L’Ajuntament de Barcelona adjudica el concurs d’idees per a la construcció de la Biblioteca Gabriel García Márquez al districte de Sant Martí : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona adjudica el concurs d’idees per a la construcció de la Biblioteca Gabriel García Márquez al districte de Sant Martí

18/04/2015Temps estimat de lectura: 2 minuts

S’ha iniciat el procés per a la construcció de la futura Biblioteca Gabriel García Márquez al districte de Sant Martí amb l’adjudicació del projecte guanyador del concurs d’idees. Els guanyadors han estat l’equip d’arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano amb la presentació d’un projecte que duu per títol “El Bosc Encantat”. L’edifici es construirà al carrer Concili de Trento número 161-167, al barri de Sant Martí de Provençals.

Eduard Freixedes, regidor del districte de Sant Martí ha declarat: “Aquesta Biblioteca és un equipament cultural llargament reivindicat pels veïns del barri i ara iniciem el procés per a la seva construcció. A més, acollirà un conjunt d’equipaments municipals: la biblioteca, l’escola bressol – que actualment està ubicada al Centre Cívic de Sant Martí – i l’arxiu històric del Centre d’Estudis Sant Martí”.

 

 

La biblioteca durà el nom de Gabriel García Márquez tal i com va acordar el govern municipal com a homenatge a l’escriptor colombià que va viure a Barcelona durant uns anys i de qui aquests dies es commemora el primer aniversari de la seva mort.

 

La proposta guanyadora

Un cop adjudicat el projecte guanyador el pas següent és la redacció del projecte executiu. L’equip d’arquitectes que ha guanyat el concurs d’idees proposa un edifici que s’organitza amb un sòlid moldejat generant un gran xamfrà d’acord amb l’entorn urbà, i una plaça pública elevada d’accés a la biblioteca. Aquesta operació permet disposar de dues plantes accessibles a nivell del carrer, una d’elles semi soterrada. En el nivell d’accés superior se situa la zona d’acollida i promoció, d’accés directe per a l’usuari; la sala polivalent, permetent el seu ús autònom; i l’arxiu històric.

 

 

La llar d’infants se situa a la planta d’accés inferior amb un funcionament completament independent i abocat al jardí posterior. La biblioteca infantil se situa en la segona planta al costat de l’administració i, finalment, els usos generals de la biblioteca s’hi ubiquen a la planta tercera.

En planta l’edifici s’organitza al voltant d’un ampli buit interior que relaciona tots els usos de l’equipament, amb visions creuades a través d’un entramat de vegetació. Aquest pati permet portar la llum natural fins al cor de l’escola bressol i millorar així les seves condicions d’il·luminació. Al costat del pati se situen els elements de servei i comunicació vertical. A un costat queden els usos més públics de la biblioteca i en la part posterior queda la part d’administració i arxiu.

Els accessos diferenciats garanteixen la plena funcionalitat del futur edifici: accés independent a la biblioteca i a la sala polivalent des de la plaça elevada; accés a la guarderia a través del jardí; i un accés secundari a la façana nord-est amb escales i ascensor per a l’arxiu històric i l’administració. Tant l’accés principal a la biblioteca com l’accés a la llar d’infants compten amb rampes accessibles. L’accés secundari resol l’accessibilitat mitjançant la incorporació d’un ascensor al costat l’escala. D’aquesta manera, la disposició d’usos a l’edifici permet l’optimització a les necessitats, la flexibilitat i diversitat dels seus espais.

Paraules clau

Biblioteca/ biblioteques/ equipaments/ Sant Martí/ Sant Martí de Provençals/