L’Ajuntament crea una taula de treball contra la feminització de la pobresa : Servei de Premsa

L’Ajuntament crea una taula de treball contra la feminització de la pobresa

19/10/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha creat una taula de treball contra la feminització de la pobresa, de la qual formen part diverses entitats (associacions, grups, fundacions, ONG’s, sindicats i institucions), i representants dels grups municipals i del govern de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta taula, la primera sessió de la qual ha estat presidida per l’alcaldessa Ada Colau, es convoca per abordar la lluita contra la pobresa que colpeja a les dones de la ciutat de manera diferenciada, i s’emmarca en el compromís de govern per assolir una Barcelona més justa i equitativa.

L’alcaldessa, que ha obert la sessió constitutiva de la taula, ha assegurat que “és una absoluta prioritat del govern municipal” revertir les conseqüències de la crisi econòmica, però també els efectes d’un fenomen que és estructural. Colau ha assegurat que l’Ajuntament “no pot restar de braços plegats” davant d’unes situacions que dificulten el desenvolupament de les dones i que afecten la seva qualitat de vida.

En general, l’objectiu d’aquesta taula és consensuar els mecanismes necessàries a curt, mig i llarg termini per tal d’abordar d’una manera integral i transversal la problemàtica de la feminització de la pobresa. En concret, la taula inicia doncs la seva tasca amb tres primeres fites:

– Sistematitzar i afinar en la diagnosi sobre el problema de la feminització de la pobresa a la ciutat de Barcelona, recollint i/o generant les dades necessàries i tenint en compte les aportacions i el coneixement de tots els actors vinculats a aquesta realitat.

– Aglutinar les diferents valoracions i propostes dels actors convocats per tal de definir una estratègia a mig i llarg termini contra les causes i conseqüències de la pobresa que afecten específicament a les dones.

– Fer un seguiment de les mesures que es defineixin en aquesta estratègia i del seu impacte en la reducció de la pobresa femenina.

L’objectiu d’aquesta taula i treball coordinat entre entitats i administracions, es fer front a la vulnerabilitat diferenciada depenent del territori, del perfil socioeconòmic i del sexe, atenent especialment als impactes negatius que la crisi econòmica ha afegit a aquestes desigualtats prèvies.

Les dades ens indiquen que les dones tenen gairebé quatre punts percentuals més de risc de caure en la pobresa. Aquest empobriment es percep en diferents àmbits de la vida, com el mercat laboral, l’habitatge, la salut, la educació, la participació social i política, entre d’altres.

En el mercat laboral, les dones pateixen una taxa d’atur estructural i de llarga durada més alta que els homes, una presència més precària, amb més parcialitat i temporalitat, i tenen pitjors condicions salarials, ja que perceben un 25% menys de salari de mitjana que els homes. Aquestes condicions laborals impacten en la qualitat de vida de les dones al llarg de la seva vida i té efectes directes en els recursos econòmics dels que poden disposar a partir dels 65 anys. No oblidem que a dia d’avui les dones perceben una pensió mitjana un 38% inferior a la dels homes sent la prestació mitjana de jubilació femenina de 659 euros, front la mitjana de 1.067 dels homes. Això fa que el risc de pobresa durant la jubilació sigui més alt en les dones que en els homes.

A la disminució i privació d’ingressos i de rendes, i a vegades com a conseqüència directa d’aquesta precarietat al mercat laboral, s’hi afegeixen dificultats d’accés i tinença d’habitatge, el que fa acréixer la vulnerabilitat i el risc de caure en situacions de pobresa estructural. En general, la reducció dels ingressos i, per tant, de la capacitat de consum així com d’estalvi o d’arribar a finals de mes, genera greus impactes en la qualitat de vida de les dones. En especial de les dones de llars monomarentals, de les dones migrants, i de les que ja es trobaven en situacions prèvies d’exclusió o vulnerabilitat social.

En quant a la salut, les dades de l’Estudi sobre l’impacte de la Crisi Econòmica en les Dones de la Ciutat de Barcelona, destaquen que les mesures d’austeritat implementades durant la crisi, i el conseqüent augment de la pobresa “tenen una repercussió directa sobre la salut de les persones que no és neutre en clau de gènere. Així, les dones tenen problemes de salut específics que es veuen agreujats per la seva condició de pobresa creixent”. Les dades assenyalen l’impacte de la pobresa en el deteriorament de la salut mental i la salut sexual i reproductiva.

Tot plegat, dificulta, i en ocasions impedeix directament, el desenvolupament de les capacitats, drets i llibertats de les dones en tots els aspectes de la seva vida personal, familiar i pública.

 

Barcelona presenta les seves iniciatives a Europa

La regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, intervindrà aquest dimecres en el debat que se celebrarà al Consell d’Europa sobre la lluita contra l’increment de la pobresa femenina. El Congrés dels governs locals i regionals del Congrés d’Europa debatrà i votarà una resolució al voltant de les responsabilitats dels govern locals en les polítiques a través de les quals s’ha de combatre la pobresa i en concret la que afecta les dones i als seus drets, centrant-se sobretot en l’anàlisi de les bones pràctiques dels governs locals i regionals i en la necessitat d’abordar aquesta lluita des d’un model de gestió multi sectorial. En aquest context, la regidora Laura Pérez, presentarà a Europa les iniciatives que portarà a terme el govern municipal en aquesta matèria.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ Feminització de la Pobresa/