Maite Fandos clou el 1r Fòrum Dona i Esport : Servei de Premsa

Maite Fandos clou el 1r Fòrum Dona i Esport

20/03/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dissabte 21 de març, a les 17.30 hores, al Valkiria HUB Space la Tinenta d’Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, serà l’encarregada de la cloenda del primer Fòrum Dona i Esport de Barcelona.

El 1er Fòrum BCN Dona i Esport, #trencantestereotips és un esdeveniment pioner a l’Estat que engloba un seguit d’actes, tallers i ponències amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat de les dones a la pràctica esportiva i democratitzar l’esport. Aquest Fòrum que comptava amb un procés de preinscripció i aforament limitat ha arribat al màxim d’inscripcions. En total, 400 participants, especialment dones vinculades al món de l’esport participaran en aquest esdeveniment en favor de la igualtat i accessibilitat de la dona al món de l’esport. En l’URL http://www.donaiesport.com/ es pot consultar tots els continguts, programa i activitats relacionades amb la primera edició d’aquest fòrum.

 

Indicadors de la pràctica esportiva femenina: creixement

El darrer estudi fet per l’Observatori Català de l’Esport, que data de l’any 2010, indica que els homes practiquen més esport que les dones (56,9% respecte del 44,2%), tot i que les dones fan més activitats no considerades formalment com a “esport”, com ara caminar o fer gimnàstiques suaus i de manteniment. L’esport reglat i federat encara segueix sent un territori principalment masculí (amb un 77,2% d’homes davant el 22,8% de dones).

En aquest sentit, les dones fan esport durant el seu temps de lleure majoritàriament fora de clubs i entitats i, per tant, esdevenen una majoria dels abonats a les instal•lacions esportives municipals. Hi ha registrades un 51,15% de dones abonades davant un 48,85% d’homes abonats als centres esportius municipals, amb un pes important de dones abonades de 12 a 15 anys, de 31 a 65 anys i majors de 65 anys.

Aquesta tendència creixent no només és en l’edat adulta. Una comparativa dels darrers estudis d’hàbits esportius entre infants en edat escolar de la ciutat de Barcelona (de 2006 i 2013, respectivament), s’ha aconseguit reduir la diferència de la pràctica esportiva entre noies i nois fins a un 13,3%, un 4,1% menys de diferència entre gèneres que va detectar el primer estudi, gràcies en part a la recuperació del percentatge de pràctica femenina durant el període de batxillerat.

Les dones també han augmentat la seva participació en les curses populars de la ciutat. Per exemple, s’ha passat d’un 16% de participació femenina de mitjana a les curses del calendari atlètic barceloní durant la temporada 2010-2011 a un 23% de mitjana durant la temporada 2013-2014 (les curses de la Mercè, Nassos, Jean Bouin o Bombers han doblat les participants en els darrers anys, amb un increment de més del 100%), alhora que van representar el 48% de participació en la darrera Cursa d’El Corte Inglés i van esgotar dorsals una setmana abans de la data marcada per al tancament d’inscripcions a la Cursa de la Dona, amb 25.000 participants.

L’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’Institut Barcelona Esports, ha estrenat recentment un nou portal virtual dedicat a les dones i l’esport. A l’URL http://www.bcn.cat/donesiesport s’aplega tota la informació relacionada amb l’esport femení a la capital de Catalunya.





Paraules clau

dona/ esport/