Barcelona donarà suport a la reconstrucció de Kobane, al Kurdistan : Servei de Premsa

Barcelona donarà suport a la reconstrucció de Kobane, al Kurdistan

01/04/2016Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

El Consell Plenari també ha aprovat declaracions institucionals per reiterar el compromís de Barcelona amb la transparència i l’obertura de dades de les Administracions Públiques; per la defensa dels Drets dels infants davant d’abusos sexuals a menors, pel recolzament del sector del pa artesà, i per fer front a l’estigma i la discriminació relacionats amb l’epidèmia del VIH/Sida

Barcelona donarà suport a la reconstrucció de Kobane, al Kurdistan. El Consell Plenari de l’Ajuntament ha aprovat avui una declaració institucional per iniciar els contactes amb la nova administració d’aquesta ciutat kurda amb la intenció de signar un protocol de cooperació i solidaritat per col·laborar i contribuir de manera solidària a la seva reconstrucció.

 

26101228771_f8de7f44c0_z

 

El protocol de cooperació es traduirà en la prestació d’ajuda directa a Kobane, davant de l’empitjorament de la situació a Rojava, al Kurdistan sirià, i específicament se centrarà en els àmbits de la construcció d’habitatges per a la població civil en el nou barri que s’hi està projectant, en l’ajuda a la reconstrucció de l’hospital gestionat per Metges Sense Fronteres, destruït pel darrer atac de l’Estat islàmic el juny de 2015, i en la col·laboració en la rehabilitació de l’escola de Yermok, una de les cinc que s’estan rehabilitant a Kobane.

El tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, juntament amb els representants dels grups que han donat suport a la declaració institucional – CUP, PSC, ERC i CiU- han rebut aquest matí a l’Ajuntament representants de la comunitat kurda a Barcelona i ciutadans sensibilitzats, membres de Kurdiscat, entre d’altres. La portaveu del col·lectiu, Amina Hussein, ha celebrat l’acord de reconstrucció i ha dit: “demanem la reconstrucció d’un barri, d’escoles i d’un hospital perquè és el que més necessita la gent”. Hussein ha destacat durant la trobada que “si Europa o l’Ajuntament de Barcelona s’involucren a la reconstrucció de la ciutat, això pot fer que el flux de refugiats s’aturi una mica, perquè no tothom vool venir a Europa”.

A més, el Plenari del Consell Municipal ha aprovat les següents declaracions institucionals:

 

– Reiterar el compromís de la ciutat de Barcelona amb la transparència, l’obertura de dades de les Administracions Públiques, i l’aprofundiment d’aquests criteris en benefici de la ciutadania. La declaració recull també el recolzament a totes aquelles actuacions, tant d’àmbit local o internacional, que es realitzin a la ciutat per donar a conèixer o promoure el moviment de Dades Obertes i la seva implantació tant en l’àmbit públic com en l’àmbit privat, segons el projecte Global Pulse de Nacions Unides.

 

– Defensa dels Drets dels Infants davant d’abusos sexuals a menors. El Plenari ha volgut declarar la ferma determinació de la ciutat en la defensa dels drets dels infants davant les agressions, i condemnar enèrgicament qualsevol abús a menors, ja què suposa una greu vulneració dels seus drets.

També s’ha compromès a treballar per protegir i garantir els drets dels infants, recolzar les persones afectades i les seves famílies, lluitar contra el silenci i l’estigma en els abusos a menors, promoure la sensibilització i la prevenció mitjançant la xarxa d’escoles i instituts, alhora que la igualtat de tracte i la no discriminació, i mitjançant altres xarxes i espais existents a l’Ajuntament com la xarxa pels drets als infants o el consell Municipal del Benestar Social.

L’Ajuntament també instarà al Consorci d’Educació i als altres agents afectats perquè revisi, millori i apliqui els protocols d’actuació per prevenir nous casos d’abusos i garanteixi el compliment obligatori del protocol d’actuació per part de tots els centres educatius. Alhora es promourà que el mateix consorci treballi amb entitats especialitzades perquè puguin fer accions d’intervenció amb les víctimes, les famílies i la comunitat educativa mitjançant una atenció integral, de prevenció i sensibilització d’abusos sexuals a menors. També es recull valorar la possibilitat que l’Ajuntament es personi en la causa judicial a favor de la víctima o víctimes un cop estudiat l’estat actual de la denúncia en l’àmbit de la justícia penal, atès que es tracta d’un centre educatiu concertat sostingut amb fons públics.

 

– Recolzament del sector del pa artesà. El Consell Plenari ha aprovat una declaració institucional per destacar la importància d’aquest sector com a part essencial del patrimoni comercial i cultural de la ciutat i a favor de reconèixer el paper destacat del Gremi de Flequers de Barcelona com a representant de molts artesans del pa que treballen a la nostra ciutat, així com la tasca de formació de nous professionals a través de l’escola del gremi.

L’Ajuntament establirà un espai de diàleg continu amb el sector del pa artesà, i mostra el seu compromís de vetllar per la competència lleial en el sector i la transparència d’informació de cara als consumidors, distingint aquells establiments que garanteixen l’elaboració artesanal del pa. Com a mesures per promoure la cultura del pa a la ciutat, el Consistori recolzarà la celebració anual del Certamen Internacional de Fleca Artesana, organitzat pel Gremi de Flequers, mitjançant suport econòmic, promocional i cultural. A més, s’instaurarà un premi o reconeixement anual dels artesans del pa que fan perdurar i fomentar el seu ofici, i instarà a Turisme de Barcelona i a les àrees de promoció turística de l’Ajuntament a incloure, en els seus catàlegs, els establiments de pa artesà així com les activitats, conferències i cursos que s’organitzen al voltant de la cultura del pa.

 

– Fer front a l’estigma i la discriminació relacionats amb l’epidèmia del VIH/Sida. La declaració institucional acorda impulsar conjuntament amb el govern de la Generalitat de Catalunya del “Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb VIH” per eliminar l’estigma i la discriminació associada al VIH i a la sida a Catalunya, i a a participar-hi i desenvolupar-lo perquè esdevingui una eina real des d’on els municipis i altres administracions puguin treballar contra l’estigma i la discriminació en el seu àmbit competencial.

L’Ajuntament s’ha compromès a incloure missatges centrats en la no discriminació i la no estigmatització, i en favor dels drets humans totes aquelles accions dutes a terme al municipi en l’àmbit del VIH/Sida, a més de tenir presents les necessitats de les persones que viuen amb VIH/Sida en els serveis oferts des del municipi. També s’incorporarà la data de l’1 de març, Dia per la Zero Discriminació, entre les diades commemoratives del municipis, i se sol·licitarà als departaments de Salut i Ensenyament desenvolupar conjuntament amb el municipi accions i programes dirigits a la promoció de la salut sexual de manera integral als centres educatius. A més, s’iniciarà la col·laboració amb les entitats sense ànim de lucre que treballen en l’àmbit del VIH/Sida a Catalunya des d’una perspectiva comunitària i en concret amb el comitè 1r de Desembre com a plataforma unitària d’entitats.

Paraules clau

declaració institucional/