Les antigues Cotxeres Borbó estrenen una nova imatge després de les urbanitzacions executades per l’Ajuntament de Barcelona : Servei de Premsa

Les antigues Cotxeres Borbó estrenen una nova imatge després de les urbanitzacions executades per l’Ajuntament de Barcelona

21/03/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’àmbit de les Cotxeres Borbó, al barri de Vilapicina i la Torre Llobeta al districte de Nou Barris, estrena una nova imatge després de les urbanitzacions executades per l’Ajuntament de Barcelona. En total, són més d’11.660 metres quadrats, distribuïts en 7.096 metres quadrats d’urbanització definitiva i 4.567 d’urbanització provisional. La inversió en ambdues actuacions ha estat de prop de 3,5 milions d’euros.

 

 

Així, en aquesta peça situada entre els carrers de Costa i Cuxart, Felip II, Ramon Albó i Prat d’en Riquer, s’ha actuat per tal de contribuir a la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones i per a recuperar un nou espai per als veïns i veïnes del barri. Aquestes actuacions han continuat amb les urbanitzacions de les dues primeres fases, que s’havien dut a terme amb anterioritat, dels entorns dels edificis.

Les actuacions provisionals, que finalitzen ara, suposen la comunicació de la plaça central Carmen Laforet amb l’avinguda de Borbó i els carrers de Costa i Cuxart i Felip II. S’han enjardinat els talussos per tal de formar un espai verd que es pugui trepitjar, situant l’arbrat al voltant de la plaça Carmen Laforet. També s’ha col·locat mobiliari i enllumenat i s’ha executat el sistema de drenatge i la xarxa de reg.

Les actuacions de la urbanització definitiva -àmbit que porta per nom Jardins de Can Xiringoi- i que van finalitzar al desembre de 2014, han contemplat l’eixamplament del carrer Costa i Cuxart i la urbanització del nou espai verd front l’avinguda Borbó, més una part del carrer Felip II. S’ha solucionat la diferència màxima de cota de 3 mesos entre l’avinguda Borbó i el carrer Felip II amb un seguit de pendents i s’ha pavimentat amb lloses mecanitzades de granit gris i paviment de lloses prefabricades de formigó de tipus Nou Barris. Els talussos s’han enjardinat i s’ha executat la xarxa de reg per degoteig.

El mobiliari urbà també ha estat objecte de millores amb la incorporació de nous bancs, cadires, pilones, papereres, jocs infantils i jocs de gimnàstica per a la gent gran. L’enllumenat és de LEDs i s’ha adequat la xarxa de drenatge.

 

 

Recuperació de la memòria històrica: Can Sitjar i Can Xiringoi

Al mateix àmbit de Cotxeres Borbó s’han instal·lat dos monòlits commemoratius de les Masies de Can Xiringoi i Can Sitjar per tal de recuperar la memòria històrica de la zona. Aquestes actuacions han comptat amb una inversió de 26.600 euros. Els elements porten aquesta inscripció que explica la història de les dues masies:

“En aquests terrenys estava ubicada la masia Can Xiringoi, on tretze generacions de la família Armengol hi van viure entre els anys 1679 i 1971. L’estructura de la masia respon al model de masia tradicional catalana. L’any 1901, es van inaugurar les cotxeres dels tramvies, que ocuparen una part dels terrenys de la masia. El 19 de març de 1971, va entrar el darrer tramvia que va circular pels carrers de Barcelona. Poc després, les cotxeres van passar a allotjar autobusos fins al 15 de desembre de 2003. Aquest espai, conegut popularment com a “Cotxeres Borbó”, va començar la seva transformació a partir de l’any 2004. El 22 de març de 2014, amb l’acte simbòlic de l’enderroc del darrer tram del mur, es va finalitzar la recuperació de l’espai per al barri amb la creació d’aquests jardins.”

 

 

“Can Sitjar va ser la casa senyorial més gran de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar. Situada en el camí antic de Sant Iscle, actualment avinguda de Borbó. Fins al segle XX, la propietat va estar en mans dels marquesos de Castellbell i posteriorment va ser adquirida per la família Pujadas, masovers de la casa des del segle XVIII. El baró de Maldà l’anomenà el Col·legi de la Bona Vida en la seva obra Calaix de Sastre (1769-1819). Fou el centre de moltes festes de la noblesa, celebracions i jornades culturals. També coneguda com la casa dels set balcons, tots ells ubicats a la façana principal. El nom d’aquest antic palau també el podem trobar escrit com a Can Castellbell o Can Sitjà. A la dècada del 1920, part de la finca va ser adquirida per la societat cooperativa de carregadors i descarregadors de cotó per construir habitatges, conformant el passatge de l’Esperança catalogat com a patrimoni arquitectònic.”

