Colau: “Volem la millor Barcelona possible, la dels seus 73 barris sense diferències ni injustícies ni desigualtats” : Servei de Premsa

Colau: “Volem la millor Barcelona possible, la dels seus 73 barris sense diferències ni injustícies ni desigualtats”

20/06/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit aquest matí, acompanyada pel regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, la inauguració de la placa commemorativa en homenatge als habitants del barri de barraques de Can Tunis i el Morrot. La placa està situada a l’entrada del Cementiri de Montjuïc més propera a la Ronda del Litoral, lloc on s’ubicava el barri de Can Tunis. L’acte, d’una gran emotivitat, ha comptat amb els testimonis de veïns i veïnes que havien viscut a Can Tunis.

 

18795391918_dee13f9c24_z

 

L’alcaldessa Colau ha declarat: “Estem aquí per fer una memòria viva que serveixi per fer un just homenatge, no només un record, sinó un profund agraïment a les milers de persones, veïns i veïnes, que van viure als anys cinquantes als barris de barraques”. Colau ha remarcat que la Barcelona que es mostra al món i que rep milions de turistes ha estat possible gràcies a milers de persones treballadores i humils com les que van viure a Can Tunis.

En les seves paraules, l’alcaldessa ha destacat que la memòria de les barraques és una memòria dura, de patiment, de precarietat i dificultat, però també és la memòria de la solidaritat on es defensaven els millors valors. Colau ha afirmat que “aquests veïns han de ser font d’inspiració de la Barcelona que conjuntament volem construir en aquest nou mandat: volem una ciutat justa perquè les injustícies de l’ahir són també les injustícies d’avui”.

L’alcaldessa Ada Colau ha conclòs que el govern ciutadà, popular, que ara comença treballarà colze a colze a peu de carrer amb els veïns i les veïnes per fer que aquesta ciutat sigui la millor Barcelona possible; la Barcelona dels seus 73 barris sense diferències ni injustícies ni desigualtats on no hi hagin veïns de primera i veïns de segona.

 

El barraquisme a Barcelona

A finals dels anys cinquanta del segle XX, unes 100.000 persones, un 7 per cent de la població de Barcelona, vivien en barraques a causa d’una falta d’habitatge crònica. Els últims grans nuclis de barraques de Barcelona es van enderrocar poc abans dels Jocs Olímpics de 1992. La ciutat posava fi a un episodi llarg i important de la seva història que havia durat més d’un segle.

La comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona va proposar un seguit d’accions per fer visible una part llargament oblidada de la història de la ciutat, entre d’altres la col·locació de plaques commemoratives.

Les plaques commemoratives recorden l’emplaçament de nuclis de barraques concrets i significatius a diferents zones de la ciutat, en aquest cas, el barri de barraques de Can Tunis i el Morrot. Al llarg de la costa entre Montjuïc i el riu Llobregat, des de finals del segle XIX, es van anar construint barraques molt modestes on residien famílies de pescadors i treballadors i que van configurar barriades com les de Can Tunis i la Farola, prop del far. Al llarg de la carretera de Can Tunis, des del peu de Miramar i per tot el Morrot, vial per on ja circulava un tramvia, el vessant de Montjuïc es va anar omplint de petits habitatges, amb nuclis com el que hi havia al costat de la fàbrica Rivière o el Huerto de la Paloma.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ Can Tunis/