Barcelona participa a FITUR a l’acte de lliurament de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20 : Servei de Premsa

Barcelona participa a FITUR a l’acte de lliurament de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20

21/01/2016Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme ha participat avui a l’acte de lliurament de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20 a la Organització Mundial del Turisme (OMT) en un acte que ha tingut lloc al pavelló d’Euskadi, a FITUR.

 

 

Barcelona ha tingut un paper protagonista en la redacció de la Carta Mundial de Turisme Sostenible + 20, que suposa l’actualització de la Carta Mundial del Turisme Sostenible (1995), i que va proclamar-se el passat 26 de novembre de 2015 al tancament de la Cimera de Turisme Sostenible de Vitoria-Gasteiz, on Barcelona va moderar el panell “Visiones Inteligentes e Innovación” i fou membre del Comitè Científic. Veure la Carta en el document adjunt.

El regidor Agustí Colom ha assegurat que “des de l’Ajuntament de Barcelona treballem per garantir a la nostra ciutat un desenvolupament turístic responsable en termes econòmics, social, ambiental i cultural, per la qual cosa hem assumit els principis de la Carta Mundial de Turisme Sostenible”.

“La ciutat de Barcelona té el compromís de promoure un model turístic basat en el respecte, la preservació i la posada en valor dels recursos que configuren la nostra ciutat”, ha destacat. Segons Colom, “hem d’avançar de forma sistemàtica cap a l’adopció de models de desenvolupament sostenibles a favor del medi ambient, la diversitat cultural i la responsabilitat social”.

El lideratge de Barcelona quedà clar des del moment que va esdevenir la primera destinació urbana en rebre la certificació Biosphere World Class Destination. A més, Barcelona és membre del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), una aliança que uneix actors del turisme – públics, privats, internacionals- que comparteixen la mateixa visió d’un turisme sostenible:
– Que el turisme aporti riquesa econòmica i social,
– Que contribueixi a una ocupació de qualitat i a una millora de la cohesió social així com a la conservació de la natura i la cultura
– Que posi la comunitat al centre del desenvolupament turístic
– Que promogui un model turístic que no asfixiï sinó que valori els recursos que són la font de vida del planeta

 

Barcelona, una de les 13 ciutats del món que ostenta la certificació Biosphere World Class Destination

El 20 de desembre de l’any 2010 es va signar, per part de l’Ajuntament de Barcelona, l’Instituto de Turismo Responsable (ITR) i UNESCO, la Carta de Turisme Responsable, document de reconeixement públic per part de la ciutat del ferm compromís en avançar cap a un nou model de desenvolupament turístic basat en els principis de la sostenibilitat, la diversitat cultural i la responsabilitat social.

Amb la implantació del Sistema de Turisme Responsable a la ciutat l’any 2011 es comença a treballar amb un concepte global, integrador i transversal de sostenibilitat turística, la qual cosa va significar la necessitat d’implicar en el procés a les diferents àrees de gestió municipal i a altres entitats vinculades al turisme de la ciutat.

El 30 de juny de l’any 2011, en el marc de la segona Assemblea Anual del Global Sustainable Tourism Council, l’ITR va lliurar a la ciutat de Barcelona la Certificació Biosphere de Turisme Responsable en la categoria Word Class Destination.

L’estàndard Biosphere World Class Destination ha proporcionat un reconeixement en matèria de sostenibilitat turística a la ciutat de Barcelona com a destinació turística sostenible i responsable. És una de les 13 ciutats del món que ha rebut el certificat.

La certificació Biosphere fou atorgada per un període de tres anys i està sotmesa a revisions periòdiques anuals a través d’auditories documentals realitzades per ITR. Al juliol de 2014, Barcelona va obtenir la renovació de la certificació Biosphere World Class Destination per tres anys més.

Paraules clau

turisme/