Barcelona visita Leipzig i Munic, ciutats acollidores de refugiats : Servei de Premsa

Barcelona visita Leipzig i Munic, ciutats acollidores de refugiats

06/10/2015Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona visitarà entre dimecres i divendres les ciutats alemanyes de Leipzig i Munic per conèixer sobre el terreny com s’està produint l’acollida de refugiats, per tal de compartir experiències i conèixer de primera mà què estan fent aquestes ciutats per fer front a l’emergència internacional. El cas de Leipzig és especialment significatiu, donades les similituds que es poden produir amb Barcelona pel que fa a l’acollida de persones refugiades i les característiques del seu pla d’acollida. Es calcula que al llarg del 2015 més de 5.000 persones refugiades hauran estat acollides en aquesta ciutat alemanya.

La primera part del viatge serà a Leipzig, entre dimecres a la tarda i dijous, i tindrà una triple vessant: institucional, tècnica i de ciutat. Aquesta part del viatge estarà encapçalada per l’alcaldessa, Ada Colau, que anirà acompanyada pel coordinador del Pla Barcelona Ciutat Refugi, Ignasi Calbó, i la directora d’Emergències, Isabel Ferrer. Està prevista una reunió amb l’alcalde de Leipzig, Burkhard Jung, la participació en una sessió informativa per a ciutadans i residents sobre temes relacionats amb l’acollida i la demanda d’asil, la visita a un centre de recepció i acollida i altres contactes amb entitats i moviments socials de la ciutat. Actualment Leipzig presideix el Fòrum d’Afers Socials d’Eurocities, la principal xarxa europea de ciutats, on Barcelona ostenta la vicepresidència. El proper mes d’octubre es duran a terme eleccions per renovar ambdós càrrecs. Barcelona ha proposat com una prioritat de treball, entre d’altres, el tema de l’acolliment dels refugiats i la demanda de finançament directament a les ciutats per part de les institucions europees.

La segona part del viatge serà a Munic, divendres al matí, i tindrà un component bàsicament tècnic per conèixer també sobre el terreny què està fent aquesta capital. El màxim responsable del pla d’acollida de Munic, Rudolf Stummvoll, acompanyarà els responsables del pla d’acollida de Barcelona, Ignasi Calbó i Isabel Ferrer, per visitar un centre d’acollida i conèixer també el dispositiu que té organitzat la capital bavaresa. Tot i que Munic està rebent un número de persones molt per sobre del que es preveu a Barcelona, Catalunya i Espanya, l’equip operatiu i tècnic de Barcelona té interès en conèixer de primera mà l’experiència de Munic perquè aquesta ciutat està operant com a HUB d’arribada a Alemanya.

El programa del viatge té el següent pla de treball:

 

PLA DE TREBALL

 

DIMECRES 7 D’OCTUBRE: LEIPZIG

TARDA. A les 19:30 hores, l’alcaldessa i l’equip tècnic de l’Ajuntament de Barcelona assisteixen a una sessió informativa que ofereix l’Ajuntament de Leipzig als ciutadans i ciutadanes per explicar l’acollida dels refugiats al municipi. És un espai on l’Ajuntament comparteix amb la ciutadania com es desenvolupa el seu pla. En la reunió hi intervenen el tinent d’alcalde d’Afers Socials i Habitatge, Thomas Fabian, i la cap de l’oficina de temes socials, Martina Kador-Probst.

 

DIJOUS 8 D’OCTUBRE: LEIPZIG

Al matí, l’alcaldessa, Ada Colau, mantindrà una reunió amb l’alcalde de Leipzig, Burkhard Jung, després d’haver participat en una presentació sobre l’estratègia de la ciutat i seu pla d’acció en relació amb els refugiats i demandats d’asil.

A les 11:30 hores Ada Colau atendrà els mitjans de comunicació a l’Ajuntament de Leipzig. Hi haurà servei de traducció.

A partir de les 13:30 hores, Ada Colau i l’equip tècnic de Barcelona visitaran el centre de recepció de refugiats Riebeckstrasse i també visitaran un dels recursos d’allotjament que ofereix la ciutat. En el transcurs de la tarda també es mantindran contactes amb entitats i moviments socials de la ciutat, per tal de conèixer de primera mà no només què està fent la ciutat, sinó també com està vivint aquesta situació la ciutadania.

 

DIVENDRES 9 D’OCTUBRE: MUNIC

Durant el matí, el màxim responsable del pla d’acollida de Munic, Ruldolf Stummvoll, rebrà els responsables del pla operatiu de Barcelona, Ignasi Calbó (coordinador) i Isabel Ferrer (cap d’Emergències de l’Ajuntament de Barcelona. L’equip tècnic de Barcelona vol conèixer de primera mà el pla de treball que està desenvolupant l’Ajuntament de Munic i, en especial, com es desenvolupa la primera acollida, ja que aquesta ciutat ha hagut de donar una resposta que en algun moment ha arribat fins a 12.000 persones en un sol dia. Alhora, l’experiència com a HUB de Munic pot ajudar al pla que s’està dissenyat des de Barcelona.

NOTA PELS MITJANS: Barcelona TV i Barcelona FM oferiran als mitjans de comunicació que ho desitgin imatges i àudios del viatge, Els mitjans interessats cal que es posin en contacte amb el departament de Producció de BTV. El Gabinet de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona també oferirà informació sobre les diferents parts del viatge.

 

Pla Barcelona Ciutat Refugi

L’Ajuntament de Barcelona està desenvolupant el Pla Barcelona Ciutat Refugi, amb la voluntat de garantir la correcta atenció de totes les persones i el bon funcionament dels dispositius que s’han de desplegar a Barcelona. La capital actuarà de HUB i de primer centre de rebuda de les persones que arribin a Catalunya.

El pla operatiu previst per l’Ajuntament de Barcelona i que es treballarà amb la Generalitat i amb les entitats especialitzades preveu diferents nivells d’actuació en funció de diferents variables del procés d’arribada a la ciutat de les persones refugiades, el nombre de les quals vindran determinades pels acords europeus i internacionals en aquest àmbit.

Aquests acords determinaran no només el volum de persones que arribin a Barcelona, sinó també els temps d’arribada d’aquests fluxos, l’estatus legal amb què vindran, etc… Davant d’aquestes variables i la incertesa que implica això, l’Ajuntament de Barcelona ha establert dos nivells d’activació del pla.

1. Alerta: s’activarà amb l’arribada d’un contingent de persones de fins a 75 persones

2. Emergència: s’activarà amb l’arribada d’un contingent superior a 75 persones i en un flux continuat

En cas que s’hagi d’activar la fase d’emergència, els serveis tècnics de l’Ajuntament preveuen l’Edifici Fòrum com a primer punt de recepció, atesa la seva capacitat i la facilitat per a establir mesures de seguretat. Durant un temps molt limitat, a l’entorn de 12 hores, s’oferirà a les persones atenció mèdica, social i psicològica urgent i s’actuarà de manera proactiva en aquelles situacions que, des de la recepció, s’observi necessari.

Un cop superat aquest primer punt de recepció, s’activarà la fase d’acollida, on l’Ajuntament i la Generalitat treballen per mobilitzar els recursos i espais necessaris, com ara la Casa Bloc de Sant Andreu o altres edificis cedits per administracions o entitats.

Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ refugiats/