L’alcalde Trias destaca la importància d’invertir en el Tercer Sector per generar activitat econòmica i social : Servei de Premsa

L’alcalde Trias destaca la importància d’invertir en el Tercer Sector per generar activitat econòmica i social

05/03/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde Xavier Trias, i la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat, i Esports, Maite Fandos, s’han reunit aquest matí amb la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, presidida per Àngels Guiteras, per fer un repàs de les polítiques d’atenció social que s’han realitzat de forma conjunta i marcar nous reptes de futur. Aquesta és la quarta reunió de l’Ajuntament amb la organització d’entitats socials amb l’objectiu de continuar impulsant polítiques socials que donin una resposta conjunta a les necessitats de la ciutadania a través de l’Estratègia compartida.

 

 

El compromís de l’Estratègia Compartida va sorgir durant el procés d’elaboració del Pla Municipal d’Inclusió Social on es va constatar que la ciutat disposa d’una societat civil molt àmplia, compromesa, organitzada i amb una llarga tradició de cooperació público-privada, característiques que fan possible definir una línia estratègica dins el Pla com era el desplegament d’aquesta Estratègia compartida per desenvolupar el compromís de tots i totes en la millora de la situació social de Barcelona.

L’alcalde Xavier Trias ha destacat durant la seva intervenció que l’Ajuntament i la Taula del Tercer Sector estan en bona sintonia pel que fa a polítiques socials, “el que ens ha permès fer una feina intensa i perseverant molt positiva per a la ciutat”.

Trias també ha volgut assenyalar que moltes de les propostes de la Taula formen part de les prioritats del govern municipal, que passen per donar resposta a les necessitats de la gent. Per aquest motiu, ha dit l’alcalde, “l’Ajuntament continuarà ampliant els recursos per garantir aquesta resposta social. Hem d’invertir en el Tercer Sector Social per generar activitat econòmica i social”. En aquest sentit Xavier Trias també ha recordat que aquestes entitats tindran un paper molt important per sortir de la crisi, “el Tercer Sector és capaç de donar resposta a les necessitats socials i també de generar una activitat econòmica que altes sectors no poden fer”.

 

El consistori augmenta la inversió en el Tercer Sector augmentant en un 228% l’import dels convenis i subvencions

L’Ajuntament de Barcelona ha augmentat un 228,56% l’import dels convenis i subvencions extraordinàries amb les entitats del Tercer Sector, passant de 3.862.564 euros l’any 2011 als 12.690.981 euros l’any 2014. Aquest augment també queda reflectit en els contractes tramitats amb aquestes entitats, que en dos anys va augmentar un 45,7%, passant dels 51.835.112 euros l’any 2012 als 75.537.597 l’any passat.

L’Ajuntament de Barcelona ha col·laborat amb entitats del Tercer Sector per desenvolupar les polítiques que garanteixen les necessitats bàsiques de les persones.

Entre d’altres programes destaquen:

Modificació dels Plecs de clàusules en contractació de serveis: l’Ajuntament està a punt de finalitzar la modificació dels plecs de condicions per als contractes del Consistori i que estan destinats a l’atenció a les persones. Amb aquesta modificació es prioritzaran els elements qualitatius per sobre de l’oferta econòmica. Això vol dir que, a l’hora d’avaluar l’oferta de les empreses i entitats que es presentin a concurs, es valoraran sobretot aspectes com l’experiència en el sector o en el perfil d’usuaris.

Bons compromís: des de novembre de 2014 l’Ajuntament ha posat en marxa un seguit d’incentius econòmics per a empreses de l’Àrea Metropolitana que creïn llocs de treball estable per a persones que estiguin en situació d’atur de llarga durada o per a persones en risc d’exclusió. Per a aquest últim col·lectiu es reserven 100 places per a entitats del Tercer Sector Social.