 

Pol d’equipaments a les Cotxeres Borbó

L’any 2003, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar la transformació de les antigues cotxeres de busos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) de l’illa de Cotxeres Borbó. Aquesta operació ha fet que aquest àmbit esdevingui un important pol d’equipaments i espai públic al districte de Nou Barris.

Aquest és un àmbit de 22.000 metres quadrats i compta amb un Centre Esportiu Municipal, un equipament de salut, una biblioteca, un casal de gent gran i un aparcament.

 

1,5 milions d’euros per a la urbanització de 5 carrers del barri de Vilapicina i la Torre Llobeta

Al mateix barri de les Cotxeres Borbó, el de Vilapicina i la Torre Llobeta, l’Ajuntament de Barcelona ha reurbanitzat cinc carrers per 1,5 milions d’euros. Els beneficiats han estat els carrers d’Emili Roca, Santa Pau, Malgrat, Antoni Costa i Pardo, en el tram comprès entre els carrers d’Escòcia i de Riera d’Horta. La superfície total de les actuacions és de més de 4.800 m2.

Gràcies a aquestes actuacions, els carrers d’Emili Roca, Santa Pau, Malgrat i Antoni Costa han passat a ser de plataforma única, mentre que en el cas del carrer Pardo les voreres i la calçada estan segregades. Així, totes les voreres s’han ampliat per superar els 3 metres, exceptuant la vorera oest del carrer Pardo que és de 2,75 metres. Els paviments rodats són d’aglomerat asfàltic i les voreres seran de mosaic de peces de formigó prefabricat.

Els principals objectius d’aquestes actuacions han estat: augmentar l’espai destinat als vianants; limitar l’espai de circulació de vehicles; suprimir l’aparcament de cotxes als carrers; establir prioritat de vianants en tots aquells trams que les necessitats de mobilitat ho permeten, limitant la velocitat de circulació i establint secció única de carrer; deixar tots els serveis soterrats.

 

Reforma del pavelló poliesportiu Virrei Amat

Durant aquest mandat també s’ha reformat el poliesportiu de Virrei Amat i s’han adequat les instal·lacions als requeriments i usos actuals. També s’han reparat les patologies aparegudes fruit de l’envelliment de l’edifici durant aquests anys. El cost de les actuacions ha estat de 3,3 milions d’euros i l’espai compta amb 2.900 metres quadrats.

Les actuacions que s’han dut a terme són:
– Lavabos de planta baixa: enderroc del conjunt de lavabos existent a la planta d’accés a l’edifici i construcció d’uns lavabos nous, adaptats a normativa.
– Reforma dels despatxos d’administració: també en la planta d’accés de l’edifici es troba el conjunt de les oficines d’administració i informació al públic. Es farà una redistribució d’aquests espais per tenir dos despatxos de direcció, un espai d’administració i una part d’atenció al públic, oberta als espais de pas i comuns.
– Nova escala d’emergència: enderroc de l’escala existent i la construcció d’una nova escala, en aquest cas protegida, que alhora permeti una sortida directa al carrer.
– Nou magatzem: davant la necessitat d’espai de magatzem per part dels usuaris, es planteja la construcció d’un nou gran magatzem, situat a la cota de la planta pista, excavant el terreny natural de la zona compresa entre l’accés a l’escola i la façana del poliesportiu.
– Renovació de vestidors (planta pista i planta soterrani): nous acabats interiors i millora de la instal·lació de ventilació.
– Renovació de lavabos per a esportistes: planta pis i planta soterrani.

 

Nous horts urbans al carrer Mare de Déu de les Neus i millores a la pista de bàsquet al carrer Cartellà

A més, en aquest barri també s’han dut a terme dues actuacions destacades més: els nous horts urbans al carrer Mare de Déu de les Neus i les millores a la pista de bàsquet del carrer Cartellà. En el cas dels horts urbans, s’han ordenat i millorat la seva accessibilitat i s’ha creat un espai que ajuda a potenciar i dinamitzar les activitats de l’Associació de Veïns de Vilapicina i la Torre Llobeta.

L’actuació ha inclòs la reordenació d’aquesta parcel·la, de 283 m2, i la racionalització dels recorreguts tant en la zona d’estada com en els horts. Són uns 6 horts d’uns 19 m2 amb una zona d’estada específica i s’han dotat de mobiliari urbà adequat als usos de l’espai. La inversió ha estat de més de 40.000 euros.

Pel que fa a la pista de bàsquet del carrer Cartellà, 117, s’ha habilitat el solar interior per convertir-lo en aquesta pista i s’ha instal·lat enllumenat i s’ha enjardinat l’entorn. L’actuació ha tingut un pressupost de 110.000 euros.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Nou Barris/ Vilapicina i la Torre Llobeta/