Barcelona rep 1 milió d’euros de fons europeus per engegar el programa “Garantia d’èxit BCN” i atendre 1.000 joves durant el 2016 : Servei de Premsa

Barcelona rep 1 milió d’euros de fons europeus per engegar el programa “Garantia d’èxit BCN” i atendre 1.000 joves durant el 2016

02/01/2016

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, posa en marxa el programa “Garantia d’èxit BCN” per atendre, durant el 2016, a 1.000 joves de la ciutat, d’entre 16 i 29 anys, inscrits a Garantia Juvenil, una iniciativa europea per reduir l’atur juvenil que a Catalunya es vehicula a través del SOC. El programa ha estat dotat amb 1 milió d’euros.

El primer tinent d’alcalde i responsable de l`àrea econòmica, Gerardo Pisarello, ha celebrat que gràcies a aquest nou programa “es podrà garantir la formació ocupacional i l’ocupació dels joves, un col·lectiu prioritari en els programes de Barcelona Activa, com també ho son els majors de 45 anys i que lliguen amb la prioritat del govern de combatre les desigualtats i generar una ocupació digne i de qualitat”.

La regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha subratllat que l’enquesta de joventut revela “que l’atur és una de les principals preocupacions dels joves, que estan disposats a acceptar treballs mal remunerats i sense cobrar”. Per això, ha dit “com a prioritat del nou govern el nou any comença amb un pla per combatre l’atur juvenil i a favor de la qualitat en la feina, amb 11 programes dissenyats de manera transversal, que incorporen noves línies de formació vinculades a la participació, a les tecnologies mòbils i a l’economia verda”. Segons Laura Pérez, “els programes combinen la formació i la part d’inserció laboral que va lligada a les necessitats de les empreses”.

 

11 programes a mida

L’oferta de “Garantia d’èxit BCN” consisteix en un catàleg d’11 activitats i programes diferents tant d’ocupació i recerca de feina, com de formació professionalitzadora i de foment de l’emprenedoria. Es tracta d’activitats complementàries tant en contingut, com en metodologia que s’han programat de manera estable cada quadrimestre, de forma que els joves es puguin incorporar en qualsevol moment.

Aquest nou plantejament dels programes d’ocupació, en clau de catàleg de serveis, facilita que els participants puguin desenvolupar un itinerari personalitzat i flexible adaptat a les seves necessitats, al seu estil d’aprenentatge i als seus interessos laborals.

Periòdicament, a partir del mes de gener, s’organitzaran sessions informatives i jornades de portes obertes del programa que es complementaran amb entrevistes personals per fer una diagnosi integral de cada joves i poder traçar un itinerari adaptat a les seves demandes. Els joves que finalment participin a “Garantia d’èxit BCN”, comptaran amb un referent expert en orientació i inserció laboral al llarg de tot el programa.

 

Un programa integral amb garantia d’èxit

En total, s’han dissenyat 5 actuacions per donar suport als joves en el procés d’orientació sobre les diferents opcions professionals de futur i la recerca de feina. Des de tallers pràctics per testejar un ofici, passant per sessions de mentoring en un entorn laboral amb professionals en actiu, activitats de sensibilització envers l’emprenedoria, accions grupals de coaching per analitzar i planificar el procés d’inserció i, per últim, activitats de curta durada per conèixer el mercat de treball que es combinaran amb espais de networking per intercanviar experiències.

Així mateix, s’ha creat un paquet formatiu de tres programes focalitzats en sectors estratègics de ciutat: el Mobile, el model participatiu de ciutat i l’Economia Verda, Social i Solidària. Cada un consistirà en el desenvolupament d’un projecte simulant un context d’empresa real amb l’objectiu de sensibilitzar, detectar talent i capacitar professionalment als joves en àmbits amb demanda d’ocupació.

Aquestes tres actuacions de formació professionalitzadora es complementen amb dos programes més pensats per a aquells joves que, pel fet d’estar a l’atur, no tenen accés a l’oferta de formació per millorar les competències professionals en el propi lloc de treball.

D’una banda, “D’alumn@ al candidat@” consisteix en pacs formatius de curta durada adaptats a les necessitats de les empreses com ara, idiomes, gestió de projectes, programes informàtics específics, etc. D’altra banda, es posaran en marxa 9 cursos de formació vinculada a certificats de professionalitat en àmbits com el Comerç i el Màrqueting; l’Hostaleria i el Turisme; els serveis socioculturals i a la comunitat o la Informàtica.

I, per últim, l’oferta de “Garantia d’èxit BCN” es completa amb un programa d’acompanyament a la posada en marxa de projectes en el sector de l’Economia Social i Col·laborativa, per fomentar l’emprenedoria entre els joves.

Així mateix, el catàleg d’11 actuacions diferents, es complementa amb diferents mesures que Barcelona Activa posa a disposició dels participants per facilitar la seva inserció al mercat laboral. Es preveu que, almenys, el 40% dels joves trobin feina en un termini de sis mesos després de passar pel programa.

 

Els joves, un compromís de ciutat

“Garantia d’èxit BCN” és un programa integral de ciutat, gestionat per Barcelona Activa, que s’ha dissenyat en col·laboració amb diferents agents municipals clau en el desenvolupament personal i/o professional del jove, i que s’ajusta als requisits establerts en la convocatòria del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

En aquest sentit, es va crear una comissió per definir les actuacions del programa que està formada per representants de la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI; el Consorci d’Educació de Barcelona; la Fundació BCN Formació Professional, l’Institut Municipal de Serveis Socials i Drets de ciutadania, participació i transparència; i el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria.

A més, des dels Centres d’Informació i Assessorament Juvenil (CIAJ) i els Punts d’Informació Juvenil (PIJ), ubicats als 10 districtes de la ciutat, s’informarà i es derivarà a potencials candidats al programa. Així mateix, es compta amb un equip de 5 joves que formen la Xarxa d’Impulsors de Garantia Juvenil que ja estan integrats a Barcelona Activa i als diferents PIJ.Compartiu aquest contingut