Sarrià-Sant Gervasi distingeix les científiques Pilar Bayer i Mercè Leonhardt amb la Medalla de la Dona 2015 : Servei de Premsa

Sarrià-Sant Gervasi distingeix les científiques Pilar Bayer i Mercè Leonhardt amb la Medalla de la Dona 2015

13/04/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Districte de Sarrià-Sant Gervasi, a proposta del Consell de les Dones, atorgarà aquest vespre la Medalla de la Dona 2015 a Pilar Bayer i Isant i a Mercè Leonhardt i Gallego, dues dones expertes en els camps de la ciència i la tecnologia que, en aquesta edició, comparteixen ex aequo el guardó, en un acte que presidirà el regidor del Districte, Joan Puigdollers.

La medalla reconeix la trajectòria acadèmica i el compromís de la Dra. Pilar Bayer i Isant en la difusió del paper de les dones en la història de les matemàtiques, la ciència, i el pensament humanista arran de la candidatura presentada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), una entitat sense ànim de lucre que potencia la difusió i projecció social del coneixement científic. La guardonada és Catedràtica d’Àlgebra a la Universitat de Barcelona i experta en l’àmbit de la Teoria de Nombres, sent fundadora del Seminari de Teoria de Nombres de Barcelona el 1986, escola referent en el món de la investigació en Matemàtiques.

Per altra banda, la Mercè Leonhardt i Gallego, presentada per la Fundació Ramon Martí i Bonet, és Llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona. La seva contribució més destacable en el camp de la ciència, i per la qual se li atorga el guardó, és la creació i desenvolupament d’un mètode científic basat en diferents optotips anomenats ‘Optotips “ML” Leonhardt’ per detectar dèficits visuals, especialment, a la infància. Es tracta d’un sistema que s’utilitza a nivell Internacional per instruir a professionals de la salut en general. Amb la bateria d’Optotips “ML” han estat avaluats milers de nens a diferents països: Espanya, Perú, Veneçuela, Argentina, Brasil, Bolívia i la Índia.

La Medalla de la Dona s’entrega anualment a dones que tenen vinculació amb el Districte de Sarrià-Sant Gervasi en commemoració del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. El guardó es lliura a proposta del Consell de les Dones, format per les associacions de dones i altres àmbits del districte interessats en el treball per la visualització de les Dones, el Punt d’informació i Atenció a les Dones, i els grups municipals de Sarrià Sant Gervasi

Per aquest any, l’àmbit seleccionat ha estat el de la ciència i la tecnologia. El que es pretén amb aquesta entrega és, d’una banda, donar visibilitat a la feina social d’una dona en particular i, per altra, deixar un testimoni en la història.

Els criteris establerts enguany pel Consell de Dones per a l’atorgament de la medalla són: haver treballat a l’àmbit de la ciència i/o la tecnologia tant teòrica com aplicada, de manera professional o voluntària, tenir vinculació amb el districte ja sigui perquè és una dona que viu al districte o perquè  ha realitzat aquí el seu treball, i no ser una dona mediàticament reconeguda pels motius que es valoren. Els guardons es concedeixen des l’any 1996.





Paraules clau

Sarrià-Sant Gervasi/