Primer aniversari de la recuperació del Castell de Torre Baró com a equipament de la ciutat : Servei de Premsa

Primer aniversari de la recuperació del Castell de Torre Baró com a equipament de la ciutat

15/11/2015Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Castell de Torre Baró, al districte de Nou Barris, celebra el seu primer aniversari d’obertura després de les actuacions de restauració, consolidació i arranjament dutes a terme en aquest emblemàtic edifici de Barcelona.

La torre es va inaugurar el 14 de novembre de 2014 com a centre d’interpretació històrica i ambiental i com un nou espai guanyat per al ciutadà. Per celebrar aquest any d’activitat, avui diumenge està prevista una jornada d’actes que inclou una caminada popular, una xocolatada i diverses activitats lúdiques i educatives adreçades a tots els públics. Les activitats s’han organitzat en col·laboració amb l’Associació de Comerciants de Roquetes, el Grup de foc de Nou Barris, els Gegants de Nou Barris i l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris.

 

L’edifici inclou un espai expositiu i de divulgació històrica, un punt d’informació del Parc Natural de Collserola i un mirador a la ciutat. A més, per la seva proximitat al punt d’inici del passeig de les Aigües, esdevé un punt important en la gestió de programes de comunicació i educació ambiental del parc.

En aquest sentit, el programa propi del castell inclou rutes guiades per a adults, tallers per a famílies i activitats per a tots els públics, i ofereix un programa d’activitats per a centres educatius pensades per a tots els cicles, des d’infantil fins a batxillerat i cicles formatius. L’espai va participar també en el 48h Open House Barcelona del 25 d’octubre passat, i el proper 8 de desembre acollirà una Matinal d’observació de fauna.

 

Balanç del primer any

Del 20 de novembre de 2014 fins al 31 d’octubre d’aquest any, el servei d’informació del Castell de Torre Baró ha atès un total de 2.623 persones i ha resolt 2.651 consultes. El mirador ha rebut un total d’11.612 persones i 1.061 visites en grup, xifres que reafirmen l’espai com un dels principals atractius de tot l’entorn, que representa la principal porta d’entrada al Parc de Collserola per a ciutadans a peu i ciclistes.

A més a més, dins el programa d’activitats adreçades a la ciutadania i als centres educatius, s’hi han organitzat 50 itineraris i tallers que han aplegat 443 participants –dades fins l’octubre de 2015, quan ha acabat la prova pilot i ha iniciat l’activitat.

 

La rehabilitació de l’edifici

El castell de Torre Baró és un edifici del 1905 i està catalogat amb un nivell de protecció B. La seva recuperació va permetre arranjar el mirador, que ofereix vistes panoràmiques de l’entorn i compta amb uns atributs semblants als del Turó de la Rovira. En aquest espai s’hi troben uns plafons informatius amb informació històrica del castell i de la seva relació amb l’entorn. A l’interior del castell, s’exposen imatges de l’espai fetes entre els anys 1965 i 1973 pel fotògraf Narcís Darder i uns plafons amb imatges panoràmiques amb els punts més importants de l’skyline dels voltants del castell.

A més de la recuperació arquitectònica, es va instal·lar una il·luminació ornamental de tipus LED dissenyada per al castell de Torre Baró, seguint els criteris del Pla Director d’Il·luminació de la ciutat, que incorpora il·luminació ornamental per personalitzar i posar en valor edificis singulars. L’efecte lumínic és programable per a poder fer diferents escenes en dates puntuals.

Actualment, el castell presenta dos horaris diferents en funció de l’època de l’any. A la primavera i estiu, de dilluns a divendres obre de 10h a 13h; dissabtes, de 10h a 14h i de 16h a 20h, i diumenges i festius, de 10h a 14h. La tardor i hivern, de dilluns a divendres obre de 10h a 13h; els dissabtes, de 10h a 17h, i els diumenges i festius, de 10h a 14h.

Paraules clau

Nou Barris/ torre baró/