Ada Colau rep la secretària general d’Eurocities : Servei de Premsa

Ada Colau rep la secretària general d’Eurocities

10/05/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’alcaldessa, Ada Colau, ha rebut avui a l’Ajuntament de Barcelona la secretària general d’Eurocities, Anna Lisa Boni, en una trobada que ha servit per refermar el compromís de la ciutat amb aquesta plataforma de ciutats. Ambdues representants han coincidit en valorar que la Unió Europea viu “un moment crític, on ha de repensar el seu model de governança, comptant amb les ciutats”, ha dit l’alcaldessa. Colau i Boni han compartit la necessitat d’urgir a Europa a “fer un exercici d’aprofundiment democràtic per apropar-se als seus principis fundacionals” i s’han emplaçat a seguir treballant conjuntament des de la xarxa de ciutats Eurocities, i  a impulsar prioritàriament el treball sobre les qüestions de refugiats i estendre-ho a totes les institucions europees.

 

26841236142_81b44ef46c_z

 

 

Eurocities és una xarxa que aplega 135 metròpolis europees de més de 30 països, que representen una quarta part de la població de la Unió Europea, amb l’objectiu bàsic de proporcionar una veu a les ciutats europees davant de les institucions comunitàries per què es reconegui el seu paper d’actors essencials en el procés de construcció europea.

La trobada entre Colau i Boni ha servit per teixir aliances i definir actuacions conjuntes, en el si del comitè executiu – del qual Barcelona n’és membre-. Barcelona té una presència activa en el fòrum d’Afers Socials d’Eurocities, des d’on treballa prioritàriament l’estratègia sobre els refugiats. La tinent d’alcaldia Laia Ortiz n’és vicepresidenta d’aquest fòrum, i a la tardor n’assumirà la presidència.

L’Ajuntament és també molt actiu en l’àmbit de les smart cities. Al mes de juny, està previst que el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, participi en el debat polític amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, amb l’objectiu d’incidir en la Comissió amb les necessitats i el punt de vista de les ciutats en aquest àmbit, amb una visió de la tecnologia més social i ciutadana on es posa per davant la seva funcionalitat i el seu vessant de servei a la ciutadania. Aquesta reunió servirà també per obrir un debat amb els polítics de la resta de ciutats membre del comitè executiu d’Eurocities sobre el TTIP, on es presentarà oficialment la declaració de Barcelona que es va adoptar el passat 21 d’abril a la primera trobada paneuropea “Autoritats Locals i la Nova Generació de Tractats de Lliure Comerç”

La  secretària general d’Eurocities es troba en viatge institucional a Catalunya per participar en diversos actes amb motiu del Dia d’Europa, que se celebra el 9 de maig. A Barcelona, ha mostrat especial interès per conèixer les polítiques que es duen a terme en matèria de promoció econòmica i l’estratègia de digitalització, i ha visitat entre altres dependències, l’agència municipal de desenvolupament local Barcelona Activa, S.A, i l’Institut Municipal d’informàtica (IMI). Anna Lisa Boni també s’ha entrevistat amb la tinent d’alcaldia, Laia Ortiz, per abordar la futura presidència del fòrum d’Afers Socials.

Des d’Eurocities, Barcelona vol posar sobre la taula la necessitat d’abordar polítiques conjuntes que tinguin en compte les ciutats a la nova Agenda Urbana Europea, en matèria d’acollida de persones refugiades i també en l’estratègia de digitalització prioritzant la vocació de servei a la ciutadania de la tecnologia. La nova Agenda Urbana ha de ser el full de ruta de la Comissió Europea per reconèixer la rellevància de les ciutats en les polítiques europees, i proposa partenariats i accions innovadores urbanes. Barcelona, juntament amb Leipzig –vicepresident i president, respectivament, del fòrum d’afers socials d’Eurocities- són membres del partenariat sobre immigració i refugiats.

 

Compromís i implicació de Barcelona a la xarxa Eurocities

Barcelona participa en diferents fòrums i grups de treball d’Eurocities, com el Fòrum Afers Socials; que treballa prioritàriament l’asil i refugiats i implementació de l’Agenda Social Europea, amb un especial incidència en la lluita contra la pobresa energètica, la pobresa infantil i dret a una alimentació digna; el Fòrum Desenvolupament Econòmic, sobre Emprenedoria i PIMES,  Innovació; Fòrum Societat del Coneixement, treballant als grups de treball sobre Smart Cities; Open Data; Einclusion i Cyber security; el Fòrum  Mobilitat, sobre ciutats sense barreres i xarxes transeuropees de transports; el Fòrum Cultura, sobre indústries creatives; i el Fòrum Medi ambient, sobre soroll i qualitat de l’aire.

La capital catalana ha estat reelegida al novembre com a membre del comitè executiu d’Eurocities per als propers 3 anys. La xarxa de ciutats va valorar l’aposta de la ciutat per assolir la justícia social com a objectiu central -un dels valors primigenis del projecte europeu- a través del treball en xarxa i el lobby davant de les institucions europees. Les prioritats del projecte barceloní són: treballar i aprofundir en àmbits com la cohesió, l’economia social i solidària i les polítiques d’asil i de refugiats, entre d’altres. L’elecció suposa un reconeixement de la vocació europea de Barcelona i del valor que pot aportar a aquesta xarxa, entre d’altres, com a gran ciutat del sud d’Europa.





Paraules clau

Eurocities/