Nou Barris dóna la benvinguda ciutadana a la plaça de la República : Servei de Premsa

Nou Barris dóna la benvinguda ciutadana a la plaça de la República

17/04/2016



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El districte de Nou Barris ha donat la benvinguda aquest diumenge a la plaça de la República amb una gran festa ciutadana per celebrar la seva nova denominació, que serà oficial en les properes setmanes. Els actes festius s’han dut a terme al voltant de la fins ara plaça de Llucmajor, on es troba actualment el monument a la República que encarna els valors de la llibertat, igualtat i fraternitat. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, han participat en la jornada.

 

26386192242_8efa59395c_z

 

Gerardo Pisarello ha recordat els avenços en drets i llibertats que va significar la República i ha fet una crida a construir col.lectivament allò que és de tots: “No podem esperar al republicanisme del dia després”. “Som aquí per dir que la por s’ha acabat”, ha dit el tinent d’alcalde, “per construir un pais lliurement, sense demanar permís a ningú, si els nostres veïns i veïnes així ho volen”. Pisarello ha reivindicat un”nou republicanisme ciutadà, que sigui un projecte col·lectiu d’una Barcelona que ho ha estat històricament”.

Per la seva banda, Janet Sanz ha afirmat que amb actes com aquest “corregim un deute amb els valors republicans” i ha remarcat “l’homenatge a totes les persones que van fer possible que aquesta ciutat tingui una plaça a la República”. “Tenim una ciutat que té memòria i que té identitat”, ha reblat Sanz.

Durant el matí s’ha dut a terme una cercavila republicana des de la plaça de Virrei Amat fins a la plaça de la República –fins ara de Llucmajor–, un dels símbols de Nou Barris i el seu centre neuràlgic, ja que hi concorren tres grans avingudes i quatre barris, i que han seguit prop d’un miler de persones.

Ja a la plaça, s’ha descobert un panell que explica la història de l’estàtua dedicada a la República i el medalló dedicat a Pi i Margall que hi ha en el monument que presideix la plaça, inaugurat durant la II República i eliminats pel franquisme.

El panell també recorda que el canvi de denominació de la plaça de la República és un acte de justícia i dignificació que culmina una lluita veïnal que s’ha produït durant anys. Aquest plafó forma part del projecte Relligant Nou Barris de divulgació de la història del districte, impulsat per les entitats Projectart i l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.

Un cop fet públic el panell, hi ha hagut una ofrena floral al monument ubicat als actuals Jardins de la Segona República als lluitadors i lluitadores de la República, i s’ha donat pas als parlaments institucionals. L’acte commemoratiu ha finalitzat amb una representació teatral i musical.

La festa ha servit com a colofó al programa d’actes de commemoració de la República que han tingut lloc des d’aquest dijous a la ciutat sota el títol Tenim República, coincidint amb la celebració del 85è aniversari de la proclamació el 14 d’abril de 1931 de la Segona República.

 

Reivindicació del passat democràtic

El canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República és una de les decisions que ha pres el Govern municipal per reivindicar el passat democràtic de Barcelona i contribuir a construir la imatge d’aquest passat amb la ciutadania i les entitats que han lluitat per mantenir viva la memòria de la ciutat, com és el cas de la Taula Unitària de Nou Barris per la República.

Actualment, el canvi de denominació –que també inclou que els jardins de la Segona República passin a anomenar-se de Llucmajor– està en exposició pública, el darrer tràmit de formalització un cop aprovat pel Consell Plenari del Districte de Nou Barris el març passat i a l’espera que s’elabori l’expedient d’aprovació que s’elevarà a la signatura del president de la Ponència i de l’alcaldessa per tal que el canvi de nom sigui ja una realitat.

 

Una vella reivindicació del territori

El canvi de nom ha estat una petició històrica de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que aglutina entitats memorialistes i col•lectius veïnals com la Coordinadora d’Entitats i Associacions de Nou Barris, l’Associació de Nou Barris per la República i alguns partits polítics –ICV-EUIA, PSC i ERC–.

Fa anys que la Taula demana el canvi de nom i du a terme accions per reclamar-lo, com ara una recollida de signatures l’any 2011. A més, cada any organitza els actes commemoratius de la II República del 14 d’abril, que inclouen una manifestació des de la plaça Virrei Amat fins a la plaça Llucmajor, on es fa una ofrena floral i es penja una bandera republicana.





Paraules clau

Nou Barris/ república/