Barcelona incrementa fins a 39 el nombre d’agents cívics desplegats a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona incrementa fins a 39 el nombre d’agents cívics desplegats a la ciutat

04/08/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona ha completat aquesta setmana la incorporació de nous agents cívics fins arribar a un total de 39 efectius, una xifra que incrementa els 25 agents que es van desplegar, en una primera fase, l’1 d’abril amb l’objectiu de fomentar i garantir la convivència ciutadana i evitar determinades conductes a la via pública.

El govern municipal ha impulsat un reforç del nombre d’agents que tenen com a missió, d’una banda, informar a ciutadans i visitants sobre les normatives de convivència, i de l’altre, garantir que durant la campanya d’estiu que no hi hagi una ocupació massiva de l’espai públic a les zones de més pressió turística. La seva presència es concentra a la Barceloneta, l’entorn de la Sagrada Família i el carrer Olot, a Gràcia, a les immediacions del Park Güell. També hi ha un equip present a Trinitat Vella, a sant Andreu.

 

Campanya de control dels establiments que obstaculitzen el pas

Pel que fa als establiments que fan un ús indegut de la via pública i obstaculitzen el pas, durant dues setmanes la tasca dels agents cívics s’ha centrar en informar, requerir, advertir als establiments comercials (souvenirs, bars, restaurants) d’aquest incompliment de l’ordenança de Paisatge Urbà.

En una primera fase, dues setmanes, els agents han fet un seguit de visualitzacions i fins a tres avisos, seguint el protocol establert. D’un total de 1.168 visualitzacions a un total de 257 establiments, la meitat dels establiments visualitzats (120) complien normativa. Dels que no complien, un 32%, 45 establiments, han corregit l’ús indegut a petició dels agents cívics. Els altres 92 establiments no han corregit l’incompliment.

Aquests incompliments detectats, bàsicament responen a la col·locació de brancals que sobresurten d’alguns comerços, la presència de plafons adossats a façanes o d’elements que obstaculitzen el pas com ara terrasses que superaven en molt l’espai autoritzat.

En el cas dels 92 establiments a qui s’ha advertit fins a tres vegades i no han corregit l’incompliment, aquests avisos s’han enviat a la direcció d’inspeccions i llicències perquè iniciï el corresponent expedient sancionador.

Aquests control de l’ocupació massiva de l’espai públic es mantindrà en les properes setmanes, amb la presència d’agents al carrer i amb les visites de comprovació programades.

 

Campanya d’informació de les normes de convivència

Una part dels agents cívics, però, manté com a tasca prioritària prevenir conflictes a l’espai públic i dissuadir les conductes incíviques, mitjançant la conscienciació i la informació sobre les
normes de convivència i les Ordenances municipals. Respondre a informació diversa, informar de la prohibició de circular en bicicletes per les voreres estretes o de la normativa del nudisme, regular fluxos de grups turístics o d’estacionaments de taxis han estat algunes de les conductes on els agents cívics han mirat d’incidir des de la informació, la persuasió i el requeriment. Així mateix, des del passat 2 de juny, una part dels agents estàs destinat a Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu, per garantir la convivència, evitar conflictes al barri i aplicar tècniques de mediació.

Del mitjana cada setmana els agents realitzen unes 5.000 actuacions totals entre la Barceloneta, la Sagrada Família, Gràcia i Trinitat Vella amb un total de 73.000 actuacions des de que es van desplegar l’1 d’abril. La majoria d’aquestes tasques informatives tenen resultats positius.

Les principals actuacions han estat per respondre consultes i donar informació diversa (23.448 actuacions) o informar de la prohibició de circular en bicicleta per voreres i on hi hagi aglomeració vianants (20.769 avisos). La resta d’actuacions estan vinculades a la regulació de grups turístics a Sagrada Família, la regulació de la parada de taxis del carrer Olot, advertiments pel creuament fora del pas de vianants, parades de vehicles en carrils bici així com informar de les ordenances.

Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), per encàrrec de l’Ajuntament i en coordinació amb la Guàrdia Urbana, és l’encarregada de gestionar i estructurar la prestació d’aquest servei. Els Agents Cívics estan finançats amb recursos provinents de l’impost sobre estades en establiments turístics, que, arran de l’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat, poden destinar-se a projectes que contribueixin a preservar l’entorn i promoure un turisme responsable i
sostenible, com en el cas d’aquest cos. La selecció dels professionals s’ha realitzat a través de Barcelona Activa, afavorint la integració laboral de persones aturades.





Paraules clau

Agents Cívics/