Barcelona aprova en el Plenari declarar-se en contra del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP) : Servei de Premsa

Barcelona aprova en el Plenari declarar-se en contra del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP)

02/10/2015Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat avui una declaració de grup amb contingut de Declaració Institucional per proclamar Barcelona municipi oposat a l’aplicació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), amb els vots a favor del Govern (BComú), ERC i CUP i l’abstenció de PSC i CiU. Aquesta iniciativa recull l’acció de la campanya “Catalunya no al TTIP”, amb la FAVB, CCOO, UGT, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Unió de Pagesos, Ca la Dona, Dempeus per la Salut Pública, LaFede, el Consell de la Joventut de Barcelona, la Xarxa d’Economia Solidària i la plataforma Aigua és Vida, i el suport dels grups municipals del Govern (Barcelona En Comú), Esquerra Republicana de Catalunya i CUP Capgirem Barcelona, que la presentaran al Plenari del Consell Municipal.

La declaració recull proclamar la ciutat com a municipi oposat al TTIP entre la Unió Europea i els Estats Units, el tractat de liberalització del comerç –actualment en negociació- de la UE amb Canadà (CETA) i a l’Acord Multilateral per al a Comercialització de Serveis (TISA), defensant els serveis públics bàsics per a la solidaritat i la redistribució social.

 

Contra la rebaixa dels drets de la ciutadania en consum, treball o medi ambient

Els grups, entitats i plataformes que impulsen la declaració entenen que la liberalització del comerç recollida en el TTIP implicaria una rebaixa de les regulacions que protegeixen els drets de la ciutadania en àmbits com el consum, el treball o el medi ambient.

Amb la declaració, es dóna suport a totes les iniciatives dirigides a mantenir el caràcter públic dels anomenats “serveis socialment útils”, que siguin declarats béns públics no susceptibles de negociació de cap tractat d’inversió ni de transacció mercantil els serveis educatius, els serveis de salut (sanitaris i sociosanitaris), socials, de pensions, subministrament d’aigua i energies.

Barcelona sol·licita també la derogació immediata amb caràcter retroactiu de la “Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local” per legislar en el seu lloc una nova normativa enfocada a la millora de l’autonomia local; i la suspensió de les negociacions del TTIP i altres acords comercials similars com el CETA i el TISA.

Amb la declaració institucional es demana també que no es ratifiqui cap tractat que contingui la implantació de mecanismes de resolució de controvèrsies entre inversors i la Unió Europea o els seus estats membres que excloguin els procediments i òrgans judicials ordinaris, o qualsevol altra disposició que pugui comprometre els serveis socials, serveis públics i els subministraments bàsics i/o ser utilitzada per impugnar, qüestionar o comprometre la legislació que puguin promulgar els estats membres sobre aquestes matèries, sobre el medi ambient o sobre la protecció dels consumidors. Alhora es sol·licita que s’eviti en tot moment la creació d’organismes que institucionalitzin la intervenció de les empreses transnacionals en les regulacions comercials que afectin els drets de la ciutadania.

També es recull el compromís de promoure la informació i el debat públic entre la ciutadania i les entitats econòmiques, socials, professionals, culturals, etc. a la nostra ciutat, sobre l’impacte que podrien comportar aquests tractats al nostre municipi, així com la realització a la nostra ciutat d’una trobada europea de municipis sobre aquesta temàtica.

 

Una campanya a nivell internacional

Barcelona se suma així a la Iniciativa Ciutadana Europa que ja ha aplegat gairebé tres milions de signatures al continent, de les quals 78.701 a l’Estat espanyol. Ja s’han declarat contra el TTIP uns 400 municipis a França, 260 a Alemanya i Àustria, un centenar al Regne Unit, i prop d’una cinquantena de municipis d’Espanya, dotze d’ells a Catalunya.

 

Paraules clau

Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP)/