Gerardo Pisarello crida a la mobilització de la ciutadania per regenerar i democratitzar Europa : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello crida a la mobilització de la ciutadania per regenerar i democratitzar Europa

25/01/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El primer tinent d’alcaldia de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Gerardo Pisarello, ha fet avui una crida a la mobilització de la ciutadania per regenerar i democratitzar Europa, en la seva intervenció a la XXV Jornada Europea “Municipis que fan Europa”, organitzada pel Consell Català del Moviment Europeu. El tinent d’alcaldia ha participat a la taula rodona “Les relacions dels municipis catalans amb la Unió Europea”, juntament amb el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, la segona tinent d’alcalde gironina Marta Madrenas, i el regidor de Promoció de la Ciutat, Comerç, Turisme, ocupació i Emprenedoria, Rafel Peris, de Lleida.

 

IMG-20160125-WA0009

 

En la seva intervenció, Gerardo Pisarello s’ha mostrat partidari d’imprimir força al debat sobre Europa: “no es tracta de si volem o no Unió Europea, sinó de quina Europa volem”. Pisarello ha denunciat que la Unió Europea ha esdevingut “una estructura opaca, permeable als lobbies econòmics” i s’ha allunyat “del seu objectiu fundacional i de la sobirania dels pobles”.

El responsable de les relacions internacionals i les polítiques de justícia global i cooperació de l’Ajuntament de Barcelona ha criticat la gestió europea d’assumptes com la negociació del tractat de liberalització del comerç TTIP (Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió) entre la Unió Europea i els Estats Units, “d’esquenes a la ciutadania”, o les actuacions davant la crisi dels refugiats, on “han escoltat poc a les ciutats que hem volgut donar resposta”, ha dit Pisarello. Exemples com aquests mostren, per al tinent d’alcaldia, que és necessari tornar a posar la ciutadania al centre de les decisions europees, i cal “donar la batalla per democratitzar la Unió Europea, perquè si no, desapareixerà perquè col•lapsarà”. Pisarello ha continuat, posant de rellevància el paper de les ciutats, “si les ciutats ens veiem obligades a actuar és perquè ni Europa ni els Estats no han estat a l’alçada”.

“Amb Europa hem cedit sobirania i moltes vegades es torna en contra de la voluntat dels ciutadans”, ha dit Pisarello, “i ara és important que hi hagi un moviment europeu, més enllà del debat de tècnics i intel•lectuals, que segurament ha de començar a les ciutats, per fer una refundació d’Europa”, ha reblat el tinent d’alcaldia.

La jornada ha estat inaugurada per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, juntament amb el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer. Durant la jornada s’han abordat debats com “La política de cohesió de la Unió Europea i els municipis”, a càrrec Jordi Torrebadella, cap adjunt de la Unitat Espanya de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea; “La relació UE-municipis des d’un punt de vista operatiu”, conferència pronunciada per Octavi de la Varga, cap de l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional; o “Els fons europeus a Catalunya: oportunitats i eines de creixement”, que serveix de presentació del nou portal del Govern català #FonsUECat”, i que ha conduït Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la Unió Europea. Generalitat de Catalunya.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el diputat delegat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona, Jaume Ciurana.





Paraules clau

europa/