Janet Sanz defensa un urbanisme just, democràtic i participatiu com a eina per construir una Barcelona cohesionada : Servei de Premsa

Janet Sanz defensa un urbanisme just, democràtic i participatiu com a eina per construir una Barcelona cohesionada

19/01/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha pronunciat aquest dimarts la conferència ‘La Barcelona per viure’ en el marc de la Tribuna COAC. Es tracta d’un espai de reflexió organitzat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per facilitar que les persones amb responsabilitat i capacitat d’influir i decidir en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme puguin donar a conèixer de primera mà el seu punt de vista, accions i propostes.

En la seva intervenció, Janet Sanz ha explicat que el Govern municipal vol impulsar un “urbanisme redistributiu, just, democràtic, participatiu i ambientalment compromès” que permeti construir una ciutat cohesionada on es prioritzi la vida quotidiana. Per això, ha afirmat, s’ha de deixar enrere la idea de màrqueting de la ‘marca Barcelona’ per donar lloc a la ciutat dels comuns; per passar “de la Barcelona en venda a la ciutat per viure”.

Aquest canvi de paradigma implica repensar, reciclar i adequar la ciutat als nous usos i necessitats d’avui en dia. La regeneració urbana ha d’adoptar, doncs, un paper central en les intervencions a dur a terme, ja que, com ha dit la quarta tinenta d’alcaldia, Barcelona és una ciutat que ja està construïda i amb uns límits físics molt clars que exigeix rehabilitar-la en tots els sentits.

Així doncs, una de les prioritats d’aquest mandat en el terreny urbanístic serà desenvolupar plans de regeneració urbana per millorar les rendes de les famílies, l’ocupació, els serveis i la formació. Tot plegat, amb l’objectiu d’augmentar la qualitat de vida dels veïns i veïnes a tots els nivells i oferir confortabilitat, habitabilitat i accessibilitat a l’entorn.

La Barcelona que projecta l’equip de govern, ha exposat Janet Sanz, també ha de ser pionera en la lluita contra el canvi climàtic. Cal apostar per millorar de forma decidida l’eficiència energètica dels edificis de la ciutat, estalviant consums d’energies i aigua per reduir la factura energètica i ambiental de la ciutat i les famílies. I és necessari orientar les polítiques de mobilitat a tornar la ciutat als vianants i fomentar el transport en bicicleta i a peu. “Volem una ciutat duradora, que perduri”, ha manifestat Sanz.

El model de ciutat de l’actual Govern té el ciutadà al centre de les seves polítiques, i, per això, treballa per resoldre urgentment les mancances en habitatge social, transport públic i equipaments de proximitat. En aquest sentit, els esforços se centren als barris més desfavorits per tal de disminuir la creixent diferència de rendes, d’esperança i de qualitat de vida. El Pla de Barris, que arrenca ara amb una aportació prevista de 150M€ per tot el mandat, tindrà un pes fonamental a l’hora d’assolir aquests objectius, i se centrarà a l’eix Besòs, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya. Un pla que s’erigeix com “una oportunitat per començar a definir una estratègia comuna de regeneració urbana”.

Per acabar, Janet Sanz ha fet èmfasi en la necessitat de disposar de noves eines per intervenir en la ciutat, com ara un nou Pla General Metropolità; l’ampliació del catàleg i la protecció del patrimoni de la ciutat en el sentit social incloent-hi el teixit comercial, els entorns urbans i els béns intangibles –memòria històrica, simbologia i altres usos–, i l’ampliació del parc d’habitatge social.





Paraules clau

ciutat/ COAC/