El Parc del Torrent Maduixers, de Sarrià-Sant Gervasi, entre els finalistes de la 8a edició dels RegioStars Awards 2015 : Servei de Premsa

El Parc del Torrent Maduixers, de Sarrià-Sant Gervasi, entre els finalistes de la 8a edició dels RegioStars Awards 2015

26/06/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El projecte del Parc del Torrent Maduixer, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i que va incloure la construcció i posada en marxa d’un centre de neteja soterrat i un parc urbà en superfície al districte de Sarrià-Sant Gervasi l’any 2013, és finalista dels premis europeus RegioStars Awards 2015 que atorga la Unió Europea (UE), en la categoria “CityStar”, adreçada als projectes de millora urbana més destacats. La UE ha fet pública la decisió aquest mateix divendres.

Els RegioStars Awards 2015 premien els projectes en les categories Creixement Sostenible, Creixement Inclusiu, Creixement Intel·ligent i CityStar. La vuitena edició dels RegioStars Awards tenen l’objectiu d’impulsar polítiques urbanes i regionals innovadores que aportin un benefici a l’entorn. Aquests premis s’atorguen cada any i assenyalen els projectes regionals més estimulants i innovadors presentats a Europa i que compten amb el finançament dels Fons de Cohesió de la UE. Els guardons es donaran a conèixer la propera tardor, el 13 d’octubre a Brussel·les.

El Parc del Torrent Maduixer destaca per la seva capacitat per aprofitar la dimensió física i ambiental de la ciutat de Barcelona i avançar cap a uns equipaments i serveis municipals més sostenibles econòmicament i ambientalment. És una actuació 100% municipal cofinançada amb el Fons Europeu de Cohesió.

El Parc del Torrent Maduixer inclou un jardí urbà de 4.128,04 m² i un edifici soterrat que alberga un centre de neteja viària de 2.492,61 m2, que ocupen en mateix terreny amb fort desnivell de 9 metres, entre els carrers Josep Garí, carrer de Collserola, carrer de Carles de Pirozzini i carrer de Comte de Sert, al districte de Sarrià-Gervasi, en un entorn proper al Parc de Collserola.

El parc destaca per un enjardinament amb vegetació mediterrània que manté la floració durant tot l’any i pel seu valor de connector verd amb Collserola. El centre de neteja, situat al subsòl del parc, acull la flota de vehicles i equips auxiliars de la neteja viària del districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb prop de 50 operaris i 40 vehicles de serveis. Es tracta d’un edifici soterrat eficient energèticament, que disposa d’una bomba geotèrmica d’alt rendiment energètic, de baix consum elèctric, per proveir la climatització i l’aigua calenta sanitària de l’edifici. És el primer centre de neteja de la ciutat amb climatització per geotèrmia, és a dir, aprofitant l’energia calorífica del subsòl.

El Parc del Torrent Maduixer ja va rebre el reconeixement com a Bona Pràctica d’Operació Cofinançada de l’any 2012 per part del Programa Operatiu Cohesió-Feder 2007-2013 de la UE. Aquest fons europeu va finançar 3.358.000 euros del pressupost de l’obra del centre de neteja i el parc urbà, que ha tingut un cost final de 6.300.000 euros.

El Parc del Torrent Maduixer contribueix de manera significativa a les polítiques municipals dirigides a millorar el futur de Barcelona, com ara l’eficiència energètica a través de l’equip geotèrmica i claraboies; la mobilitat del trànsit a la ciutat per la ubicació de l’edifici; l’ús de la flota de vehicles elèctrics; l’ús eficient dels recursos naturals com l’aigua mitjançant l’ampliació de la xarxa d’aigües subterrànies; el suport a la naturalització dels espais verds urbans, la biodiversitat de plantes i animals mitjançant l’ús d’un sostre verd dissenyat com un parc urbà.

Les associacions de veïns dels barris i del districte de Sarrià Sant-Gervasi, empreses, entitats econòmiques, ciutadans, l’administració local del districte i l’administració local no territorial van ser partícips en la proposta del projecte i en les decisions relacionades amb els espais específics per al ús veïnal: una sala multiús per activitats i l’aprofitament del parc públic a càrrec dels centres escolars de l’entorn.





Paraules clau

Parc del Torrent Maduixer/ Sarrià-Sant Gervasi/