Nou Barris aprova el canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República : Servei de Premsa

Nou Barris aprova el canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República

02/03/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

La plaça de Llucmajor de Nou Barris es dirà de la República. Així ho ha aprovat el Consell Plenari del Districte aquest dimecres, de manera que el Govern municipal tirarà endavant una iniciativa que dóna resposta a una reivindicació històrica de les entitats memorialistes i els col·lectius veïnals agrupats en la Taula Unitària de Nou Barris per la República.

El canvi de nomenclatura de la plaça, que ha estat informat favorablement amb els vots favorables del Govern municipal, del PSC i d’ERC, contribuirà a posar en valor el passat democràtic de Barcelona i a construir la imatge del passat de la mà de la ciutadania i les entitats que han lluitat per reivindicar la memòria de la ciutat.

Durant el debat del plenari, la regidora del Districte, Janet Sanz, ha afirmat que amb aquest acord “Nou Barris fa justícia a un deute del conjunt de la ciutat amb la República i amb tots els ciutadans que van lluitar pels valors de llibertat, igualtat i fraternitat”. “El canvi no és cap anècdota, caprici ni acte de revengisme històric, sinó que volem reivindicar el passat democràtic de Barcelona”, ha ressaltat, i ha celebrat que cristalitzi finalment un clam popular i dels veïns i veïnes del districte.

La proposta aprovada, que ja va ser informada favorablement per unanimitat per la Ponència del Nomenclàtor, suposa canviar la denominació de plaça de Llucmajor per plaça de la República. A més, els jardins de la Segona República passaran a anomenar-se de Llucmajor, tal com també ha informat favorablement el plenari amb el suport del Govern municipal, el PP i ERC i l’abstenció del PSC.

Aquest doble canvi de nomenclatura permet minimitzar els costos. Així doncs, caldrà només substituir les plaques del Nomenclàtor i alguns dels rètols de senyalització viària, així com la informació present a les parades de la xarxa d’autobús. El fet que gairebé no hi hagi veïns ni activitats empadronats o situats en aquesta adreça permet reduir el pressupost estimat al voltant dels 3.000 euros. A banda, el Govern municipal està estudiant conjuntament amb TMB fórmules per visualitzar el nou nom a la senyalització de Metro.

Últim tràmit i jornada d’inauguració

Després de la llum verda en el marc del plenari de Nou Barris, ara s’elaborarà un expedient d’aprovació que s’elevarà a la signatura del president de la Ponència i de l’alcaldessa per tal que el canvi de nom sigui ja una realitat.

Per celebrar la nova denominació, el Govern municipal organitzarà una jornada ciutadana el proper 14 d’abril, coincidint amb el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola. A més, des del comissionat de Programes de Memòria es pretén posar en valor l’estàtua dedicada a la República i el medalló dedicat a Pi i Margall, inaugurat durant la II República i eliminats pel franquisme.

 

Una vella reivindicació del territori

El canvi de nom ha estat una petició històrica de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que aglutina la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Nou Barris, l’Associació de Nou Barris per la República i alguns partits polítics –ICV-EUIA, PSC i ERC–.

Fa anys que la Taula demana el canvi de nom i du a terme accions per reclamar-lo, com ara una recollida de signatures l’any 2011. A més, cada any organitza els actes commemoratius de la II República del 14 d’abril, que inclouen una manifestació des de la plaça Virrei Amat fins a la plaça Llucmajor, on es fa una ofrena floral i es penja una bandera republicana.





Paraules clau

república/