Barcelona rep un augment de fluxos migratoris que porten al SAIER a atendre prop d’un 10% més d’usuaris l’any 2015 : Servei de Premsa

Barcelona rep un augment de fluxos migratoris que porten al SAIER a atendre prop d’un 10% més d’usuaris l’any 2015

13/07/2016



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat l’Informe de Govern sobre l’Atenció i acollida a Immigrants i Refugiats, una tasca que du a terme el SAIER (Servei d’Atenció a Immigrants Emigrants i Refugiats) i que l’any 2015 va atendre 11.376 usuaris. Dels quals el 50,1% són homes (5.669) i el 49,9 dones (5.644) i el 50,6% tenen entre 18 i 35 anys.

De l’estudi se’n destaca que l’any 2015 ha estat un any d’inflexió, atès que els indicadors marquen un possible increment dels fluxos migratoris de cara als propers anys. L’any 2015 el SAIER ha experimentat un important augment del nombre de persones nouvingudes ateses degut, majoritàriament, a l’arribada de refugiats però també d’immigrants.

Les persones nouvingudes –amb residència a Espanya inferior a tres anys- han passat de representar el 32% dels usuaris atesos a ser-ne el 44%, és a dir, en números absoluts de 3.326 l’any 2014 a 4969 l’any 2015.

L’estudi indica que també s’ha incrementat en un 9,5% el nombre de persones usuàries del SAIER, tenint un augment molt més alt, del 69,4%, de sol•licituds d’asil i refugi. D’aquestes, el 47,5% dels refugiats provenien d’Ucraïna, és a dir, 653 persones.

A més, i en relació als canvis introduïts per l’Estat espanyol en la legislació per a l’obtenció de la nacionalitat espanyola, les consultes jurídiques sobre aquestes aspectes són les que més s’han incrementat. En relació amb les polítiques migratòries cal destacar que l’aplicació de la Llei d’Estrangeria, a moltes persones residents a la ciutat els ha comportat passar d’una situació regular a una situació d’irregularitat sobrevinguda per no poder complir amb els criteris de renovació. Aquest fet, agreujat per la crisi econòmica, es demostra en l’indicador que l’any 2013 va passar pel SAIER un 35% d’usuaris en situació irregular mentre que l’any passat ho van fer un 50%.

Una de les fites importants del 2015 ha estat garantir que els cursos inicials i bàsics de català segueixin sent gratuïts a Barcelona. L’any 2015 s’han inscrit 796 persones i, a més, el SAIER ha comptat amb una aula d’aprenentatge del català on s’han realitzat 17 cursos, destinant-ne 4 a la comunitat xinesa.

Nou servei d’atenció a persones espanyoles i catalanes que volen emigrar i retornar

Al SAIER s’atenen a totes les persones que volen dur a terme algun tràmit relacionat amb fluxos migratoris, ja sigui d’entrada o de sortida del país: immigració, refugi, emigració i retorn voluntari.

Al 2015 s’ha consolidat el Servei de Retorn Voluntari per persones immigrades que ofereix informació i assessorament sobre els programes estatals i altres alternatives. D’altra banda, el SAIER també ofereix informació a persones amb nacionalitat espanyola interessades en emigrar. Durant 2015 es va atendre a 51 ciutadans que es plantejaven un procés d’emigració, sobretot cap a altres països europeus. En detall, el 20% dels interessats eren espanyols d’origen mentre que la resta eren persones nacionalitzades espanyoles provinents –majoritàriament- d’Amèrica Llatina.

Principals reptes per al 2016 i 2017

Entre els principals reptes del SAIER per als anys 2016 i 2017 hi ha difondre i donar a conèixer més els serveis, incorporant els serveis d’informació per al retorn voluntari i per a l’emigració. A més, augmentar l’assessorament sobre accés a l’habitatge i potenciar la interlocució directa del SAIER amb els Consolats.

D’altra banda, prioritzar els programes municipals d’atenció als immigrants i treballar per una millor inserció laboral, que ajudi a lluitar contra la irregularitat sobrevinguda, buscant sinèrgies amb empreses per oferir plans d’ocupació a persones en risc i vulnerabilitat. Des del SAIER també es vol treballar per assolir un conveni amb el Ministeri d’Educació per facilitar les homologacions d’estudis universitaris i millorar l’accés al sistema educatiu del joves.

També es vol millorar l’atenció psicològica que es dóna als usuaris i seguir donant informació sobre la targeta sanitària. A més es vol augmentar els recursos de mediació i traducció intercultural i reactivar la xarxa d’acollida de Barcelona, potenciant la línia de subvencions a entitats que donen servei d’atenció i acollida a immigrants.

Per últim, des del SAIER es vol treballar per l’empadronament actiu, en col•laboració amb la Direcció d’Atenció al Ciutadà i la Oficina del Padró, facilitant tots els serveis d’atenció a immigrants i refugiats la informació per tal de facilitar que totes les persones que viuen a Barcelona puguin estar empadronades el més aviat possible.

Respecte a la situació específica d’atenció a refugiats, els principals reptes son posar en marxa el dispositiu d’atenció complementari al Programa Estatal de Refugiats, mobilitzar els recursos per donar resposta a l’atenció i el procés d’integració dels refugiats, en espacial sortides laborals, incrementar la disponibilitat de pisos i crear i adequar protocols per derivar les persones refugiades als serveis normalitzats de la ciutat.





Paraules clau

SAIER/