Dispositiu especial durant el període nadalenc per garantir la seguretat, la convivència i la mobilitat a la ciutat : Servei de Premsa

Dispositiu especial durant el període nadalenc per garantir la seguretat, la convivència i la mobilitat a la ciutat

30/11/2015



Temps estimat de lectura: 8 minuts

Amb motiu de les festes nadalenques, Barcelona entra en un període on es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees més comercials de la ciutat. Per aquest motiu, i per tal de garantir el normal desenvolupament de l’activitat quotidiana i que els ciutadans i les persones que ens visiten puguin gaudir del Nadal amb tranquil·litat, entre l’1 de desembre i l’10 de gener l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Guàrdia Urbana de Barcelona, estableix un dispositiu especial, l’Operació Nadal, per assegurar uns òptims nivells de seguretat, convivència, i mobilitat a la capital catalana.

A partir del 6 de gener i durant el període de rebaixes es mantindrà el servei adient a l’entorn de les zones comercials de la ciutat, adequant-lo a l’afluència de públic i a la mobilitat del trànsit en cada moment. Tal com és habitual el dispositiu comptarà també amb la col·laboració de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra que actuaran coordinadament amb la Guàrdia Urbana per mantenir la seguretat a la capital catalana.

L’àmbit d’actuació comprendrà tots els districtes de la ciutat, però es farà una atenció especial a les zones de més afluència de ciutadans, a la zona del centre de la ciutat i als diferents eixos comercials de Barcelona. L’espai comprès entre Pg. Sant Joan – pg. Lluís Companys – pg. Pujades – pg. Picasso – av. Marquès de l’Argentera – pg. Isabel II – pg. Colom – pg. Josep Carner – av. Paral·lel – Ronda Sant Pau – Comte d’Urgell – Mallorca, serà objecte d’una especial atenció.

Els principals objectius d’aquest dispositiu són:

– Millorar la seguretat viària.
– Mantenir la fluïdesa del trànsit, especialment a les vies bàsiques i a l’entorn dels eixos comercials.
– Controlar les activitats irregulars a la via pública.
– Controlar la contaminació acústica.
– Incrementar la prevenció de la seguretat ciutadana

L’operatiu es complementarà amb altres dispositius específics la Nit de Cap d’any, la Cavalcada de Reis, la Fira de Reis de la Gran Via, etc.

El dia 6 i 8 seran els primers festius amb comerços oberts i per aquest motiu els agents ja intensificaran la seva actuació als eixos comercials de la ciutat amb l’objectiu de garantir la seguretat ciutadana i prevenir possibles activitats delictives a la via pública.

Prevenir els delictes

En el marc de l’Operació Nadal, i en previsió d’una major afluència de compradors a les diferents zones comercials de la ciutat, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Mossos d’Esquadra reforçaran la seva presència en aquests àmbits realitzant funcions de proximitat i de prevenció per garantir la seguretat i prioritzant la presència de patrulles uniformades a peu, en especial als eixos comercials de cada barri.

Aquest treball conjunt es complementarà un any més amb la presència de patrulles mixtes de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra que adaptaran el seu servei a les necessitats i a l’evolució de les activitats que es duguin a terme a cada espai. Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius. Durant aquest Nadal també s’intensificarà l’Operació Xarxa per tal de prevenir els fets delictius al metro de Barcelona.

Proximitat a peu de carrer

La Guàrdia Urbana també vetllarà per garantir el descans dels veïns i veïnes i es vigilaran activitats il·legals a la via pública. Aquests dies, en els quals coincideixen un gran nombre de celebracions i sopars d’empresa, els agents faran inspeccions a locals de concurrència pública incidint especialment en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per menors o a la via pública. Durant els dies previs a les celebracions la Guàrdia Urbana, conjuntament amb el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), també procediran a inspeccionar i garantir que es compleixin les condicions de seguretat d’aquests establiments. Paral·lelament, es controlarà el compliment de les ordenances actuant contra la publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà, amb especial atenció a les que puguin incitar al consum indiscriminat de begudes alcohòliques. A banda, s’establiran dispositius de protecció del menor en relació al consum de begudes alcohòliques i drogues i s’actuarà contra les festes no autoritzades, tant a l’interior dels locals com a la via pública.

