L’Ajuntament de Barcelona impulsa noves eines tecnològiques per donar suport a les persones amb discapacitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona impulsa noves eines tecnològiques per donar suport a les persones amb discapacitat

19/03/2015

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD), ha impulsat –facilitant l’assessorament i el finançament– la creació de quatre aplicacions de tecnologia mòbil i una cadira de rodes omnidireccional per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat funcional. Demà, a les 16 hores, es presentaran en una jornada organitzada per l’IMD a la sala d’actes de MediaTIC (Roc Boronat, 117) , que presidirà la regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni.

La regidora Irma Rognoni destaca que la presentació d’aquestes solucions tecnològiques “possibiliten la realitat de Barcelona com a una ciutat smart alhora també social. Al mateix temps, són solucions que ens permeten avançar en l’economia col·laborativa de l’Era de l’Accés.”

Irma Rognoni afegeix que aquestes eines de tecnologia mòbil suposen “seguir aprofundint en la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat amb l’aposta per l’autonomia personal o la vida independent i l’aposta per l’accessibilitat universal” que han estat eixos preferents de l’acció de govern en aquesta legislatura en l’àmbit de la diversitat funcional.

Aquestes noves aplicacions són:

BCN Inclou

 L’aplicació sobre lleure inclusiu “BCN Inclou”, desenvolupada per la Fundació Itineràrium, és una app mòbil que recull els actes de la ciutat d’interès per a les persones amb discapacitat, tant inclusius (per a persones amb i sense discapacitat) com específics per a determinats col·lectius de persones amb discapacitat. El projecte s’està desenvolupant de manera progressiva i en xarxa amb les entitats de persones amb discapacitat, que podran tenir accés a la plataforma per introduir-hi les seves activitats. L’eina permet consultar els actes per data i per tipologia de discapacitat i ja està disponible de manera gratuïta per a Android i Iphone. És 100 % accessible per a persones amb discapacitat visual.

 EsclaTIC

EsclaTIC és una nova app de missatgeria instantània per a tablets i mòbils desenvolupada pel Centre Especial de Treball Esclatec, depenent de l’Associació Esclat, en conveni amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Es tracta d’una aplicació pensada per ser utilitzada per persones amb diferents graus de dificultats de comprensió, físiques i de mobilitat. Amb aquest programari es pot accedir i utilitzar la xarxa d’Internet per a l’enviament d’imatges i text. Les persones destinatàries són persones usuàries de comunicadors o ordinadors de comunicació augmentativa, que en el cas de l’Associació Esclat són més de 160 usuaris.

 Estel

La cadira omnidireccional Estel millora la qualitat de vida de les persones amb mobilitat reduïda i ajuda a l’accessibilitat i a la relació de les persones amb el seu entorn ja que permet realitzar totes les maniobres en qualsevol direcció amb un espai mínim facilitant l’accés als espais reduïts. La capacitat de moure’s en qualsevol direcció, fent inclús desplaçaments laterals i en paral·lel a un pla, paret o mobiliari, la fan especialment útil en entorns d’exposicions, museus o espais públics, donat que, una vegada s’ha executat la maniobra de distància respecte al pla, ens podem desplaçar lateralment sense necessitat d’executar altres maniobres.

 Mapp4all

Aquest mapa d’accessibilitat universal és d’utilitat no solament per a persones amb mobilitat reduïda, sinó per a totes aquelles persones amb necessitats especials que precisin de suport visual o auditiu o d’altre tipus de suport com plats sense gluten a la carta, serveis per a mares i pares amb fills menors de 6 anys (com sales de lactància, rampes per a carrets, etc.), persones grans o altres necessitats que Mapp4all vol anar implementant amb el temps. Mapp4All és una aplicació basada en la geolocalització que permet als usuaris incorporar llocs d’interès (restaurants, bars, hotels, oficines bancàries, cinemes, comerços, transports públics, parcs, organismes públics, oficines d’empreses, notaries, esglésies…) i indicar quin tipus d’elements accessibles s’incorporen (si hi ha rampes, si hi ha carta en braïlle, si hi ha WC adaptats, etc.). També permet incloure comentaris.

 Prometteo

Prometteo és una app on les persones amb discapacitat auditiva descobreixen, valoren i comparteixen els espais de l’oci més accessibles de la ciutat. La iniciativa neix amb la intenció de crear una comunitat internacional de persones sordes per localitzar els millors establiments i detectar les ciutats més adaptades del món a partir de l’opinió de les pròpies persones. L’aplicació treballa amb totes aquelles Smart Cities sensibilitzades envers la desaparició de les barreres a partir de la tecnologia, que passen a formar part de la comunitat Prometteo Friendly facilitant l’experiència d’oci o turística per a les persones sordes i fomentant que els agents d’oci i turístics gestionats per entitats privades descobreixin la gran necessitat d’adaptació que hi ha al mercat.

 Compartiu aquest contingut