Ada Colau destaca que Barcelona obre un debat col·lectiu “per fer sostenible el turisme i posar-hi ordre” : Servei de Premsa

Ada Colau destaca que Barcelona obre un debat col·lectiu “per fer sostenible el turisme i posar-hi ordre”

02/07/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal té com a prioritat principal abordar la gestió del turisme a la ciutat per fer-lo compatible amb el dia a dia dels veïns i veïnes. Així ho ha assegurat aquest dijous en roda de premsa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha afirmat que el turisme “és un dels principals actius d’aquesta ciutat i, per això, és una responsabilitat col·lectiva cuidar-lo i fer-lo sostenible en el temps”. A la compareixença també hi han participat la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom.

“És una prioritat de govern fer que el turisme sigui sostenible i posar-hi ordre”, ha sentenciat Colau, que ha afegit que aquest sector s’ha de governar de forma democràtica per redistribuir al màxim els seus beneficis al conjunt de la ciutat. “En els últims temps, hi ha hagut enorme creixement del turisme, però no ha anat prou acompanyat de planificació i de debat col·lectiu i això ha generat forts desequilibris, com el cas de la Barceloneta”, ha detallat l’alcaldessa.

És per això que l’equip de Govern vol fer un debat a fons amb tots els actors, començant pels veïns i veïnes. Amb aquest objectiu, properament es convocarà un Consell Plenari extraordinari per abordar la creació d’un Consell Municipal de Turisme. Ada Colau ha subratllat que es tracta d’un òrgan “molt reivindicat pel moviment veïnal i altres actors on s’hi durà a terme un debat pausat, tranquil i seriós i s’hi aprofitarà molta de la feina feta fins ara per ordenar i fer sostenible el model de ciutat”.

Per conformar aquest model, el Govern municipal considera imprescindible elaborar un Pla Especial de Regulació d’Allotjaments Turístics. Aquest document, que es debatrà en el marc del Consell Municipal de Turisme, establirà els criteris per a una gestió global dels allotjaments i del turisme que permeti preservar la qualitat de Barcelona com a destí turístic, i, alhora, asseguri que aquesta activitat no representi cap font de conflicte amb els veïns i veïnes de la ciutat. Tot plegat, per garantir la qualitat de vida dels ciutadans i evitar alteracions de l’ordre públic.

Com pas previ a la definició del pla, el Govern municipal ha acordat suspendre oficialment la concessió de llicències de tot tipus d’allotjament turístic a Barcelona. Amb aquesta decisió, l’Ajuntament atura temporalment l’emissió de llicències d’hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d’ús turístic, residències d’estudiants i albergs juvenils. El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat aquest mateix dijous l’acord de la suspensió, que estarà en vigor un any.

L’objectiu final és obtenir una radiografia fixa del parc d’allotjament turístic a la ciutat que permeti avaluar i diagnosticar l’oferta existent i l’impacte econòmic i social que té sobre l’accés a l’habitatge, ocupació de l’espai públic, mobilitat, diversitat d’usos i producció i gestió de residus.

 

Suspensió preventiva, cautelar i temporal

La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha destacat que la suspensió és “preventiva, cautelar i temporal” que farà possible estudiar amb calma com ha de ser el nou model de gestió dels allotjaments turístics. “Era necessari aturar-nos, reflexionar i debatre per fer propostes concretes”, ha posat en valor, i ha afegit que el Govern municipal vol donar una resposta “global, integral i coordinada” que contrastarà amb les solucions “parcials i fragmentades” en l’àmbit turístic de governs anteriors.

Feta la suspensió, ara comença un període participatiu amb tots i cadascun dels actors involucrats en el sector per elaborar el pla especial, en què s’establiran espais que promoguin el debat i el diàleg. A més, es tindran en compte les experiències d’altres ciutats turístiques europees, i es recolliran propostes sorgides en reflexions prèvies, com el Pacte Local per a la gestió d’un turisme responsable i sostenible. La previsió és tenir a punt una proposta inicial del Pla Especial de Regulació d’Allotjaments Turístics durant el primer trimestre de 2016.

La voluntat és crear un marc normatiu que protegeixi el turisme, tant des de la vessant del visitant com del ciutadà. Barcelona ha d’aprofitar la important font de riquesa que produeix el turisme –equival a l’entorn d’un 14% del PIB de la ciutat–, però cal fer compatible aquesta activitat amb el dia a dia ciutadà i impedir que generi externalitats negatives com ara problemes de convivència, alteració del teixit social i econòmic de barris sencers i banalització o saturació del paisatge urbà.

Per elaborar aquest model de gestió, es tindran en compte iniciatives que afavoreixin un repartiment equitatiu dels beneficis del turisme als 73 barris de la ciutat, així com mesures per descongestionar les zones sotmeses a una pressió ambiental i social més gran. Així mateix, es treballarà per mantenir intactes els trets distintius que donen caràcter singular a la ciutat, com ara la identitat pròpia de cada barri i el comerç de proximitat.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ Allotjaments Turístics/ turisme/