Nova aliança de municipis per l’Eix Besòs : Servei de Premsa

Nova aliança de municipis per l’Eix Besòs

10/02/2016Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

L’Eix Besòs obre una nova etapa. Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac han acordat avui una nova aliança per convertir aquest territori en la gran aposta de transformació metropolitana pels propers anys. Ada Colau, Dolors Sabater, Núria Parlon, Joan Callau i Laura Campos s’han reunit avui a la seu del Consorci del Besòs, a Sant Adrià, on han posat les bases per impulsar un nou pla d’acció amb un horitzó a llarg termini, més enllà de l’any 2020, i que ha de permetre crear un nou eix de centralitat urbana i metropolitana al voltant de la llera del riu Besòs, des de Montcada fins a les Tres Xemeneies, fomentant la cohesió social, la qualitat de l’espai públic, les infraestructures, els equipaments i la millora de la connectivitat entre els territoris. L’estació de la Sagrera serà un dels motors per la transformació d’aquest eix.

El treball sobre l’Eix Besòs no comença de zero i aprofita l’experiència que fins ara s’ha desenvolupat a través del Consorci del Besòs, l’ens públic creat l’any 1998 pels ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià per coordinar les actuacions a la zona fronterera dels dos municipis. El Consorci del Besòs va ampliar posteriorment el seu àmbit d’actuació amb la incorporació dels municipis de Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, i el passat mes desembre van començar els tràmits per la incorporació de la ciutat de Badalona.

 

Els cinc alcaldes han destacat el “moment històric” de la reunió, on conflueix la voluntat dels cinc municipis per a fer de l’Eix Besòs un lloc d’oportunitats, potenciant la seva projecció econòmica, cultural i social. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha subratllat que “ara és el moment del Besòs”, un territori que ha qualificat de “fonamental” perquè aglutina gairebé el 30% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “Avui hem compartit l’anàlisi i hem acordat que els cinc municipis hem de fer una aliança per generar una nova centralitat metropolitana, teixint ponts per enfortir-nos”.

Les alcaldesses i l’alcalde han acordat encarregar a Barcelona Regional el pla d’actuació, que haurà de contemplar els eixos estratègics i les actuacions concretes en matèria de lluita contra les desigualtats, ambiental, promoció econòmica, urbanisme i infraestructures. L’informe haurà d’estar llest en el termini de sis mesos. Es dóna el cas que Barcelona Regional ja va ser l’encarregada del projecte per la la regeneració del riu Besòs. Barcelona Regional és l’agència pública de planejament estratègic, urbanisme i infraestructures creada el 1993 sobre la base de l’experiència acumulada durant la transformació urbana de la ciutat de Barcelona amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992, quan la capital catalana es va obrir al mar. Ara és el torn d’afrontar definitivament l’obertura de les ciutats al riu.

Les alcaldesses i l’alcalde han compartit la necessitat de superar l’actual visió del Besòs i la importància de coordinar més i millor polítiques que fins ara es fan per separat en àmbits com la lluita contra les desigualtats, la promoció econòmica i la protecció ambiental. L’estratègia conjunta va més enllà de les polítiques socials i econòmiques, i es vol convertir l’eix Besòs en una nova centralitat per abordar polítiques més a llarg termini en matèries com les infraestructures, l’urbanisme i els equipaments.

 

Cap a una nova governança de l’Eix Besòs

L’instrument del Consorci del Besòs farà ara un salt endavant. Els cinc municipis han acordat abordar una reformar dels seus estatuts, de manera que el Consorci no només servirà per posar en comú mesures de caràcter urbanístic, sinó que serà l’ens de coordinació de tot el Pla d’Acció pels propers anys, que serà participat per les cinc ciutats.

La nova aliança ha de permetre fer un canvi d’escala q per convertir-se en un nou instrument d’actuació integral per actuar en tots els àmbits possibles. El pla d’acció tindrà en compte els següents aspectes:

– Transformar la zona en una nova façana fluvial i un nou eix de centralitat
– Convertir l’Eix Besòs en un espai de qualitat de vida i oportunitats econòmiques i d’ocupació
– Desplegar una política social conjunta a la franja del Besòs
– Articular un projecte de planejament integral i de regeneració urbana sostenible
– Generar dinàmiques en el territori d’espais de col·laboració i projectes compartits
– Articular un espai de direcció i governança del projecte amb més capacitat i recursos

Es tracta de desplegar una estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integral de forma col·legiada, amb l’objectiu de superar els dèficits i problemàtiques socials, culturals, econòmiques i urbanístiques, en estreta col·laboració o coproducció amb les entitats i associacions del territori. Al mateix temps, es pretén trencar l’aïllament històric d’aquests territoris, que els propers anys han de protagonitzar la gran transformació metropolitana, afavorint la igualtat d’oportunitats.

L’Eix del Besòs concentra una població de 927.175 habitants, el que representa el 28% de la població de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el 12% de la població catalana, amb una densitat d’11.467 habitants per km2. La superfície de l’àmbit d’actuació és de 80,85 km2.

 

Àmbits d’actuació prioritària

L’Eix Besòs és, també, un dels àmbits d’actuació prioritària que l’Ajuntament de Barcelona ha situat en el seu Pla de Barris, anunciat a principis de gener i que neix amb vocació metropolitana, donat que moltes de les necessitats i oportunitats que vol abordar superen els límits estrictament municipals. El Pla de Barris de la capital catalana, amb una dotació inicial prevista de 150 milions per a una quinzena de barris durant aquest mandat, també té com àmbits d’actuació prioritària Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i els barris de muntanya.

Paraules clau

Besòs/