Clàusules socials: el mes de març del 2013 el govern municipal va aprovar la mesura de govern que feia obligatori el clausulat social i ambiental per a tots els contractes de compra de de serveis i productes que realitzi el consistori, tant directament com des de les seves empreses públiques. Aquesta iniciativa suposa la incorporació directa, al mercat de treball, de persones en risc d´exclusió laboral.
Els beneficiaris d´aquestes contractacions són col·lectius de risc d´exclusió social i discapacitats, persones perceptores del RMI, dones víctimes de violència de gènere, joves provinents d´institucions de protecció de menors, pares o mares de famílies monoparentals, persones en situació d´atur de llarga durada, o joves menors de 25 anys no escolaritzats, entre d´altres col·lectius.
Aquesta mesura suposa la incorporació sistemàtica de criteris socials i ambientals a totes les licitacions que es realitzin tant des del consistori com des de les empreses municipals. La instrucció estableix, com a condició per a la adjudicació, que l´empresa adjudicatària reservi almenys un 5% dels contractes laborals necessaris per a executar el contracte a persones en situació de risc d´exclusió social o discapacitat física o psíquica. A més, hauran de subcontractar un 5% del pressupost de l´adjudicació amb centres especials de treball o empreses d´inclusió social.

Nova cooperativa de serveis financers: posada en marxa de Finan3. Es tracta d’una cooperativa de serveis financers per a les entitats socials de Catalunya, impulsada per la Taula del Tercer Sector i les federacions que en formen part. El desembre passat, l’Ajuntament i la taula van signar un conveni pel qual el consistori aporta 150.000 euros entre 2014 i 2016, un 37% de l’import global del projecte. La nova cooperativa permetrà oferir assessorament expert pel que fa a finançament, habilitar un servei de consultoria i suport a noves empreses, i crear un fons solidari per donar resposta a les dificultats de tresoreria de les entitats, complementant així les garanties financeres que necessiten aportar per poder accedir a finançament bancari.

Programa de Cessió d’habitatges buits: L’ Ajuntament va subscriure un conveni amb la Taula del Tercer Sector Social pel qual les dues parts es comprometen a executar el Programa de Cessió d’Habitatges Buits, que té per objectiu donar resposta a la demanda d’habitatges de lloguer social captant pisos buits de particulars. El programa serà gestionat per l’entitat sense afany de lucre que va aprovar constituir la Taula del Tercer Sector, Fundació Habitat 3, amb l’objectiu de gestionar habitatges socials. La mesura aspira a captar 200 habitatges, tindrà una duració de quatre anys i un pressupost total de 6, 3 milions d’euros, amb una aportació municipal directa de 5.662.800€ a l’Entitat.

Pisos d’inclusió: Barcelona compta amb 504 pisos d’inclusió, dels quals 454 estan gestionats per entitats socials.

Polítiques d’alimentació: un dels principals objectius d’Ajuntament és garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, entre elles l’alimentació. Per aquest motiu el consistori ha engegat nous programes i ha ampliat els existents amb la col·laboració del tercer sector:

Taula de distribució d’aliments: a finals del 2012 l’Ajuntament va impulsar la creació d’aquesta taula amb la col·laboració d’entitats del Tercer Sector. L’objectiu principal d’aquesta taula solidària és la de millorar els serveis i circuits de distribució d’aliments entre la població de Barcelona que més ho necessita i millorar la coordinació entre els serveis socials de l’Ajuntament i les entitats socials en matèria d’alimentació. Un dels resultats d’aquesta taula va ser el nou model de distribució solidària d’aliments DISA, que aposta per l’agrupació de les diferents entitats que la realitzen. Actualment la ciutat de Barcelona disposa de quatre centres DISA. L’Ajuntament participa amb aquests centres de distribució d’aliments a través de diferents formes de col·laboració, ja sigui amb el lloguer del local i cedint-lo a l’entitat gestora o amb el pagament de les obres d’adequació de l’espai.

Targeta Barcelona Solidària: l’Ajuntament de Barcelona i les entitats socials posen en marxa la Targeta Barcelona Solidària, un projecte de ciutat que té com objectiu dotar d’un instrument nou als ajuts econòmics per alimentació que s’atorguen a la ciutat per part dels Serveis Socials municipals i les entitats que fan atenció social. La tarja solidària es pot usar en aquells establiments que disposin de CNAE alimentació.

Vida independent: l’Ajuntament de Barcelona ha passat de 6 habitatges del projecte de Vida Independent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat que hi havia durant l’anterior mandat als 41 actuals. Part d’aquests habitatges se cedeixen a entitats del Tercer Sector perquè derivin usuaris a aquests habitatges.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Tercer Sector/