Barcelona presenta als líders locals de tot el món el seu “Compromís pel Clima” : Servei de Premsa

Barcelona presenta als líders locals de tot el món el seu “Compromís pel Clima”

04/12/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha intervingut aquesta tarda en el debat central de la Cimera del Clima per a Líders Locals coorganitzada per l’alcaldessa de París i copresidenta de CGLU, Anne Hidalgo, i Michael Bloomberg, enviat especial del secretari general de les Nacions Unides per a les Ciutats i el Canvi Climàtic. L’alcaldessa ha estat acompanyada pel tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, i per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

L’alcaldessa ha afirmat que “les ciutats tenim una responsabilitat ineludible enfront el canvi climàtic i cal fer una aposta per un canvi estructural de model basat en la proximitat i en la sostenibilitat”. Ada Colau ha destacat que aquest canvi estructural de model ha d’apostar per la proximitat, les energies renovables i els recursos locals, i que cal un canvi d’hàbits de consum, de mobilitat i de producció. Aquest canvi suposa “posar en valor la intel·ligència col·lectiva existent a les nostres metròpolis i la coresponsabilitat amb tots els agents implicats per treballar colze a colze amb la ciutadania”.

Colau ha destacat que la coresponsabilitat ha estat una de les línies de treball desenvolupades a Barcelona, a través de la xarxa Barcelona + Sostenible, hereva de l’Agenda 21 i que reuneix a més de 800 organitzacions ciutadanes compromeses amb la sostenibilitat i el medi ambient, amb la participació del moviment ecologista, el sector empresarial, el sector educatiu i el teixit associatiu. Durant més de vint anys de treball en xarxa, cadascuna de les organitzacions participants assumeix compromisos concrets i tangibles, acompanyant a l’Ajuntament en la seva tasca per aconseguir aquest canvi de model.

L’alcaldessa ha remarcat que a través d’aquest treball en xarxa, “s’ha impulsat un ampli procés de participació ciutadana per a informar i preparar conjuntament la conferència COP21, el que ens ha portat a definir un “Compromís de Barcelona pel Clima” assumit conjuntament per l’Ajuntament i les organitzacions ciutadanes”.

Colau ha posat en valor que “el Compromís vol ser un full de ruta compartit, entre govern local i organitzacions per a orientar les nostres acciones futures en la mitigació i adaptació del canvi climàtic”, i ha expressat la seva satisfacció pel aquest procés de coresponsabilitat ciutadana.

 

Imatge: Climate Summit for Local Leaders. Cities for Climate

 

En el marc del “Compromís pel Clima”, Barcelona s’ha proposat, en horitzó 2030, la reducció d’un 40% de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle respecte als valors del 2005, i també s’aposta per un increment d’1m2 de verd urbà per cada habitant actual, “el que suposarà una ciutat més habitable, més fresca i amb millor qualitat de l’aire, i per tant, amb millor qualitat de vida per als seus ciutadans”.

L’alcaldessa Colau ha remarcat que aquest treball en xarxa a escala local, ha de ser ampliat en un treball en xarxa en múltiples escales: “Hem de ser conscients que el clima, l’aire i l’aigua no entenen de límits municipals i, per tant, cal afrontar la problemàtica a escala metropolitana, des de la ciutat real on cada dia es desplacen i treballen milions de persones. “Sense una coordinació efectiva i la creació d’institucions de governança metropolitana, els esforços estaran orientats al fracàs”, ha advertit.

Colau ha insistit que aquesta voluntat de xarxa ha de seguir desenvolupant-se a nivell internacional, “no només com a espai de transferència de coneixements sinó també com a mecanisme d’adopció de compromisos globals. “Si els Estats són incapaços d’arribar a acords globals o arribar a marcs legals efectius, les ciutats hem de prendre la iniciativa”, ha dit l’alcaldessa, que ha insistit que els canvis, per ser efectius s’han de fer conjuntament.

Al final de la Cimera, s’ha aprovat una declaració que les ciutats lliuraran demà als estats presents a la Cimera de la COP21.

 

Etiqueta oficial al procés de preparació i divulgació del “Compromís de Barcelona pel Clima” per part del Govern francès

El Govern francès, a través del secretariat encarregat de l’organització de la Cimera del Canvi Climàtic de París (COP21), ha atorgat l’etiqueta oficial al procés de preparació i difusió del “Compromís de Barcelona pel Clima”. Aquesta etiqueta o “label” posa en valor un cert nombre d’iniciatives exemplars, que contribueixin a l’èxit de la conferència internacional que tindrà lloc a París.

El comitè que ha avaluat i reconegut la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona amb aquesta etiqueta, està presidit per la ministra de l’Ecologia, del Desenvolupament Sostenible i de l’Energia, Ségolène Royal, que ha estat l’encarregada de comunicar per carta a l’alcaldessa de Barcelona el reconeixement oficial del projecte “Compromís de Barcelona pel Clima”.

 

Projecte “Consolidació i ampliació de la xarxa Ecoenergies de distribució de calor i fred a Barcelona” seleccionat per al Programa TAP dels governs locals

L’Ajuntament de Barcelona va presentar tota la documentació d’aquest projecte per al programa TAP –Transformative Action Programme, un programa internacional sota el lideratge de la xarxa de ciutats ICLEI-Governs Locals per a la Sostenibilitat. Aquest projecte ha estat seleccionat junt amb altres 100 iniciatives locals per a ser difós durant COP-21 al pavelló TAP a través del web+vídeo http://tap-potential.org/

 

Barcelona al Cities carbonn Climate Registry

Centenars de ciutats d’arreu del planeta, entre elles Barcelona, estan fent públics els seus compromisos i accions pel Clima carbonn Climate Registry. Barcelona hi ha incorporat els objectius recollits al “Compromís de Barcelona pel Clima”. http://carbonn.org/

Precisament, aquest matí, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la Comissionada d’Ecologia, Eva Herrero, han assistit al Forum organitzat per la xarxa C40, la xarxa mundial de ciutats que lluita per reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle (GEI) en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes locals i globals.





Paraules clau

ada colau/ alcaldessa/ alcaldessa colau/ Compromís pel Clima/