Els barcelonins aproven la seguretat amb un 6,1 : Servei de Premsa

Els barcelonins aproven la seguretat amb un 6,1

27/07/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB) es realitza amb caràcter anual des de l’any 1984. Es tracta d’un instrument per a la mesura de la delinqüència a la ciutat, que recull les informacions que aporten les persones que s’han vist afectades (les víctimes) i l’opinió dels ciutadans de Barcelona sobre la seguretat ciutadana. L’Enquesta investiga, per una banda, els fets objectius que han succeït als entrevistats en el decurs de l’any anterior, i per l’altra, la seva percepció de seguretat a la ciutat i al barri. Per aquest motiu, les dades referides als fets esdevinguts corresponen a l’any 2014, mentre que els indicadors de percepció responen a l’opinió de l’entrevistat en el moment de l’entrevista (2015).

La gran novetat d’aquesta edició 2015 ha estat el canvi metodològic. S’ha passat d’una metodologia telefònica assistida per ordinador (CATI) a una estratègia multicanal que combina entrevistes autoadministrades per internet amb entrevistes convencionals telefòniques. D’aquesta manera s’obté una major qualitat de les dades recollides (l’índex de resposta millora sensiblement); s’aconsegueix un grau de penetració més alt entre determinats col·lectius que són difícils d’entrevistar per telèfon (nacionalitat estrangera, joves, professionals, etc); i amb aquesta nova metodologia es redueix la durada del camp de treball.

Les dades s’extreuen de 5.307 entrevistes a través d’aquesta nova metodologia multicanal a persones de 16 anys o més.

 

Índex de victimització

Les dades de l’Enquesta de Victimització d’enguany, situen l’Índex de Victimització dels barcelonins en el 23,7%. Aquesta dada suposa un increment de 2,9 punts respecte l’any anterior i una reducció de 1,9 dècimes respecte l’any 2012. El 2009, la ciutat de Barcelona va registrar una punta de les persones que manifestaven haver estat victimitzades arribant fins als 25,6% dels enquestats. D’ençà llavors, la ciutat ha entrat en un període en el qual s’han produït petits descensos amb dècimes de diferència l’any 2010 i 2011 i aquest increment el 2014, que segueix estant per sota de la xifra del 2009.

Dins d’aquests percentatges de victimització, s’aprecia un augment de les xifres de victimització consumada que pugen un 1,4% respecte l’any anterior, però es situen en dades dels últims 5 anys, que oscil·len del 17,7% l’any 2010, 17,9% l’any 2012, i els 17,5% de l’any 2014.
El mateix passa amb la victimització no consumada, que s’incrementa un 4,1% situant-se en el 10,8%, és a dir, es registren més intents de robatori mentre que els robatoris realitzats es mantenen en xifres molt similars.

Seguint la tendència d’anys anteriors, és en l’àmbit de la seguretat personal on trobem més barcelonins que manifesten haver estat victimitzats (14,8%), seguits dels fets contra els vehicles (7,8%). Els casos relacionats amb el propi domicili i les segones residències afecten a un 2,9% i un 1,3% dels barcelonins respectivament.

Pel que fa a l’anàlisi territorial, i per primera vegada des del 2010, no són els veïns i veïnes que resideixen en els barris més centrals els que concentren la majoria d’experiències de victimització, -cal tenir en compte que l’índex de victimització ens indica on resideixen les víctimes, no on s’han produït els fets.
Tot i que Ciutat Vella continua sent el districte amb major índex de victimització (30,2%), el segueix Sant Martí amb un 26,6%, Sants-Montjuïc amb el 26,5%. L’Eixample passa a ser el quart districte amb un 25,3% de persones que han viscut una experiència que han considerat delictiva. La resta presenten percentatges més homogenis essent Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i Horta-Guinardó el que tenen els índex de victimització més baixos.

 

Baixa l’índex de denúncia

Si ens fixem en el nombre de persones que manifesten denunciar els fets delictius s’observa que són el 23,4% dels enquestats. La xifra suposa una reducció de 23 punts respecte l’any 2013 i també la xifra més baixa del 2010. Aquest descens es pot relacionar amb el fet que s’incrementin els intents de robatori, els que no són consumats, i que la víctima no presenti denúncia.

 

Els ciutadans aproven la seguretat a la ciutat

Pel que respecta als indicadors de percepció, l’Enquesta de la Victimització assenyala que els barcelonins aproven el nivell de seguretat tant a la ciutat com al barri, amb notes relativament altes del 6,1 i del 6,4 respectivament. Les xifres es mantenen estables respecte l’any passat amb una variació d’una dècima a l’alça, en el cas de la ciutat.

En les valoracions per districtes, tots n’aproven el nivell de seguretat i cal destacar que el Districte de Ciutat Vella manté l’aprovat amb seguretat al barri per quart any consecutiu. Els habitants d’aquest districte puntuen amb 5,2 el nivell de seguretat al barri, només dos dècimes menys que l’any 2014 i amb la mateixa puntuació que al 2013. Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i l’Eixample són els districtes amb una percepció més elevada de seguretat.

L’Enquesta també mostra que s’incrementen en 1,8 punts els ciutadans que consideren que el seu barri continua igual a nivell de seguretat que l’any passat, essent-ne la majoria (64,9%). Per altra banda, es redueixen tant els ciutadans que consideren que la seguretat ha empitjorat com els que consideren que ha millorat.

 

Civisme i Convivència

La percepció dels nivells de civisme al barri i a la ciutat disminueixen, passant del 5,9 al 5,7 a nivell de ciutat, i del 6,2 al 6,1 a nivell de barri.

Els Districtes que assoleixen les majors puntuacions amb civisme Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. I els que menys Ciutat Vella, Sants-Montjuic i Nou Barris.

La percepció sobre conflictes de convivència també augmenten, passant del 13,6% l’any 2013 al 18,2% l’any 2014. Les causes en la seva majoria són conflictes de soroll al carrer (18,1%), conflictes de soroll amb els veïns (15,5%), i problemes a causa dels gossos o altres animals domèstics (10,5%).

Als enquestats també van respondre davant un llistat de situacions per escollir fins a quin punt resultaven un problema. El que va emergir en primer lloc van ser les situacions vinculades a la pobresa (sense sostre, captaires, venda ambulant, etc) amb un 48,8%, seguit pel manteniment de l’espai públic (brutícia i escombraries fora del contenidor) amb un 37,6%, i problemes de soroll amb un 32,1%.

Pel que fa a les situacions que els veïns i veïnes consideren un problema en el seu barri, destaca especialment la diferència entre districtes pel que fa als problemes amb els turistes o apartaments turístics que a Ciutat Vella es situa en el 43% seguit per l’Eixample amb un 19,7% i per Gràcia amb un 18,1%.

 

Document relacionat

Enquesta de Victimització 2015. Presentació de Resultats





Paraules clau

Enquesta de Victimització/ seguretat/ victimització/