Barcelona farà modificacions puntuals en l’ordenança de terrasses per minimitzar-ne les afectacions : Servei de Premsa

Barcelona farà modificacions puntuals en l’ordenança de terrasses per minimitzar-ne les afectacions

18/12/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

El procés de revisió de l’Ordenança de Terrasses avança. El Govern municipal promou una primera modificació de la normativa que inclou canvis puntuals a curt termini amb l’objectiu de minimitzar les afectacions i l’impacte produït per l’aplicació del text, aprovat durant l’anterior mandat per CiU i PP.

La proposta se sotmetrà a aprovació inicial en la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del 22 de desembre. Les mesures que s’hi inclouen són de caràcter immediat i suposen un primer pas mentre es treballa en la redacció d’una modificació de l’ordenança que l’adapti a les necessitats reals dels veïns i veïnes i dels restauradors.

Tot plegat, amb l’objectiu de garantir el manteniment de les condicions de seguretat, accessibilitat i mobilitat bàsiques, així com el principi ineludible de fer compatible l’encaix entre l’activitat econòmica i un ús confortable de l’espai públic per part de la ciutadania.

En primer lloc, es proposa una modificació puntual de la Disposició Transitòria 2a de l’ordenança per ajornar fins l’1 de gener de 2018 l’entrada en vigor de les condicions d’ubicació de les terrasses davant la façana de l’article 9 –previstes per l’1 de gener de 2016– i les condicions d’accessibilitat dels establiments i nombre de sanitaris de l’article 29 –1 de gener de 2017–. Això permetrà disposar d’un termini de reflexió suficient per a consensuar possibles futurs canvis en l’ordenança, així com per dur a terme la revisió i adaptació de les llicències transitòries.

A més, es modificaran els apartats 1 i 2 de l’article 90, que fan referència a les funcions i composició de la Comissió Tècnica de Terrasses, l’espai de treball de tots els agents implicats que agrupa representants de l’Ajuntament i gremis del sector. Amb el nou redactat, la comissió s’integra com a mínim per membres de les Gerències d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i d’Ocupació, Empresa i Turisme, i pot incorporar representants d’institucions vinculades al món del disseny, d’entitats veïnals i del sector. Així doncs, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i ArquinFAD seran formalment membres de ple dret de la comissió, on ja participen des de juliol.

 

Canvis en les condicions distàncies

En paral·lel, el Govern municipal té a punt una sèrie de canvis en les distàncies previstes en els articles 9.2 –requisits de localització– i 10 –distàncies a elements urbans i edificis– de l’ordenança. Amb la previsió que la definició de les distàncies mínimes requerís una revisió a la llum de la seva aplicació, la pròpia ordenança contempla que aquests dos articles es puguin modificar via Comissió de Govern. Així doncs, aquest òrgan aprovarà properament els ajustos, després que rebessin el vistiplau de la Comissió Tècnica de Terrasses el passat 9 de desembre.

Amb aquests petits retocs es pretén corregir algunes indefinicions detectades i distàncies que en alguns casos es consideren massa exigents i, en d’altres, massa flexibles. A més, atenent a les diverses realitats de l’espai públic, s’augmentarà el marge d’interpretació de cada casuística en funció del territori i la congestió i característiques de l’espai.

Pel que fa als requisits de localització de l’article 9.2, la separació útil mínima entre terrasses de diversos establiments passarà d’1,80 a 1,50 metres, llevat dels casos que l’espai entre grups de terrasses coincideixi amb un espai de pas per a vianants.

Quant a l’article 10, s’introdueixen diverses novetats sobre les distàncies mínimes de les terrasses al mobiliari urbà i altres elements urbans. En base a criteris tècnics de mobilitat, seguretat i accessibilitat, es modificaran les distàncies respecte a guals d’accés de vehicles a les finques, parades d’autobús, sortides de metro, places d’estacionament reservat per a persones amb discapacitats, aparcaments de bicicletes, estacions de Bicing i d’altres elements com bancs, fonts, baranes, etc.





Paraules clau

ordenança de terrasses/ terrasses/