Durant aquests dies des de la Unitat Central de Trànsit s’intensificarà la vigilància del transport d’aliments controlant que aquest es faci en vehicles adequats i amb la documentació administrativa reglamentària, especialment en les proximitats dels mercats municipals i centres de subministrament, per tal de garantir que aquests aliments es traslladen en bon estat.

Desplaçaments segurs i fluïdesa viària

Aquest Nadal s’incrementa la presència de persones a les zones comercials i el nombre de desplaçaments en aquests espais, per aquest motiu la Guàrdia Urbana vetllarà per evitar congestions de trànsit establint mesures d’ordenació per mantenir la fluïdesa viària i facilitar la mobilitat tant dels vianants com dels vehicles.

En aquest sentit es prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència en els passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin a la circulació del transport públic.

El dia 4 de desembre també s’activarà l’operació sortida per tal de facilitar la fluïdesa del trànsit durant la celebració del pont en coordinació amb el Servei Català de Trànsit.

Paral·lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-test per tal de reduir l’accidentalitat durant un període amb moltes celebracions, potenciant també la correcció d’infraccions en moviment. Es farà una especial atenció en aquells punts més sensibles en relació a l’accidentalitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit. La Nit de Cap d’Any hi haurà un dispositiu específic on es farà èmfasi en els serveis de vigilància del trànsit i prevenció d’accidents i en els controls preventius d’alcoholèmies i drogues.

Durant aquestes festes als panells informatius de trànsit de la ciutat s’inscriuran missatges recordant normes importants relacionades amb la seguretat i la fluïdesa de la circulació, així com les informacions i recomanacions adients en cada circumstància, en funció de la situació del trànsit.

Obres a la via pública

A banda de les que ja s’estan realitzant, durant l’Operació Nadal no es donaran permisos per obres que afectin a la via pública, a l’àrea delimitada per: Pg. de Sant Joan – pg. Lluís Companys – pg. Pujades – pg. Picasso – av. Marquès del’Argentera – pg. Isabel II (inclòs Pla de Palau, pas Sota Muralla i pl. Pau Vila) – pg.Colom – pg. Josep Carner – av. Paral·lel – Ronda Sant Pau – Urgell – Mallorca. La prohibició també s’estén al casc antic, als entorns dels mercats municipals i a les vies més importants de la ciutat.

Valoració dels ciutadans

Mentre duri l’Operació Nadal la policia comunitària de cada Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana establirà contactes amb els representants veïnals i amb els comerciants per si tenen qualsevol problemàtica o detecten qualsevol incidència que vulguin comunicar i que requereixi d’intervenció policial. Quan finalitzi el dispositiu, es durà a terme una enquesta per tal de conèixer la valoració de l’Operació Nadal que facin les persones representatives de les entitats i associacions de comerciants de cada districte, amb l’objectiu de millorar el servei de la Guàrdia Urbana de Barcelona de cara a properes edicions de la mateixa.

Operació Fred

L’Àrea de Drets Socials va obrir el passat 21 de novembre el Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències, que estarà en funcionament de forma preventiva durant els mesos d’hivern de forma ininterrompuda, per acollir les persones que pernocten a la via pública i oferint la cobertura de les necessitats bàsiques: allotjament, alimentació, dutxes, rober, consigna, i atenció social i sanitària. La posada en marxa d’aquest equipament respon a la primera fase del protocol de l’Operació Fred des de la vessant d’atenció social.

Durant l’hivern també es preveu l’activació en cas necessari dels dispositius de l’Operació Fred, que realitza el CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona) i que s’activa quan les previsions meteorològiques preveuen temperatures iguals o inferiors a 0ºC. Aquesta fase suposa el reforç dels equips d’emergència del Centre d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament (CUESB), amb la col·laboració de Creu Roja, distribuïts per tota la ciutat que detecten les persones sense sostre informant-les de la possibilitat d’allotjar-les Servei d’Estades Breus (ubicat en el CUESB).

