L’Ajuntament de Barcelona destinarà 6,8 milions d’euros el 2015 per contractar 640 persones aturades : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 6,8 milions d’euros el 2015 per contractar 640 persones aturades

18/09/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 6,8 milions d’euros aquest any 2015 per contractar durant un període de sis mesos un total de 640 persones aturades a través dels Nous Plans d’Ocupació Municipals. Aquesta és la proposta que el govern municipal ha aprovat i recollit en la mesura de govern que debatrà en Comissió d’Economia i Hisenda de la setmana vinent i que permet triplicar la previsió inicial de contractacions que s’havia fet per aquest 2015 d’acord amb la decisió del govern de tramitar una modificació dels recursos municipals per invertir en polítiques socials.

El govern municipal té com una de les seves màximes prioritats contribuir al desenvolupament econòmic de la ciutat, lluitar contra l’atur i la precarietat laboral i crear ocupació de qualitat. En aquest cas concret dels Plans d’Ocupació, es tracta d’una mesura d’aplicació immediata per accelerar el ritme de contractació i poder donar resposta a aquelles persones que es troben en situació de major vulnerabilitat per tal que desenvolupin tasques i serveis d’interès per a la comunitat i, a la vegada, millorin la seva ocupabilitat.

El tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha assegurat que “l’augment dels recursos municipals destinats a Plans d’Ocupació és una mesura d’urgència pels col·lectius més desfavorits, a qui també s’ofereix formació per facilitar la seva inserció laboral futura”. Pisarello ha subratllat que “és un primer pas d’una política ocupacional molt més amplia que ha de permetre revertir la situació de precarietat laboral i vulnerabilitat social que no es pot fer de la nit al dia i que requereix de mesures a mig i llarg termini en les que ja està treballant el govern, com enfortir les clàusules socials, establir un segell de qualitat per les empreses de Barcelona o diversificar el model productiu”.

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha posta l’accent en que “aquests Plans d’Ocupació no substitueixin llocs de treball estructurals, recullen un ventall de perfils professionals que s’han dissenyat atenent a les necessitats del territori i que es complementen amb un procés de formació i acompanyament per crear les habilitats que han de permetre una millor inserció al mercat laboral dels seus beneficiaris”.

 

Resposta immediata

En concret, aquests Plans d’Ocupació permeten actuar de manera immediata, accelerar el ritme de contractació i millorar l’ocupabilitat actual i futura dels seus beneficiaris, les persones aturades amb més dificultats per trobar feina i en situació d’emergència social, per a qui s’han previst itineraris formatius que han de fer més efectius els seus posteriors processos de recerca de feina.

Aquests Plans d’Ocupació, finançats amb pressupost municipal i executats per Barcelona Activa, s’adrecen a persones aturades amb espacials dificultats d’accés al mercat laboral i que necessiten una resposta ràpida a la seva situació. Sobretot, persones majors de 40 anys, amb un nivell de formació baix i que porten més de 12 mesos sense feina. Així mateix, també es preveu reservar 100 places per a joves menors de 30 anys a l’atur.

En aquest cas, en col·laboració de les diferents àrees i districtes de l’Ajuntament, s’ha definit un ventall de perfils professionals ampli i adaptat a la realitat del mercat de treball de la ciutat. Així doncs, es duran a terme projectes d’interès col·lectiu relacionats amb el manteniment i la millora de l’espai públic, com també es realitzaran tasques de bé comunitari vinculades a la millora de la qualitat de vida de les persones.

Els perfils són: reforç escolar, ecopaletes, suport a gent gran a residències municipals, suport a gent gran a domicili, assessorament per a desnonaments, divulgadors/es als ateneus, agents de proximitat i dinamitzadors/es de l’esport al carrer.

Aquest programa combina la contractació laboral amb itineraris formatius d’entre 60 i 120 hores amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de les persones participants que necessiten reciclar-se professionalment i incrementar les seves possibilitats d’inserció futures.

 

En aquest sentit, les persones contractades duran a terme formació professionalitzadora per millorar les competències tècniques específiques del projecte que se li assigni. I, d’altra banda, també realitzaran activitats de formació transversal relacionades amb el procés de recerca de feina per tal de dotar-les de les eines necessàries per processos de reclutament posteriors.

Així mateix, aquesta convocatòria municipal oferirà una escala salarial adaptada a les diferents tasques i qualificacions demandades per a cadascun dels perfils professionals identificats.

