CatSalut i Ajuntament de Barcelona prioritzen el finançament de l’atenció primària, la salut mental i les addiccions en el nou conveni d’inversions : Servei de Premsa

CatSalut i Ajuntament de Barcelona prioritzen el finançament de l’atenció primària, la salut mental i les addiccions en el nou conveni d’inversions

11/03/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El CatSalut i l’Ajuntament de Barcelona han acordat avançar cap a l’aprovació d’un conveni que marqui prioritats en inversions sanitàries pel període 2016-2023. Aquest acord, que hauria d’estar enllestit en el decurs del mes de juny, tindrà com a eix vertebrador la reducció de les desigualtats en salut, prioritzant les intervencions en barris amb pitjors indicadors socioeconòmics i de salut, la millora de l’accessibilitat, qualitat i confort dels serveis sanitaris, el reforç de la provisió pública d’atenció sanitària, la integració i la coordinació sanitària i comunitària.

El conveni, en concret, integrarà les inversions pel període esmentat. S’ha acordat prioritzar el finançament en atenció primària de salut i l’atenció a la salut mental i addiccions. També es contemplaran inversions en atenció sociosanitària, hospitals d’aguts i equipaments tecnològics. Aquestes últimes aniran d’acord amb les prioritats del pla tecnològic del Servei Català de la Salut (CatSalut).

Aquest ha estat un dels acords als quals es va arribar ahir en la Comissió Permanent del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), tot recollint els punts en comú que van acordar en una reunió celebrada fa uns dies el conseller de Salut, Antoni Comín, el director del CatSalut, David Elvira, i la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa. Així, també s’ha acordat constituir una comissió de treball per elaborar el Pla de Salut de Barcelona 2016-2020, que integri les prioritats del Pla de Salut de Catalunya i el Programa d’Actuació Municipal 2016-2019.

 

Projectes amb marcat accent social

A banda d’aquests acords, la Comissió Permanent també ha consensuat constituir una taula de treball conjunta entre Generalitat i Ajuntament per impulsar nous models d’atenció integrada centrats en la persona, que responguin a les necessitats de població vulnerable o amb necessitats d’atenció complexes.

Així, com a primera fase, es prioritzarà el Pla de retorn al domicili per a pacients amb ictus agut, el protocol d’actuació contra el maltractament en gent gran, l’intercanvi de dades clíniques i de serveis socials per tal de millorar l’atenció conjunta, i un model d’atenció integral per a facilitar el diagnòstic i tractament de persones amb trastorns mentals severs i addicions sense sostre.

A més a l’espera d’establir una norma, actualment en redacció, que asseguri el dret universal a l’assistència sanitària, es crearà el comitè d’accés a l’atenció sanitària a la ciutat de Barcelona, que ha de facilitar i agilitzar els processos d’empadronament a les famílies i d’obtenció simultània de la targeta sanitària. També, s’establiran de manera conjunta mesures que evitin qualsevol cobrament a persones sense targeta sanitària i sense recursos per l’atenció urgent, i s’analitzaran les incidències ciutadanes mantenint un canal de comunicació amb la societat civil.

La Comissionada de Salut ha exposat les conclusions de l’estudi encarregat per l’Ajuntament de Barcelona sobre la privatització i mercantilització en l’assistència sanitària pública a la ciutat de Barcelona. El director del CatSalut i president de la comissió permanent del CSB, ha explicat que Salut ha posat en marxa una auditoria similar pel conjunt de Catalunya, i s’ha acordat iniciar ja un grup de treball per compartir el diagnòstic i les actuacions al respecte a la ciutat de Barcelona.

Les dues administracions han coincidit en donar prioritat al reforç de l’atenció primària de salut (APS), i han acordat activar l’òrgan tècnic de Primària en el marc del CSB per tal d’impulsar a la ciutat projectes innovadors amb aquest objectiu i d’acord amb la planificació del Departament de Salut, que ha convidat l’Ajuntament a formar part del grup que treballa en la millora de l’APS a Catalunya.





Paraules clau

atenció sanitària/ salut/ sanitat/