cada tram, la concessió de les noves terrasses es farà mitjançant un sorteig públic.

 

Documents relacionats:

Mapa àmbit de regulació

Mapa zones

Quadre pla d’usos





Paraules clau

Pla d’Usos/ Poble-sec/