Transports públics preparats

A nivell de mobilitat i durant aquest període, l’Ajuntament de Barcelona recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se per les zones més cèntriques de la ciutat. De cara a les festes de Nadal, Transports Metropolitans de Barcelona ha previst un dispositiu que busca facilitar els desplaçaments durant les festes, que es concentren a les zones comercials i amb motiu de visites a familiars i sortides de lleure. Així, s’aplicarà un reforç selectiu en les línies d’autobusos que transcorren pel centre de la ciutat i altres eixos comercials els dies de més activitat, inclosos els festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes. Cal tenir en compte que el 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores. El metro serà, un cop més, l’opció més recomanable per eludir la congestió associada a les dates nadalenques. Com és habitual, els dissabtes i la nit de Cap d’Any, la que va del dijous 31 de desembre al divendres 1 de gener, el metro donarà servei de manera continuada. D’altra banda, el dijpus 24 de desembre, vigília de Nadal, el servei de metro acabarà a les 23.00 hores.

Neteja

Del 5 de desembre al 7 de gener de 2016 l’Àrea d’Ecologia Urbana-Ecologia i Serveis Urbans reforça els serveis de neteja viària dels carrers i places de la ciutat, la recollida comercial de paper/cartró als principals eixos comercials i la recollida domiciliària per donar cobertura a l’increment de l’activitat comercial i usos i, per tant, la generació de residus que es produeixen durant aquestes festes.

La neteja de carrers es reforça especialment amb equips de neteja viària, buidatge de papereres i recollida de contenidors per evitar desbordaments a tots els districtes de la ciutat, en especial a les zones més cèntriques i comercials de cada districte. En horari diürn es preveu reforç d’equips de repàs de neteja de residus a l’espai públic al voltant de contenidors i carrers. A la tarda es preveu reforç en neteja viària i buidat de papereres a les zones comercials i als seus eixos principals. El dispositiu especial també preveu neteja amb aigua a les zones d’ús massiu de l’espai públic en horari nocturn. L’Ajuntament també farà diàriament un operatiu especial de recollida comercial de paper/cartró, inclosos els festius d’obertura comercial, arribant a duplicar la freqüència de recollida habitual, per atendre l’increment d’activitat i presència ciutadana als principals eixos comercials de la ciutat. A més es realitza una campanya específica de comunicació adreçada als comerços sobre la correcta gestió del cartró.

Per donar servei davant l’increment habitual en la generació de residus, tant de matèria orgànica com de rebuig, paper/cartró, envasos i vidre, es reforça el servei de recollida dels contenidors de totes les fraccions. L’increment en la recollida de residus als contenidors té en compte els dies festius, especialment els dies especials d’obertura comercial i les dates assenyalades, com ara Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis. El dispositiu també inclou serveis especials per atendre esdeveniments ciutadans, com ara fires i celebracions assenyalades, que s’esdevenen a la via pública:
– Fira de Santa Llúcia. A la plaça de la Catedral i a la plaça de la Sagrada Família. Del 27 de novembre al 23 de desembre.
– Fira de Reis de la Gran Via (entre carrers Calàbria i Muntaner). Del 18 de desembre al 6 de gener del 2016.
– Hola Nadal! I 1a Fira de Consum Responsable, d’Economia Social i Solidària a la Plaça Catalunya. Del 19 de desembre al 4 de gener de 2016.
– Cap d’Any a l’Avinguda Maria Cristina, nit del 31 de desembre a l’ 1 de gener
– Cavalcades de Reis. Cobertura de totes les organitzades pels districtes, amb especial atenció a la Cavalcada de Ciutat el 5 de gener de 2016.

Del 7 al 17 de gener els ciutadans podran col·laborar en el reciclatge dels arbres de Nadal, a través de les 224 ubicacions per a la seva recollida distribuïts per tota la ciutat i que romandran oberts les 24 hores del dia. Periòdicament els serveis municipals de la ciutat retiraran els arbres dipositats pels ciutadans per al seu degut tractament a la planta de tractament de residus vegetals. Per a un òptim procés d’aprofitament dels arbres de Nadal, com a encoixinat, es recomana lliurar els arbres nets d’elements ornamentals.





Paraules clau

nadal/ Nadal 2015/ seguretat/