Barcelona presenta la seva estratègia de salut sexual i reproductiva davant d’entitats membres de les Nacions Unides : Servei de Premsa

Barcelona presenta la seva estratègia de salut sexual i reproductiva davant d’entitats membres de les Nacions Unides

14/03/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona ha presentat avui la seva estratègia de salut sexual i reproductiva davant d’entitats membres de les Nacions Unides, en el Fòrum de les ONG’s a la Comissió Jurídica i Social de la Dona. Aquest fòrum celebra el 60è període de sessions entre avui i el 24 de març i tractarà com a tema prioritari l’apoderament de la dona i el seu vincle amb el desenvolupament sostenible.
La cap del Departament de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Pilar Solanes, participa en la delegació catalana, que està encapçalada pel Consell Nacional de Dones de Catalunya i participada també per representants del Govern català i d’organitzacions de dones de Catalunya. Solanes ha exposat en un acte celebrat aquest matí al Thai Cultural Center de NY, com l’estratègia barcelonina vol avançar en la promoció del dret al benestar i al gaudi de les relacions afectivo-sexuals, més enllà de guarir i prevenir la malaltia. En el terreny de la prevenció, l’estratègia del govern barceloní passa per incrementar l’oferta de tallers sobre sexualitat a Barcelona, augmentar la informació de la ciutadania en matèria de salut sexual, i desenvolupar activitats de formació continuada sobre sexualitat per agents comunitaris. També pretén millorar la cobertura de programes comunitaris de desenvolupament integral, oferir consell contraceptiu i de salut sexual a col·lectius específics, facilitar l’accés als preservatius i a d’altres mètodes contraceptius d’acord amb les necessitats, i avançar en la defensa del dret de les dones soles i/o lesbianes a la reproducció assistida.

 

Promoció de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones

Les Nacions Unides convoquen anualment la Comissió Sobre la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW), a la seva seu de Nova York. La CSW és un òrgan mundial de formulació de polítiques dedicat exclusivament a la promoció de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones. Cada any, es reuneixen representants dels Estats Membres, entitats de les Nacions Unides i organitzacions no governamentals reconegudes com a entitats consultives pel Consell Econòmic i Social a fi de celebrar el període de sessions anual de la Comissió. És una oportunitat per examinar els progressos en la consecució de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones, determinar els reptes, establir estàndards i normes internacionals, i formular polítiques per promoure la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones a tot el món. Així mateix, el període de sessions és una important oportunitat perquè responsables polítics, defensors i defensores dels drets de les dones, investigadores, investigadors i activistes intercanviïn opinions i concebin estratègies, es mobilitzin i planifiquin noves iniciatives i mesures en favor de la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones.

Aquest any, el 60è període de sessions de la Comissió té com a tema prioritari l’apoderament de la dona i el seu vincle amb el desenvolupament sostenible. Es tracta d’un tema absolutament relacionat amb la recent aprovació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible com a Agenda Global fins al 2030. A la vegada, com a tema de revisió, s’inclou l’eliminació i la prevenció de totes les formes de violència contra les dones i les nenes.

La delegació catalana ha volgut destacar la seva presència en la celebració d’aquesta CSW organitzant un acte on es vol donar visibilitat a la priorització dins de les polítiques públiques i del treball d’incidència social i política de les entitats en relació als temes centrals de la Comissió. L’acte que se celebra avui, el Fòrum de les ONGs de la CSW60, s’emmarca en el projecte Els Drets Sexuals i Reproductius a l’Agenda Global i l’Agenda de Catalunya i Barcelona que 3 organitzacions catalanes han estat treballant l’últim any i té com a punt culminant la participació en aquest espai de decisió multilateral on es visibilitzarà la implicació de la societat civil catalana en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.En concret, en la necessitat d’incidir en els drets fonamentals de les dones que són l’única garantia per aconseguir el seu apoderament i acabar amb totes les formes de violència masclista. Tal i com ho va exposar el mateix Consell Nacional de Dones de Catalunya en la Declaració presentada a l’ECOSOC de NNUU el passat 7 de desembre en vista de la CSW60.

Així doncs, la celebració d’aquesta jornada ja és considerada un èxit per diverses raons donat que és la primera vegada que, des de Catalunya, s’organitza un esdeveniment d’aquesta magnitud i en aquest espai. A més a més, la col·laboració i agenda comuna establerta entre la societat civil catalana i les seves institucions auguren que la demanda de posicionar els drets de les dones i els drets sexuals i reproductius en la primera línia de l’agenda política i social, global i local, serà transmesa de forma clara i contundent.





Paraules clau

salut/ Salut Sexual i Reproductiva/