Mercè Montalà reivindica els graciencs i gracienques com l’autèntic “reclam de la nostra festa” : Servei de Premsa

Mercè Montalà reivindica els graciencs i gracienques com l’autèntic “reclam de la nostra festa”

14/08/2015



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’actriu gracienca Mercè Montalà, l’encarregada de llegir el pregó que obre les Festes de Gràcia de 2015, ha assegurat que l’autèntic “reclam de la nostra festa” són els veïns i veïnes de Gràcia, que “amb tanta originalitat i esforç guarneixen els nostres carrers”. L’acte, que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ada Colau, ha congregat centenars de persones a la Plaça de la Vila de Gràcia.

Montalà, que viu a la Vila de Gràcia des de 1994, ha definit Gràcia com un barri “ple de màgia, de persones màgiques”, que cada any “ens enlluernen amb la decoració, o millor dit, amb l’art efímer” dels carrers engalanats que caracteritzen aquesta festa.

 

 

Ha assegurat que els graciencs i gracienques “som imparables”, i s’ha referit a diferents lluites veïnals, com la que es va generar al carrer Encarnació, on les reivindicacions veïnals van aconseguir que es conservés un petit jardí on s’hi havia projectat un edifici d’habitatges. “Gràcies a la gent del meu, del nostre carrer, per lluitar com a lleons i autèntics guerrers i recuperar l’espai per a tots nosaltres”, ha manifestat Montalà. “Han convertit la pedra i el buit en un jardí”, ha recordat l’actriu, que ha assegurat que “en aquesta lluita no han calgut pistoles, sinó integritat i fermesa”. “Com a veïna i com a ciutadana us respecto i us admiro”, a conclòs Montalà.

L’actriu també ha recordat, des del balcó del districte, que el primer esment que es fa a la premsa escrita de les Festes de Gràcia la reprodueix el Diario de Barcelona al 1827. Ha recordat també els orígens del seu nom: “l’església que hi ha a la plaça de Lesseps, consagrada a la Nostra Senyora de Gràcia”, un barri que era “pas cap a Sant Cugat o cap a les portes de la ciutat de Barcelona”.

“Va ser al 1817 i gràcies a les peticions dels joves de Gràcia que les festes van passar a ser més profanes, és a dir, que van poder incloure el ball”, ha recordat Montalà. “Què faríem sense la música i el ball?”, ha conclòs.

Montalà ha recordat alguns dels seus veïns il·lustres, com l’actriu Rosa Novell o el cuiner Jean-Luc Figueras i ha finalitzat el pregó amb la lectura d’un fragment de Cyrano de Bergerac, d’Edmond Rostand, per acabar concloent: “No són les paraules, sinó les accions, les que mostren de veritat a les persones. Siguem lliures de cor i intentem que no ens manipulin…gaire”.

 

Biografia

Mercè Montalà és actriu i dobladora, i ha estat escollida per la Fundació Festa Major de Gràcia i la regidoria del districte per a llegir el pregó d’enguany. Montalà, nascuda a Barcelona l’any 1958, ha participat en sèries com ‘Estació d’Enllaç’, ‘Nissaga de Poder’, ‘El Príncipe’…i ha doblat actrius com Sharon Stone, Julia Roberts o Michelle Pfeiffer.





Paraules clau

festa major/ Gràcia/ Gràcia 2015/