L’alcalde Trias aposta perquè les ciutats europees i les àrees metropolitanes enforteixin la cooperació per ser més productives i competitives a nivell mundial : Servei de Premsa

L’alcalde Trias aposta perquè les ciutats europees i les àrees metropolitanes enforteixin la cooperació per ser més productives i competitives a nivell mundial

13/03/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat aquest matí la necessitat que les ciutats europees i les àrees metropolitanes enforteixin la seva cooperació per ser més productives i competitivess a nivell mundial. L’alcalde de Barcelona i president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Xavier Trias, ha participat a la 1a Conferència sobre governança metropolitana i competitivitat territorial, organitzada per l’AMB. La conferència s’ha iniciat amb la benvinguda d’Antonio Balmón, vicepresident executiu Àrea Metropolitana de Barcelona, i, tot seguit, ha tingut lloc la conferència inaugural “Governança metropolitana a les ciutats europees”, a càrrec de Jean Louis Cohen, arquitecte, historiador de ciutats i professor de la Universitat de Nova York.

 

 

L’alcalde Trias ha participat a la taula rodona “Visions metropolitanes, competitivitat i inclusió social a les àrees metropolitanes”, juntament amb Piero Fassino, alcalde de Torí; Hanna Gronkiewicz-Waltz, alcaldessa de Varsòvia; Anette Solli, alcaldessa de la Regió d’Oslo-Akershus; Emmanuele Couet, alcalde de Saint Jacques de la Lande i President de Rennes Métropole; Hermínio Loureiro, alcalde d’Oliveira de Azeméis i president de l’Àrea Metropolitana de Porto, i Daniel Giraud, alcalde de Les Lilas i primer vicepresident de Paris Métropole.

Trias, com alcalde i president de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha donat la benvinguda els presents per parlar del futur de les àrees metropolitanes i ha afirmat que se sent molt satisfet de les relacions de cooperació i amistat que té Barcelona amb moltes ciutats europees. L’alcalde ha assenyalat que aquesta Conferència ha de servir per situar ciutats i àrees metropolitanes en l’agenda política de la Unió Europea però també per “enfortir els nostres lligams, millorar la col·laboració, compartir experiències i crear oportunitats per al futur”.

Trias ha afirmat que el futur del món està en les ciutats i les seves àrees metropolitanes – avui en dia més del 50% de la població mundial viu en ciutats, i en 2050 s’espera que sigui el 75%-Les ciutats i les àrees metropolitanes concentren els majors nivells d’activitat econòmica, la competitivitat, l’ocupació, la innovació i l’educació. A parer de Trias cal “combinar les polítiques de suport al creixement econòmic, alhora que millorar la inclusió social i promoure l’ocupació”.

L’alcalde ha explicat que fa 4 anys es va constituir la nova Àrea Metropolitana de Barcelona, culminant així un debat polític històric i important, amb la que 36 municipis van acordar col·laborar i treballar junts per fer front de manera més eficient als reptes presents i futurs, els principals fer front a l’atur, i garantir la inclusió social i la cohesió.

L’alcalde ha apostat perquè les institucions metropolitanes treballin amb “objectius comuns” per a la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, també per garantir el benestar, l’ocupació i l’habitatge. Trias ha explicat les mesures que s’han dut a terme els darrers anys en suport a les polítiques socials i per generar ocupació, així com l’aposta per les noves tecnologies, que té una dimensió metropolitana, o la importància de promoure l’economia social, “el tercer Sector és un motor poderós per generar activitat econòmica i crear llocs de treball”.

Trias ha insistit en la necessitat que les ciutats europees i les àrees metropolitanes enforteixin la cooperació per ser més productius i competitius a nivell mundial, intercanviant coneixements i experiències, i treballant en coordinació amb les xarxes i associacions de governs locals.. “Barcelona”, ha remarcat, “és una ciutat amb una profunda vocació euromediterrània, ha treballat per a la construcció europea”, i ha recordat que és la seu de la Unió per la Mediterrània, i juga un paper molt actiu en diverses xarxes de ciutats com Metròpolis, Ciutats i Governs Locals Units, Medcités o Eurocities. “Hem de treballar encara més, tots junts, a través de totes aquestes xarxes i molts altres, per tal d’assolir els nostres objectius. I perquè el progrés econòmic i el progrés social van de la mà”, ha dit.

L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció a la taula rodona afirmant que “cal demanar a la Unió Europea incloure activament les grans ciutats i àrees metropolitanes i una major aportació de més recursos per dissenyar un futur millor per a tots els nostres ciutadans”.

La conferència ha acabat amb l’aprovació de la Declaració de Barcelona 2015. L’alcalde Trias ha fet la lectura del manifest, de 10 punts que advoca per la col·laboració entre metròpolis, la transferència de coneixement i experiències i una petició a la Unió Europea de tracte diferencial en la gestió de recursos del pressupost europeu 2014-2020 i post 2020.

Després de la lectura del manifest, l’alcalde Trias ha anunciat que la propera conferència se celebrarà a la ciutat de Torí.

 

Document relacionat:

Declaració del Seminari European Metropolitan Authorities





Paraules clau

Alcalde Trias/ ciutat/