D’aquests 640 Plans d’Ocupació municipals, 200 ja estaven previstos inicialment en el marc del Pla Compromís per l’Ocupació a Barcelona. En aquest sentit, i d’acord amb la prioritat de posar els recursos de l’Ajuntament al servei de les persones en situació d’emergència social, el govern municipal ha decidit triplicar la convocatòria i convocar fins a 640 places.

La convocatòria municipal es complementa amb 473 contractacions més dels Plans d’Ocupació del SOC que executarà també Barcelona Activa entre 2015 i 2016. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’agència municipal, podrà contractar durant 6 mesos més de 1.113 persones aturades per a la realització de projectes d’interès col·lectiu.

 

Plans d’Ocupació a mida de les persones aturades amb més dificultats per trobar feina

Els Plans d’Ocupació que ha dissenyat Barcelona Activa estan adreçats a aquells col·lectius que estan sent més afectats per la crisi econòmica i les polítiques d’austeritat i que el mercat té més dificultats en incorporar: persones aturades de llarga durada, persones majors de 45 anys, joves, dones, entre d’altres. Davant la situació d’urgència social en què es troben aquests col·lectius, des de l’Ajuntament de Barcelona s’assumeix el compromís de donar una resposta immediata dirigida a les persones en situacions de major vulnerabilitat .

Barcelona ha tancat el mes d’agost de 2015 amb 91.325 persones registrades com a aturades a les oficines del SOC. Una xifra molt elevada que té greus conseqüències sobre la cohesió social. En termes de taxa d’atur (EPA), la taxa de Barcelona (13,9%) segueix sent molt superior a la mitjana europea (10,3%).

L’atur de llarga durada (més de 12 mesos) continua destacant per la seva dimensió i per la incidència que té en el col·lectiu de persones de 45 anys o més. Les persones aturades de llarga durada a Barcelona representen el 44,6% del total de l’atur a la ciutat. Quant a les persones aturades majors de 45 anys, aquest col·lectiu representa més de la meitat (52%) del total de l’atur a la ciutat. Un altre col·lectiu especialment afectat per la incidència de l’atur són els joves. La taxa d’atur juvenil (de 16 a 24 anys) a Barcelona és del 27,1%, prop del doble de la taxa d’atur del conjunt de la ciutat (13,9%).

Pel que fa a les dones, la taxa d’atur femení al 2n trimestre de 2015 és del 15,4%, 3 punts superior a la dels homes (12,3%). Així mateix, destaca el fet que, mentre les xifres d’atur registrat entre els homes s’han reduït un 22% des del gener de 2014, en el cas de l’atur registrat femení la reducció només ha estat de l’11%.

Els districtes amb una ràtio d’aturats sobre població potencialment activa per sobre de la mitjana de ciutat són Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Sant Martí, Sant Andreu, Ciutat Vella i Nou Barris, amb percentatges d’aturats que se situen entre el 9,1% de Sants-Montjuïc i el 12,2% de Nou Barris. Per contra, són Sarrià-Sant Gervasi, l’Eixample, Les Corts i Gràcia, amb valors que oscil·len entre el 4,8% del primer i el 7,4% del darrer els que presenten una ràtio d’aturats molt per sota de la mitjana. Aquestes dades posen de relleu la polarització territorial de l’atur on, sens dubte, cal actuar amb urgència per evitar la cronificació de necessitats social i l’erosió de la cohesió social.

Entre els barris amb major percentatge d’aturats sobre la població en edat de treballar, set –Ciutat Meridiana, la Trinitat Nova, Vallbona, La Trinitat Vella, la Guineueta, Canyelles i Torre Baró- pertanyen al Districte de Nou Barris, el més perjudicat per la situació d’atur. En canvi, entre els 10 barris amb menor percentatge d’aturats sobre la població potencialment activa, sis pertanyen a Sarrià-San Gervasi.

 

Atur registrat sobre la població de 16-64 anys (%)(1). Juny 2015

Font: Consell Econòmic i Social de Barcelona, Informe sobre l’atur a Barcelona. Juny 2015

(1) Els canvis de base poblacional en el càlcul de la població activa desaconsellen seguir calculant la taxa estimada d’atur registrat a Barcelona i districtes, de manera que a partir d’ara s’ofereix el percentatge d’aturats sobre la població potencialment activa per comparar el pes relatiu de l’atur als districtes de la ciutat.





Paraules clau

ocupació/