Barcelona mostra el seu suport a l’activista mexicà amenaçat Alberto Escorcia : Servei de Premsa

Barcelona mostra el seu suport a l’activista mexicà amenaçat Alberto Escorcia

08/07/2016Temps estimat de lectura: 2 minuts

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha participat avui a l’acte de suport i de denúncia que ha protagonitzat l’activista i bloguer mexicà amenaçat Alberto Escorcia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).L’acte estava organitzat per la Taula per Mèxic amb el suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, després d’haver-lo ajudat a fugir de Mèxic, on des del 2011 rebia amenaces de mort.

Pisarello ha afirmat que ”la situació a Mèxic és dolorosa i esperançadora alhora, dolorosa perquè Mèxic va ser un país d’acollida: quan moltes portes es tancaven les de Mèxic s’obrien. Mèxic va ser un país d’acollida. Avui Mèxic és un país que expulsa i està patint una escalada de violència i de terror i, en aquest context, la veu d’Alberto Escorcia ha estat una veu d’una enorme dignitat aixecant-se i denunciant els poders polítics, econòmics i militars que estan darrera la guerra larvada que s’està produint a Mèxic”, ha assegurat el primer tinent d’alcaldia.

“Com a barcelonins i barcelonines, i també com a Ajuntament, no podem desconèixer les amenaces greus que ha patit, per això hem fet que BCN sigui la seva casa on ell, i gent com ell, pugui trobar un respir”, ha reblat Pisarello.

Pisarello ha assegurat que “com a Ajuntament deixem un missatge senzill i clar: tots aquells que usin la violència per atemorir la ciutadania organitzada, i la coacció per defensar els seus privilegis i atacar drets bàsic a Barcelona tindran al davant un govern municipal els estarà observant i vigilant. Amb tota la modèstia però amb tota la determinació “Barcelona pot ser un lloc de respir”.

Alberto Escorcia, que rep amenaces des del 2011 i que ha fins i tot ha patit registres al seu domicili, ha documentat la violència a Mèxic, la tecnocensura i la repressió que pateixen els moviments socials. Escorcia ha denunciat la manipulació de l’opinió pública que, al seu entendre, hi ha a Mèxic. A tall d’exemple, ha citat qüestions com la censura de protestes mitjançant internet i les xarxes socials.

Escorcia ha estat una de les persones que ha demostrat com la tecnologia digital ha estat un element democratitzador però que alhora quan cau en mans dels poders de sempre pot esdeveniment un instrument de pressió i censura.

L’acte, moderat per la periodista Marta Molina,  s’ha pogut seguir en directe a través d’aquest enllaç https://youtu.be/ADPlacoXtPU i amb l’etiqueta #TecnocensuraMX.

 

 

 

Paraules clau

Mèxic/