Arrenca el I Congrés Català de Pobresa Energètica : Servei de Premsa

Arrenca el I Congrés Català de Pobresa Energètica

05/07/2016



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Sabadell acollirà els propers 3 i 4 de novembre el I Congrés Català de Pobresa Energètica, impulsat pels Ajuntaments de Barcelona, Badalona i Sabadell, la Diputació de Barcelona, la Taula del Tercer Sector Social i Ecoserveis. L’objectiu és generar un espai de debat i reflexió sobre la lluita contra la vulnerabilitat energètica, i treballar en xarxa en la recerca de solucions concretes.

El congrés l’han presentat avui en roda de premsa Laia Ortiz, tinenta d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona; Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat de Sabadell; Àlex Mañas, tinent d’alcalde i regidor de l’àrea de Badalona Pròspera i Sostenible; Maite Fandos, diputada de l’àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; Cristina Ramos, directora de projectes d’Ecoserveis, i Felisa Pérez, membre de la junta directiva de la Taula del Tercer Sector.

Els representants municipals han coincidit en remarcar que “els ajuntaments ens hem trobat sols donant resposta a les demandes de la ciutadania, sense disposar de recursos ni d’una legislació que ens donés eines per fer-hi front”. Ortiz ha destacat també el paper d’entitats com l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) en la reivindicació i l’impuls d’una normativa pionera com la llei 24/2015, que “la Generalitat encara ha de desplegar”.

Ortiz ha destacat entre els objectius del congrés “fer visible la pobresa energètica, una realitat persistent i que té efectes, no només sobre l’economia de les famílies, sinó també sobre la seva salut mental i física”. N’ha exposat com a causes principals “l’increment de la pobresa i les desigualtats, l’existència d’un sistema de subministrament energètic controlat per grans companyies, que ha derivat en un progressiu increment de tarifes, la manca de polítiques d’eficiència energètica i l’existència d’un parc d’habitatge molt obsolet”.

Així, un 50% dels habitatges de l’Estat s’han construït sense criteris d’eficiència energètica (INE, 2014) i un 17,1% presenten humitat, goteres o altres problemes d’aïllament (Unió Europea, 2014). A Catalunya, el 10,9% de llars declaren que no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, una xifra que s’ha duplicat respecte a l’any 2008. Un 20,9% de les llars es troben en situació de pobresa, un 26% en risc d’exclusió social (IDESCAT, 2014) i un 12,9% arriba amb molta dificultat a fi de mes.

 

Descarregar document en format PDF





Paraules clau

pobresa/ pobresa energética/